banner388

Türk Fındığında Verim Ve Kalite Neden Düşük?

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Erol Baş, dünya fındık üretim alanlarının yüzde 79,9’unun Türkiye’de olmasına karşın Türkiye’de üretilen fındığın verim ve kalitesinin düşük olduğunu söyledi.

Türk Fındığında Verim Ve Kalite Neden Düşük?

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Erol Baş, dünya fındık üretim alanlarının yüzde 79,9’unun Türkiye’de olmasına karşın Türkiye’de üretilen fındığın verim ve kalitesinin düşük olduğunu söyledi.

09 Kasım 2016 Çarşamba 16:07
Türk Fındığında Verim Ve Kalite Neden Düşük?

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Fındıkta Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında, Samsun'un Çarşamba ilçesinde 'Fındıkta Budama Uygulamaları Tarla Günü' İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Erol Baş, OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Ümit Serdar, Dr. Bülent Turan, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, şube ve ilçe müdürleri, teknik elemanlar, tarım danışmanları, ziraat fakültesi öğrencileri, Saraybosnalı doktora öğrencileri, çiftçi kuruluşları, mahalle muhtarları ve çok sayıda üreticinin katılımıyla gerçekleşti.

Organizasyonda yapılan konuşmalarda dünya fındık üretim alanlarının yüzde 79,9’unun, fındık üretiminin yüzde 68’inin, fındık ihracatının ise yüzde 75,6’sının Türkiye'de olduğu belirtilirken Samsun ise Türkiye fındık üretiminde yüzde 13’lük bir paya sahip.

Bu üretim ve ihracat rakamlarına rağmen Türkiye'de üretilen fındığın verim ve kalite değerleri bakımınndan birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşük olduğu açıklandı. Türk fındığındaki bu verim ve kalite düşüklüğünün nedenleri ise şu şekilde sıralandı:

* Fındık bahçelerinin çok yaşlı olması
* Fındık bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olması
* Budama uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olması
* Bitki besleme hataları

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Erol Baş, Türkiye’de üretilen fındığın sadece yüzde 12’lik bir kısmının iç pazarda tüketildiğini ve fındık veriminin düşük olduğunu belirtti ve buna örnek olarak da Türkiye’de fındık üretim alanlarının İtalya’nın on katı olmasına rağmen, üretimin ise İtalya fındık üretiminin sadece 5 katı olduğunu verdi.  ABD’de dekara ortalama 305 kg, Gürcistan’da 225 kg, İtalya’da 187 kg, İspanya’da 129 kg verim alınıyorken, Türkiye'nin fındık verim ortalamasının 94 kg civarlarında olduğunu belirten Baş, Samsun ilinin verim ortalamasının ise Türkiye ortalamasına yakın olduğunu belirtti.

Son Güncelleme: 09.11.2016 16:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.