banner388

Tekkeköy Tarih İle Bütünleşiyor

Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı olan Hasan Togar konuşmasında; “İlçemizde kararlaştırdığımız bazı noktalar, çeşme ve binalarımızı Selçuklu ve Osmanlı mimari motifleri ile süsleyerek tarihi benliğimizi çevremize de yansıtacağız” şeklinde konuştu.

Tekkeköy Tarih İle Bütünleşiyor

Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı olan Hasan Togar konuşmasında; “İlçemizde kararlaştırdığımız bazı noktalar, çeşme ve binalarımızı Selçuklu ve Osmanlı mimari motifleri ile süsleyerek tarihi benliğimizi çevremize de yansıtacağız” şeklinde konuştu.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 16:48
Tekkeköy Tarih İle Bütünleşiyor

Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı olan Hasan Togar konuşmasında; “İlçemizde kararlaştırdığımız bazı noktalar, çeşme ve binalarımızı Selçuklu ve Osmanlı mimari motifleri ile süsleyerek tarihi benliğimizi çevremize de yansıtacağız” şeklinde konuştu.Çok  eskiye dayanan Tekkeköy’ü Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ve motifleri ile bezeyerek ilçeyi tarih ile bütünleştirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Hasan Togar, “İlçemiz Karadeniz’deki ilk insan yaşam yeri olarak tarih sahnesinde yer edinmiş, dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden birisidir. M.Ö 10 bin ila 60 bin yıllarından başlamış olan yerleşim süreci ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı devletinin ardından günümüze kadar süre gelmiştir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan ilçemizi tarihi ile bütünleştirmek için geniş çaplı bir çalışma başlattık. ‘Tarihin doğduğu kent Tekkeköy’ sloganı ile başlatmış olduğumuz tanıtım çalışmaları kapsamında Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle motiflerini ilçemizin çeşitli yerlerinde uygulamaya başlıyoruz” diye konuştu.
Tekkeköy Selçuklu ve Osmanlı tarihiyle birleşiyor.Çeşmeler, belirlenen noktalar, çeşitli binalar ve duvarları Osmanlı ve Selçuklu devletinin mimarisi ve motifleri ile kaplayarak ilçe tarihini vatandaşlarına ve yerli yabancı misafirlere benimseteceklerini ifade eden Başkan Togar, “Tarihi bakımdan çok zengin ve şanslı bir ilçemiz olduğunu söylemekte fayda  var.Bunun yanında özellikle dünyada yapmış olduğu eserler ile anılan ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı devletinin izlerini her yerde görmek mümkün. Bizde Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile motiflerini her yerde kullanmaya başladık. Öncelikle ilçemizdeki çeşmeleri Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzı ve motifleri ile kaplayacağız ve yine belirli noktalar ile binalarımızı ve duvarlarımızı aynı yöntemle kaplayarak tarihi benliğimizi en  ön plana çıkarmış olacağız” şeklinde konuştu.
Şeyh Yusuf Zeynüddin Camii ve Tekkesi’nin duvarları dönemin işlemelerini içimizde yaşatacak Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri’nin 1200 ila 1330 yıları arasında Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşamış olan büyük İslam velisi olduğunu ifade eden  Başkan Togar, “Şeyh Yusuf Zeynüddin Gavs-ı ‘nın Azam Şeyh Abdülkadir-i Geylani Hazretleri’nin(1078-1166) torunudur. O zamanlarda  Bizans Devleti’nin üstünlüğü altında bulunan yerleri İslamiyet’e açmak için çalışan bu büyük İslam mücahit ve mutasavvıfı, burada bir tekke açarak insanları irşat etmeye başlamıştır. Tekke Çiftliği denilen semtte kurduğu çiftliğinin getirdiği kazanç ile devamlı kazan kaynatıp fakirleri, yolcuları ve düşkünleri doyurmuştur. 1285 yılında Tekkeköy Camii’ni yaptırmıştır. Zamanla bu tekke etrafında bir köy doğmuş ve bugünkü ismi ile Tekkeköy meydana çıkmıştır. İlçemizin ismini taşıyan Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri’nin tekkesi ve camisinin çevresinde bulunan duvarları ve giriş kapısını Selçuklu mimarisi ve motifleri ile bezeyerek o bölgeyi tarihiyle birleştireceğiz. Artık Tekkeköy modern yapısının yanında tarihi ile birleşerek bölgede örnek olacak ilçe haline dönecek” diye konuşmasında belirtti.
2017 Olimpiyatlarına kadar tamamlanmış olacak Ayrıca Başkan Togar, ilçe içerisinde planlanan projelerin beraberinde  Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle motiflerinin belirlenen bina, duvar ve çeşmelerde uygulanması çalışmalarının olimpiyatlara kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.