banner388

Türkiye'de ilk kez Samsun'da uygulanacak

Samsun'da hafif raylı sistemin OMÜ kampüs hattını kapsayan raylar Türkiye'de ilk kez ısıtılarak seferler yapılacak.

Türkiye'de ilk kez Samsun'da uygulanacak

Samsun'da hafif raylı sistemin OMÜ kampüs hattını kapsayan raylar Türkiye'de ilk kez ısıtılarak seferler yapılacak.

13 Eylül 2018 Perşembe 14:42
Türkiye'de ilk kez Samsun'da uygulanacak

Samsun haber - Samsun'a 2010 yılında yapılan hafif raylı sistem Gar-Üniversite arasında bulunan 17 kilometrelik güzergahta faaliyete geçti. 2017 yılında başlayan OMÜ kampüs hattı çalışmalarının ise yüzde 95'i tamamlandı. 5 bin 800 metrelik yeni hat ile raylı sistem hattı 36,8 kilometre uzunluğa ulaşmış olacak.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Serkan Çam yaptığı açıklamada, "OMÜ raylı sistem hattı yaklaşık olarak 5 bin 180 metre uzunluğunda olacak. 5 bin 180 metrelik güzergahın yüzde 95’i tamamlandı. Burada gerekli güvenlik önlemleri, peyzaj önlemleri ve sinyalizasyonla ilgili çalışmalar sürüyor. 15 Eylül’de yeni güzergahta deneme sürüşlerine başlayacağız. 5 bin 180 metrelik kısımda 2 tane viyadük bulunuyor. 150 ve 300 metre uzunluğundaki 2 viyadüğü de tamamladık. 340 metre uzunluğundaki aç kapıyı da tamamladık. Ayrıca hastaların Tıp Fakültesine rahat geçmesi adına bir üst geçidin yanı sıra, tüp geçit ve 285 metre uzunluğunda çelik köprü yapıyoruz. Bu çelik köprü 115 metre uzunluğunda bir tüp geçide bağlanıyor. Tüp geçidin de içinde yürüyen bantlarla birlikte gidecekleri yere yürüyecekler. Bunlarla beraber öğrencilere ulaşım kolaylığının yanı sıra hastaların da ulaşımını kolaylaştıracağız” dedi. 

2019 yılı Ocak ayında projenin tamamlanacağını belirten Çam, "Üniversite raylı sistem inşaatında yaklaşık 150 bin metreküp kazı yaptık. 70 bin metreküp dolgu yaptık. 60 bin metreküp beton döktük. 5 bin 500 ton demir kullandık. 500 ton çelik kullandık. Hat güzergahı boyunca 7 istasyonumuz mevcut. Bu 7 istasyonun çevre işleri devam ediyor. Hedefimiz, 2019 yılının Ocak-Şubat aylarında hattı devreye almak olacaktır. Şehrimize yeni bir eser kazandıracağımız için mutluyuz. Yapımı devam eden yüzde 5’lik kısım ise peyzaj düzenlemeleri, çevre düzenlemeleri, güvenlik işleri, durak yerleştirmeleri, plak taşların döşenmesi ve bir bölgeye ray ısıtıcıların yerleştirmesi işlemlerini kapsıyor” diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa Samsun'da uygulanacak olan 800 metrelik hattın ısılmasıyla ilgili bilgi veren Çam, "Güzergahımızda 6,45 eğimli olan 800 metrelik bir kısmımız var. Buranın da elektrik ve ısıtıcısı ile ilgili bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu eğimli 800 metrelik kısmın güvenliğini daha da arttırmak üzere belki de Türkiye’de hiç kullanılmamış rayı komple ısıtma projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu kısım da halledilecek. 6,45 eğimde rayda çise olduğunda aynı yollarda asfaltta arabaların sabunlama kaydığı gibi durumlar olabilir. Raylı sitemin iniş ve çıkışta güvenliğini arttırmak için bu projeyi değerlendiriyoruz. Bununla ilgili olarak ilgili üniversite raporlarını ve belgelerini aldık. OMÜ raylı sistem güzergahını bu şekilde tamamlamayı planlıyoruz" diye ifade etti.
 

Son Güncelleme: 14.09.2018 09:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
süper 2018-09-13 14:51:14

19 mayıs ticarethanesi.