banner388

Taşeron ve kamu işçilerine enflasyon zammı

4/D'li kadroya geçen taşeron işçi ve kamu işçilerine enflasyon zammı var mı?

Taşeron ve kamu işçilerine enflasyon zammı

4/D'li kadroya geçen taşeron işçi ve kamu işçilerine enflasyon zammı var mı?

14 Şubat 2020 Cuma 22:04
Taşeron ve kamu işçilerine enflasyon zammı

4/D statüsünde çalışan taşeron işçiler, 2020 yılında maaşlarına enflasyon zammı almak için talepte bulundular.

Zam talebinin yanında 3 farklı ana başlıkta düzenleme ve değişiklik önerileri bulunuyor. 

TAYİN HAKKI

Kamuda çalışan taşeron işçiler, tayin hakkı talep ediyorlar. Özellikle eşlerinin çalışması durumunda aile birliği kuramadıklarını dile getiriyorlar. Bu konuda açılan ve taşeron işçi lehine verilen kararları hatırlatan işçiler düzenlemenin en kısa zamanda uygulanmasını talep ediyorlar.

EK ÖDEME ZAM TALEBİ

Taşeron işçiler maaşlarının dışında ayrıca bazı ek ödemeler alıyorlar. Dini bayramlarda ödenen ikramiyeler, Eylül ayında yapılan eğitim yardımı ödemesi gibi ödemelerin çok düşük rakamlarda olduğunu ifade eden taşeron işçiler bu konuda zam beklediklerini dile getiriyorlar.

YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Çalışma Bakanlığı'ndan beklenen bi diğer düzenleme konusu yüzdelik dilim. Bu düzenleme adına açılan davaların çok olması nedeniyle tüm işçilere asgari ücrete göre yeniden maaş belirleme yapılması ve maaşların belirlenen fark oranında yükselmesi talep ediliyor.

ÇALIŞMA BAKANLIĞININ CEVABI BEKLENİYOR

Çalışma Bakanlığı, taşeron işçiler ile ilgili önemli bir düzenlemede bulunmadı. Enflasyon oranlarının yüzde 25 olduğu dönemlerde dile getirilen ek zam talepleri de hayata geçirilemedi. Tüm hususların göz önünde bulundurulması ve 2020 yılı görüşmelerinin ilk görüşme olması kapsamında tüm taleplerin detaylı bir şekilde incelenmesi bekleniyor. Çalışma Bakanlığı'nın bu çalışma sonrasında ise işçi tarafı ile bu konuları ele alması öngörülüyor.


KAMU İŞÇİLERİ ENFLASYON FARKINI ALACAK

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabilecekler. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, Nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü. Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Kaynak: Takvim

Anahtar Kelimeler:
SamsunhaberTaşeron
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
%27 vergi dilimi 2020-02-15 16:40:36

27 vergi dilimine neden sadece işçi giriyor memur neden 15 vergi veriyor. bu ülkenin yükünü işçi mi çekiyor. anayasa madde.73. ihlal ediliyor. sendikalar ne iş yaparsınız.