banner388

Türkiye'de ilk Atakum'da üretildi

Atakum Belediyesi, Türkiye'de ilk olan işitme engellilere özel yapılmış maskeyi üretti. 

Türkiye'de ilk Atakum'da üretildi

Atakum Belediyesi, Türkiye'de ilk olan işitme engellilere özel yapılmış maskeyi üretti. 

12 Nisan 2020 Pazar 09:25
Türkiye'de ilk Atakum'da üretildi

Atakum Belediyesi kültür evleri çalışanları, işitme engellilere özel imalatını yaptıkları şeffaf maskeler ile işitme engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmayı planlıyor.

Türkiye’de ilk kez Atakum’da üretilen şeffaf maskeler, işaret dili kullanan işitme engellileri vatandaşların koronavirüs salgını nedeneniyle karşı karşıya kaldıkları iletişim sorununu çözüyor. Şeffaf maskeler, jest ve mimikleri ve dudak okumayı sağlıyor.


Ağzı tamamını kapatan maskeler, işitme engellilerin dudak okuyabilmesini engellediği için bu dönemde işitme engelliler için büyük problem olmuştu. Atakum Belediyesi bu sorunu çözmek için kolları sıvadı. Atakum Belediyesi çalışanları, jest mimiklerin gözüktüğü şeffaf maskeler üretti. 


İLETİŞİM SORUNUNA ÇÖZÜM


Konuyla ilgili Atakum Belediye Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Çalışma arkadaşlarımız, salgın döneminde dezavantajlı bireyleri unutmadı. Türkiye’de ilk kez işitme engellilerin kullanımına uygun şekilde şeffaf maskeler üretmeye başladılar. Türk işaret dili ile iletişim kurulurken jest ve mimikler büyük öneme sahip. Standart maskeler yüzün ağız kısmını tamamen kapattığı için işitme engelli yurttaşlarımızın rahat iletişim kuramadığını öğrendik. Bunun üzerine çalışma arkadaşlarımız kısa sürede bir proje geliştirip orta bölümünde şeffaf malzeme kullanılan bir model geliştirdi. Atakum Belediyesi, bu maskeleri üretip Samsun’daki işitme engelli komşularımıza ulaştırıyor” dedi.

Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi Moda Tasarımı ve Konfeksiyon Eğitmeni Zeynep Üren, “İşitme engelli yurttaşlarımız için özel maskeler üretiyoruz. Ağız kısmını şeffaf bir malzeme kullanarak ürettik. Umarız onlar için faydalı olur. Engelli yurttaşlarımızın hayatına dokunabildiğimiz için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.


Atakum Belediyesi İşaret Dili Tercümanı Tugay Kurtgözlü ise, “Salgın döneminde işitme engellilerin sağlıklarını korurken rahatça kullanabileceği, ağız kısmı şeffaf bir maske ihtiyacı doğdu. Atakum Belediyesi’nin imalatını tamamladığı maskeler, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandı. Kendi aralarında etkileşim sağlarken bu özel maskeleri kullanabilecekler” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsunlu 2020-04-12 18:06:21

Bunlar konuşurken ora buhar olmuycak mı ben normal maske kullanırken gözlüğüm nefes alış verişinde buhar oluyor. Neyden yapmışlar daha net açıklasalardı keşke

Avatar
Kenan Gülçiçek 2020-04-12 20:25:36

Güzel bir hizmet, dezavantajlı vatandaşlarımız için. Atakum Belediyesi çalışanlarını ve belediye başkanı sayın Av Cemil Deveci'yi kutluyorum.

Avatar
fff 2020-04-13 11:36:15

bide sözcüyü verdinmi tmm..çöp dahi toplama.bu arada çöp ihalesinde kendi meclis üyenizin istif etti tabiki soru önergesi noldu başkan bi cevap gelmedi