banner388

Trafik cezalarında Samsun ilk sırada

Samsun’un fahri trafik müfettişlerinin yazdığı ceza ihbar tutanağı sayısına göre; Samsun Türkiye’deki sıralamanın başında yer alıyor.

Trafik cezalarında Samsun ilk sırada

Samsun’un fahri trafik müfettişlerinin yazdığı ceza ihbar tutanağı sayısına göre; Samsun Türkiye’deki sıralamanın başında yer alıyor.

07 Ağustos 2020 Cuma 19:19
Trafik cezalarında Samsun ilk sırada

İLK SIRALARDAYIZ

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Samsun İl Temsilcisi Sedat Kır, Samsun’da 750’ye yakın fahri trafik müfettişinin görev yaptığını ve fahri trafik müfettişlerinin yazdığı ceza ihbar tutanağı sayısında Samsun’un Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

KATLANARAK ARTTI


İhbar tutanaklarının yıllara göre dağılımına bakıldığında 2012 yılında 2 bin 927, 2013 yılında 5 bin 778, 2014-2015 yılında 5 bin 877, 2016 yılında 5 bin 987, 2017 yılında 4 bin 581, 2018 yılında 3 bin 621 ve 2019 ilk 6 ayında da bin 483 plakaya ihbar tutanağı tutuldu. Bu rakamlar ihbarların artık internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesiyle katlanarak arttı. 




Fahri trafik müfettişlerinin Samsun’daki trafik düzeninin sağlanmasına katkı oluşturmak adına hizmet verdiğini ifade eden Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Samsun İl Temsilcisi Sedat Kır, “Fahri trafik müfettişleri gizli çalışırlar. Hiçbir zaman deşifre edilmez. Herkesin bir numarası vardır ve onunla çalışır. İsimle kesinlikle çalışılmaz. Cezalar da bu numaralar ile iletilir. Fahri trafik müfettişi olabilmek için 40 yaşından gün almak, en az yüksekokul mezunu olmak, 10 yıllık ehliyet sahibi olmak ve hiçbir cezaya karışmamak gibi şartlar gerekiyor. Samsun’da son verilere göre 750’ye yakın fahri trafik müfettişi var. 2020 yılı verileri henüz net değil ama ceza sayılarının arttığını biliyoruz. Fahri trafik müfettişlerinin yazdığı ceza sayısında Samsun’un Türkiye’deki sıralamanın başında yer aldığını duyuyoruz” dedi.
 

İNTERNET ÜZERİNDEN OLUNCA...


Ceza ihbar tutanaklarının internet ortamından gönderilmeye başlamasıyla ceza sayılarının da arttığını belirten Sedat Kır, “Bizlerin yazdığı cezalar önceden ya trafik polisine veriliyordu ya da emniyet müdürlüğüne veriliyordu. Bazı olaylardan dolayı fahri müfettiş arkadaşlar da buna imtina ediyordu. Bu olay ortadan kalktı ve internet üzerinden direkt tutanaklar Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de tutanağı ilgili emniyet genel müdürlüklerine göndererek, yazılan ihbarlar cezaya çevriliyor. Bu sistem hiçbir fahri müfettiş arkadaşı zora sokmadığı için rahatlıkla cezalarını yazıyorlar. O açıdan da illaki bu sene cezalarda artış yaşanmıştır. Bizim yaptığımız ihbarları belgelendirme mecburiyetimiz yok. Şu ana kadar da mahkemeden dönen pek bir ceza olmadı. Olmuşsa da çok cüzi miktardadır” diye konuştu.

GÖNÜLLÜLÜK ESAS


Kendilerinin gönüllülük esaslı çalıştıklarına değinen Kır:
“Fahri trafik müfettişlerine yazdığı cezalardan bir ücret verilmiyor. Bu bizim gönüllü yaptığımız ve hiçbir kazancımızın olmadığı bir iştir. Trafiğe düzen getirmek amaçlı çalışıyoruz. Çünkü polis arkadaşlar her yere yetişemiyor. Her mahalle ve sokakta bir trafik müfettişi olduğu için onların ulaşamadığı yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşlar, fahri trafik müfettişlerine güvensinler ve inansınlar. Sürücülere tavsiyemiz; dikkatli olup, kurallara uysunlar. Cezayı yedikten sonra cezayı yazanı araştırmasınlar. ‘neden ben bu hatayı yaptım’ diye kendilerini sorgulasınlar. Bizim istediğimiz bu. Bizim yayalara ceza yazma yetkimiz yok. Araç plakasına yazıyoruz. Sürücülerle muhatap olma şansımız yok.” dedi.


 

Anahtar Kelimeler:
SamsunTrafikTrafikcezası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 2020-08-07 20:39:28

Kalkanca radar , eğitim önü radar denizevleri , ömürevleri arası radar , havuz önü radar , Atakent benzinlik radar gelde yeme orta şeritteki 70 le gidiyor 80 le solluyon ceza hükümet devlet yönetme sistemini bulmuş cezalarla devlet yönetiyorlar.

Avatar
Vatandaş 2020-08-07 22:56:37

O Fahri’yi bana getirin ! Tebrikler Samsun bu durumu kutlayalım memlekete Samsun’un cezaları bakıyor zaten

Avatar
ahmet 2020-08-07 20:12:19

polisin yetişmesine gerek yok kiher taraf hatalı parklarla dolu onlara yazılsa herşey yoluna girer

Avatar
Serusta 2020-08-07 19:58:28

Elbette trafik kurallarına uymak esastır. Fakat tutanakları belgelendirmek esastır. Mahkemeye gidildiğinde fahri trafik müfettişince düzenlenen cezalar iptal ediliyor. Örnekleri var.

Avatar
Vatandaşa 2020-08-07 21:07:27

Bence 2 katı ceza yazılmalı. Bazı cahiller kaldırımları otopark gibi görmeye devam ediyor. Araç sürmüyor sanki ralli yapıyorlar şehir içerisinde. Utanmazlar tepki gösterincede holiganliga soyunuyorlar. Bence az yazılıyor. Emniyeti göreve davet ediyorum. Özellikle Barış Bulvarı, Unkapanı Caddesi ve 2. Bulvar yolu istila altında ve ışgal altında kaldırımlar.

Avatar
kerami 2020-08-08 08:13:42

bu samsunun adını nezaman iyi birseyle anılacak acaba. trafik cezası yemede birimci. suc oranında birinci. marifet olan ceza vermek değil eğiterek ceza oranlarını en za indirmektir.

Avatar
normal 2020-08-11 08:49:09

çünkü samsunda çok fazla üstüne düşüyorlar, başka şehirlerde ben bu kadar uygulama radar ve ceza görmedim. ülkeyi samsunda yazılan cezalar kurtaracak.

Avatar
Atakum vatandaş 2020-08-14 20:58:50

Çağoğlu üzerindeki ve ismet inönü bulvarındaki araçlar kaldırılsın.Milletin vergisiyle yapılan yolun bir şeritini araç park etmeye kimsenin hakkı yok.Park yeri olarak belirlenen bina altları,dükkan olarak kullanılıyor,