banner388

Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı Samsun'a yapılıyor

Samsun'a AB hibe desteği ile yapılan Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarında sona gelindi.

Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı Samsun'a yapılıyor

Samsun'a AB hibe desteği ile yapılan Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarında sona gelindi.

23 Ağustos 2017 Çarşamba 13:28
Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı Samsun'a yapılıyor

Samsun haber - Avrupa Birliği (AB) hibe desteği ile hazırlanan Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı ile ilgili TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, açıklamalarda bulundu.


Başkan Murzioğlu, “Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber yaptığımız, AB’nin verdiği bir proje çerçevesinde 8 milyon 300 bin euroluk bir projedir. Projenin yüzde 100’ü de hibedir. Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde bir bina yaparak burada yapılandık. Şu anda binanın içerisinde kullanıma hazır 130 cihazımız var. Burası çok kısa sürede akredite olacak Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı olacak. Metal ve plastik sektörünün hemen hemen tamamı buradan faydalanacak” dedi.

"KAR AMAÇLI DEĞİL"

Laboratuvarda metal ve plastik haricinde başka ürünlerede hizmet verilebileceğini belirten Başkan Murzioğlu, "Laboratuvarın en büyük özerliği akredite olmasıdır. Burada 6 kişilik bir çekirdek kadro hizmet verecek. Buranın işletilmesi için özel sektörden AB hibesi olması dolayısıyla çok yoğun istek gelmesine rağmen kabul ettiremedik. Çünkü kar amaçlı bir kuruluş değil. Özel sektörlerin kabul edilmemesi nedeniyle yüzde 51’i TSO’da kalmak kaydıyla şehirdeki diğer kurumlarla ortak bir yapıya girdik. Laboratuvarın yüzde 51’i TSO’da, yüzde 20’si Samsun Büyükşehir Belediyesinde, yüzde 10’u Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), yüzde 10’u Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde, yüzde 9’unu da Samsun Ticaret Borsası ortaklığıyla bir şirket kuruldu. Laboratuvar, bu şirket üzerinden çalıştırılacak. OKA’dan bir güdümlü proje desteği de alarak, laboratuvar metal ve plastiklerin haricinde hizmet vermiş olacak” diye konuştu.

"GEREKEN DESTEK VERİLECEK"

7 yıldır üzerinde çalışılan bir proje olduğuna dikkat çeken OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu laboratuvar hizmete girdiğinde çok önemli bir açığı kapatacak. Yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalışılıyor. Önemli hizmetlere vesile olacağını düşünüyorum. Biz bu projenin 2. etabında bir güdümlü proje desteği ile laboratuvarın daha üst düzeye çıkması ve mükemmeliyet merkezi olarak hizmet vermesi için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. İyi bir güdümlü proje ile bu projeyi daha üst katmana çıkarma gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.

"LABORATUVAR NE İŞE YARIYOR"

Bu konununun Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirten OMÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Kuran, "1 yıldır görevdeyiz. Üniversite-sanayi işbirliğini sürekli gündemimizde tuttuk. Bunu geliştirerek daha iyi seviyelere getirmek istiyoruz. Bu laboratuvarın kurulmasında da üniversite olarak ortak olduk. Bir şeylerin oluşması, sanayici ve toplumun gelir düzeyinin artması için işbirlikleri büyük önem arz ediyoruz. Bu laboratuvarın şu anda ne anlama geldiğini bilemiyor olabiliriz. Elinizdeki malzemenin yapısında ne olduğunu belgelemeniz gerekirse, o malzemenin belgelendiği yer bu laboratuvar olacaktır. Bu laboratuvarın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
samsun ellibeş 2017-08-23 13:50:37

laboratuvar ortak bir şikket tarafından yönetilecek.üniversite % 10 ortağı olacak ama rektör bu laboratuvarın ne işe yaradığını henüz bilmiyoruz diyor.ne diyelim....