banner388
banner390
banner410
banner408

Usta: Ekonomik durumun farkındayız

MHP Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye ekonomisine değinerek alınması gereken önlemleri söyledi.

banner269

Usta: Ekonomik durumun farkındayız

MHP Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye ekonomisine değinerek alınması gereken önlemleri söyledi.

03 Ekim 2018 Çarşamba 13:07
Usta: Ekonomik durumun farkındayız

Samsun Haber-MHP'li Usta, 27. Dönem 2. Yasama Yılının 2. Gününde ekonomi ile alakalı grup önerisi üzerine konuştu. Usta alınması gereken önlemler ve çözümleri listeledi.

SORUNLARI TESPİT ETTİK

Erhan Usta, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini dile getirerek, "Bir kısım makroekonomik göstergelerimizde hızlı bir bozulma oldu; malum, özellikle enflasyon ve kur göstergeleri önemli bir istikrarsızlık kaynağı olmaktadır. İşsizliğin arttığını, borçluluğun, hem firma hem hane halkı hem de ekonominin genelindeki borçluluğun ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı da hepimiz biliyoruz. Bu çerçevede, cari açık ve kamu açığını azaltıcı tedbirlerin alınması gerektiği de ortada. Orta vadeli program, Yeni Ekonomi Programı olarak, o isim altında yayınlandı ve aslında baktığımızda Yeni Ekonomi Programı bu sorunları da tespit ediyor. Bu anlamda, ben kredibil olduğunu düşünüyorum, kredibilitesinin, itibarının olduğunu düşünüyorum, en azından sorunlar tespit edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜMÜN 3 AYAĞI VAR

Erhan Usta ekonomi ile alakalı grup önerisinden şu maddeleri sıraladı:

Birincisi: Merkez Bankası, düzenleyici kurumlar veya bakanlıkların yapacağı işler var. Buralarda bir kısım işler yapılıyor, şu andaki ekonomik sıkıntıların aşılmasına yönelik olarak gecikmeli de olsa kararlar alınıyor.

İkincisi: Hükûmetin özellikle maliye politikası alanında yapacağı işler var. Orada hükûmetin yavaş gittiğini ifade etmek isterim. Yani bir kısım rakamlar konuşuluyor ancak şu ana kadar henüz somut bir tedbirle karşılaşmış değiliz. Bu somut tedbirlerin bir an evvel alınması lazım, piyasalar bunu bekliyor. Bu, programın itibarı açısından son derece önemli olacaktır.

İşin üçüncü ayağı da Meclis tarafından yapılacak işlerdir. Yeni sistem içerisinde artık hükûmet tarafından tasarı gelmeyeceğine göre,  burada biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak özellikle Türkiye'nin önünü açacak reformlara da hep birlikte imza atmalıyız. Bunların neler olduğunu geçmişte çok konuştuk, "yapısal reformlar" olarak adlandırdık bunları; şimdi, Yeni Ekonomi Programı'nda "dönüşüm programları" veya "dönüşüme yönelik işler" olarak adlandırılıyor. Hükümetiyle Meclisiyle birlikte bunların yapılması lazım. Bu esnada istikrarı bozacak davranışlardan mutlak suretle kaçınmamız lazım; şeffaflığı azaltacak hususlardan, işlerden, kararlardan mutlak suretle kaçınmamız lazım, Türkiye'ye acil olarak fon girişimini sağlamamız lazım. Bu da güven ve istikrarın teminiyle olur yani fon akışını piyasada sağlamadığımız zaman Türkiye ekonomisi daha büyük sıkıntılarla karşılaşabilir. Firmaları rahatlatacak tedbirlerin de bu çerçevede mutlak suretle alınması gerekiyor.

BİR DENGE YOK

Kamu maliye konusuna değinen Usta, "Kamu maliyesinde 2020 için tek bir rakam vereceğim, cari açık 2,7; kamunun tasarruf yatırım farkı 2,6. Bunun anlamı şudur: "2020 yılında biz cari açığı 2,7'ye düşüreceğiz, bunun 2,6'lık kısmı yani hemen hemen tamamı kamudan kaynaklanacak." diyoruz. Bu kamu maliyesi açısından çok olası bir denge değil, bunun çok daha sıkı yapılması lazım. Yani kontrol edemediğimiz özel sektör üzerinden ben cari açığı düşüreceğim derseniz bu inandırıcı olmaz, buna piyasalar inanmaz, burası atlanmış gibi duruyor" diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemalettin Özcan 2018-10-03 14:21:30

Sn.Usta 600 kişilik Meclis ne is yapacak?Meclisin alacağı kararlar yukarıda onaylanmassa çözüm ne olacak?
AKP yi gözü kapalı Desteklemek yerine Meclisi eski haline getirilmesi için yeniden harekete geçilmesinden başka ne çare olabilir ki?
Enflasyonlar %25'i geçmiş Vatandaş Fakirlesmis siz neden bahsediyirdunuz?
AKP yi her alanda Destekleyecek siniz sonrada çıkıp Ekonomiyi Elestireceksiniz? Buna kim inanır.

Misafir Avatar
mehmet 2018-10-04 08:52:25 @Cemalettin Özcan

akp desteklenmiyor.bunu açıklamalardan görebilirsiniz.akp ve recep tayyip erdoğan ayrılmıştır.görmeniz gerek bunu.
akp tabii ki eleştirilecek, yanlış varsa söylenecektir bundan daha doğal birşey olamaz.
saygılar

Beğenmedim! (0)
Avatar
Fahri T. 2018-10-03 15:17:33

Dünyanın farkında değilsiniz, ülkenin farkında değilsiniz, milletin hiç farkında değilsiniz bu kadarda olmaz pes pes pes insan temsil ettiği düşünceye bu kadar mı yabancı olur.

Avatar
komşu 2018-10-04 10:31:57

hepiniz kendi çıkarınızın peşindesiniz bırakın bu işleri çok sevindik farkında olmana seni orada takan kim takıldınız peşlerine gidiyorsunuz millet uyanırsa tokat okkalı olacak size

Avatar
bedenlerhepsi 2018-10-04 00:09:51

vada vidi vudu dedi anlayamadım bi türlü, sanıyorum hiç bişi demedi benim teyzeoğlu, him dedim, yine aynı şeyleri yapacağız, oda dediki ben zaten hep aynı şeyi yapıyordum.

Avatar
ESNAF GAZİLER ESNAFI 2018-10-04 06:58:28

SAYIN USTA SANA OY VERDİK.. AMA BU İKTİDAR PİYASA BİTİRDİ. İŞLER KESİLDİ. İKİ AYDIR ESNAF KREDİ ÇEKEK ÖDEME YAPTI. FAİZLER YÜKSELDİ İŞİMİ KÖTÜ.. PİYASA ÇOK KÖTÜYE GİDİYOR .