banner388

Türk Tarihi'nin kış sembolü 'Ayaz Ata' yeniden hatırlanıyor

İlkadım Belediyesi, düzenlediği bir etkinlikle Türk Tarihi'nde önemli bir yeri olan ve unutulmaya yüz tutmuş değeri 'Ayaz Ata'yı hatırlattı.

Türk Tarihi'nin kış sembolü 'Ayaz Ata' yeniden hatırlanıyor

İlkadım Belediyesi, düzenlediği bir etkinlikle Türk Tarihi'nde önemli bir yeri olan ve unutulmaya yüz tutmuş değeri 'Ayaz Ata'yı hatırlattı.

19 Aralık 2019 Perşembe 20:12
Türk Tarihi'nin kış sembolü 'Ayaz Ata' yeniden hatırlanıyor

Türk mitolojisinde önemli bir yeri olmasına rağmen unutulmaya yüz tutmuş değerlerden olan Ayaz Ata ve torunu Kar Güzeli, İlkadım Belediyesi tarafından Trafik Eğitim Parkı'nda hazırlanan köşe ile yeniden hatırlatılıyor. Özellikle çocukların öğrenmesini sağlamak amacı ile eğlenebilecekleri bir köşe olarak düşünülen çalışmada çocuklar için Ayaz Ata hakkında bilgiler görseller yer alıyor.

"Ayaz Ata, soğuk hava üfleyerek kışı başlatır"

Ayaz Ata hakkında bilgi vererek tüm İlkadımlıları Trafik Eğitim Parkı'nda bulunan Ayaz Ata köşesine davet eden İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Ramazan Bayraktar; “Ayaz Ata ve Kar Güzeli olarak bildiğimiz torunu Türk mitolojisinde yer alan ve günümüze kadar ulaşan bir değerdir. Ayaz Atamız Ayas Han ve Ak Ayas olarak da tanınır. Türk astrolojisinde Ayaz Ata Ülker burcunda yer alan altı yıldızın, göklerin altı deliğinde yer alır oradan soğuk hava üfleyerek kışı başlatır. Ayaz kavramı günümüzde hala açık havada görülen soğuklar için kullanılmaktadır. Bu kelime etimolojik olarak incelendiğinde Türk tarihinin en eski devirlerinden bu yana kullanıldığı görülür. Bu durum Ayaz Atamızın çok eski bir mitolojik karakter olduğu görülmektedir. Ayaz Ata birçok Türk topluluğunda kış aylarında kimsesizlere ve fakirlere yardım eden kutsal bir semboldür. Ayaz Ata ve Türklerin yeni yılı Nardugan Bayramı Noel kutlamalarının Hun Türkleri tarafından Avrupa’ya geçtiğinin bir kanıtıdır” dedi.

"Ayaz Ata ve birçok kahraman, topluma tanıtılmalı"

Türk tarihinin unutulmuş değerlerini hatırlatmanın önemli bir görev olduğunu belirten İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş; “Bugün Türk tarihi ve kültürü üzerine birçok değer unutulmakla karşı karşıya. Bu nedenle tarihimizin önemli değerlerini başta çocuklarımıza öğretmek amacı ile yapılan bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öz kültürümüze ait Ayaz Ata gibi daha nice kahraman ve karakteri çocuk kitaplarında, filmlerde, çizgi filmlerde ve hatta hediyelik eşyalarda kullanarak toplumumuza tanıtmalıyız. Ayaz Ata ve torunu Kar Güzeli’nin insanlarımız tarafından tanınması Türk kültürüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır” diye konuştu.

Son Güncelleme: 19.12.2019 20:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ATSIZ 2019-12-19 22:18:13

İşte budur! Tanrı Türk'ü korusun!

Avatar
samsunn 2019-12-20 10:27:18

çok güzel bir hizmet.tüm kültürlerimiz çalınıp değiştirilip dünyaya farklı adlarla sunulmuş.Artık Türkler her şeyin farkına varıp öz kültürlerine dönmeli

Avatar
Drondurucu 2019-12-20 11:46:51

Bunu keşke Cumhuriyet Meydanı 'na koysanız da daha fazla kişiye ulaşsa.