banner388
banner390
banner410
banner408

Türkiye'de ilk defa Samsun'da olacak!

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılı dolayısıyla hazırlanan "Yeniden Doğuş" adlı operada ilk defa "Atatürk" operaya taşınacak.

banner269

Türkiye'de ilk defa Samsun'da olacak!

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılı dolayısıyla hazırlanan "Yeniden Doğuş" adlı operada ilk defa "Atatürk" operaya taşınacak.

11 Mayıs 2019 Cumartesi 16:45
Türkiye'de ilk defa Samsun'da olacak!

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılı dolayısıyla hazırlanan operada Türkiye'de ilk defa bir oyuncu operada Atatürk'ü oynamış olacak.

Proje mimarının DOB Genel Müdürü ve Tenor Murat Karahan'ın olduğu, Tevfik Akbaşlı’nın bestesini ve librettosunu yaptığı “Yeniden Doğuş” operasının genel provası Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi. 2 perdeden oluşan operaya sesi ise Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları verdi. 

ATATÜRK'ÜN SANAT SEVGİSİNİ BİLİYORUZ

Prova öncesinde opera hakkında bilgi veren Rejisör Şahan Gürkan, operanın 1912 yılında Balkan Göçüyle başladığını, Çanakkale Savaşları ile devam ettiğini ve İstanbul’un işgali ile Atatürk Samsun’a çıkışıyla son bulduğunu söyledi. Atatürk’ün operaya olan ilgisini bildiklerini ifade eden Gürkan, “Şimdi biz de Atamızı sahneye taşıyoruz. Türkiye’de ilk defa Atatürk’ü bir opera eserinde sahnede göreceğiz. Bunun da heyecanını yaşıyoruz. 16 Mayıs’ta yani Atatürk’ün Bandırma Vapuruyla yola çıktığı tarihte İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde ilk temsilimizi yağacağız. Daha sonra ise 20 Mayıs’ta Samsun’da sahneleyeceğiz” diye konuştu.

GURUR VERİCİ

Operada Atatürk’ü oynayacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı ve Tenor Ali Murat Erengül ise, Atatürk’ü oynamanın gurur verici olduğunu belirterek, “Hepimiz bu eserde olmaktan dolayı çok mutluyuz. Çok heyecanlıyız. Milli Mücadele’yi anlatıyoruz. Atatürk olmak çok keyifli ama aynı zamanda çok zor” şeklinde konuştu.

 
Daha sonra ise 220 kişilik ekip ile “Yeniden Doğuş” operasının genel provası gerçekleştirildi. Operanın provasında ayrıca, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Atatürk’ün kardeşi Makbule Hanım, Fikriye Hanım, İsmet İnönü, Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Refet Bele gibi isimlerde rol aldı. 

"Yeniden Doğuş" operasının dünya prömiyeri ise 16 Mayıs’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.