banner388
banner390
banner410
banner408

Tufan Akcagöz'den Bafra'da 400 yıllık kemerin yıkılmasına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Bafra'da 400 yıllık kemerin yıkılmasına tepki gösterdi.

banner269

Tufan Akcagöz'den Bafra'da 400 yıllık kemerin yıkılmasına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Bafra'da 400 yıllık kemerin yıkılmasına tepki gösterdi.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 11:28
Tufan Akcagöz'den Bafra'da 400 yıllık kemerin yıkılmasına tepki

Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesinde tarihi bedestende bulunan 400 yıllık kemer, kuyumcunun restorasyon çalışmaları kapsamında kepçeyle yıkılmıştı. Yıkımın ardından Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığı açıklamada kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, duruma tepki göstererek "Devletin kurumları uyuyor mu" dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz yaptığı açıklamada şunları söyledi "Bafra ilçemizde, tarihi çarşıda bulunan bir kuyumcunun, restorasyon çalışmaları sırasında 17. yüzyıla ait 400 yıllık tarihi kemerin de kepçeyle yıkılmış olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tarihi eserler, dünyanın ortak mirasıdır. Bizim elimizde bulunan bir tarihi eser, sadece bize ait değildir. Bu eserler, tüm dünya milletlerinin ortak değerleridir. Yıllarca, Anadolu topraklarında var olan kültürel değerlerin bir kısmına hiç kıymet verilmediğini, bir kısmının tahrip edildiğini ve bir kısmının da yurt dışına kaçırıldığını biliyorduk. Bu, coğrafya olarak kültürel anlamda bize büyük zararlar vermiştir.  Yüzyıllar öncesinden gelen ve insan eli ürünü olan her şey, korunmaya muhtaçtır ve mutlaka gelecek nesillere aktarılacak şekilde korunmalı ve yaşatılmalıdır. Ancak, şimdi işte yanı başımızda, Bafra'da böyle bir tarih cinayeti işleniyor. İnsanın üzülmemesi mümkün değil. Ancak, üzülmek bize bu değerlerimizi geri getirmiyor. Kaybolan tarih, bir daha geri gelmiyor. Restorasyon nedir? Tarihi dokuya zarar vermeden ne olacaksa olmalıydı. Tarihi esere el sürülmeden gerekli düzenleme yapılmalıydı. Bu, pekala mümkündü. Vatandaşın gösterdiği duyarlılığın, yetkililer tarafından gösterilmediğini görmek endişe verici. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, insan eli ürünü küçük bir eser bile had safhada kıymet görürken, bizdeki bu aymazlığı anlamak mümkün değil.

Ancak görüyoruz ki, vatandaşların gösterdiği bu tepki, karşılık bulmamış. Bafra Belediyesi, gözünün önünde gerçekleşen bu tarih kıyımına neden sessiz kaldı? Bafra Kaymakamlığı, 400 yıllık bir tarihin yok edilmesine neden müdahale etmedi? Devlet kurumları uyuyor mu? Tüm Bafralıların, bu tepkiyi göstermeye hakkı var.  Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, konuyla ilgili bir açıklama yaptığını öğrendik. Geç kalınmış bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, önleyici görevi de vardır. Bu kurumun, olay geçip bittikten sonra açıklama yapması, basit bir vatandaş tepkisi niteliğindedir ki, önleyici görevin rafa kalktığı anlamını taşımaktadır. Gerekli cezai işlemlerin yapılacağının deklaresi ötesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, ilçedeki idari birimlerle koordineli olarak bu yıkımı engellemesi gerekirdi. Dört yüz yıllık bir tarih yıkılıyor ve bu olay burnunuzun dibinde yaşandığını halde haberiniz olmuyorsa, bu da vahim bir durumdur. Müdürlükten ve Belediye'den onay alınmadan böyle bir işe girişmek, devlet kurumlarının varlığına rağmen böyle bir karar alıp uygulamak, devletin zaafını yoklamak anlamına gelir ki maalesef yaşanılan olay, böyle bir otorite boşluğunun varlığını da ortaya koymaktadır. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulundan da bir açıklama bekliyoruz. Samsun Valiliği de konunun üzerine gitmelidir. Şimdi yapılacak olan şey, ihmali olanların üzerine gitmek ve gerekli hukuki süreci başlatmaktır. İhmali olan kurumların da bu noktada soruşturmaya dahil edilmesi gerekir. Her ne kadar yıkılan tarihi kemeri geri getiremese de, bundan sonrası için tarihi eserlerin korunması noktasında caydırıcı bir sonuç ortaya çıkmış olur."

Son Güncelleme: 10.05.2017 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.