banner388
banner390
banner410
banner408

Tartışmalı EDS sisteminin maliyeti dudak uçuklatıyor!

Samsun trafiğinin çehresi baştan aşağı değişiyor. Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi neredeyse tamamlanırken bunun yanı sıra Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve Değişken Mesaj İşareti (DMİ) ile birlikte denetimlerde sıkılaştırılmış olacak. Yapılan bu çalışmaların maliyeti ise dudak uçuklattı.

banner269

Tartışmalı EDS sisteminin maliyeti dudak uçuklatıyor!

Samsun trafiğinin çehresi baştan aşağı değişiyor. Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi neredeyse tamamlanırken bunun yanı sıra Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve Değişken Mesaj İşareti (DMİ) ile birlikte denetimlerde sıkılaştırılmış olacak. Yapılan bu çalışmaların maliyeti ise dudak uçuklattı.

01 Temmuz 2022 Cuma 13:45
Tartışmalı EDS sisteminin maliyeti dudak uçuklatıyor!

MALİYET DUDAK UÇUKLATTI

Samsun trafiğine dail edilen Akıllı Kavşak, EDS ve DMİ projelerinin maliyetleri şaşkına çevirdi. Bu 3 projenin maliyeti 227.291.679 TL olarak açıklandı.

BU YIL İÇERİSİNDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK

Proje hakkında bilgi veren ASELSAN şu ifadelere yer verdi:

"ASELSAN ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında "Elektronik Denetleme Sistemi, Değişken Mesaj İşareti (DMİ) Ve Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi Malzeme Alımı Ve Montaj" işi ile ilgili olarak, toplam bedeli 227.291.679 TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022 yılında gerçekleştirilecektir."

Samsun kavşaklarına ASELSAN akıllı sistemi: 106 kavşaktan 80'i tamamlandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Askeri Elektronik Sanayi iş birliğinde yürütülen 'Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi' kapsamında Samsun'da yeniden düzenleme yapılan 106 kavşaktan 80'i tamamlandı.

Türkiye'ye yeni teknolojiler kazandırmak için çalışmalarını sürdüren ASELSAN, kentlerin şehir içi trafik sorununa çare oluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın da bu kapsamda hazırladığı projede ASELSAN ile iş birliğine gidildi. Geçen yıl Haziran ayında ASELSAN ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında 'Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi'nin protokolü imzalandı. Yapılan çalışmalarda 106 kavşak ve 4 tane bulvar olmak üzere toplam 110 noktada yapılan düzenlemelerde sona gelindi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, düzenlenen kavşaklarda, en az rahatlama olan kavşakta bile eskiye oranla trafik akışının yüzde 60 seviyesinde arttığını, akıllı kavşakların ve yapay zekanın da devreye alınmasıyla trafikteki akışın daha da hızlanacağını söyledi.

"En az rahatlama olan kavşakta yüzde 60 oranında bir rahatlama var"

Kavşak düzenleme çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Demir, "Kavşak düzenlemelerinden genelde çok büyük bir memnuniyet var. Trafik akışında çok büyük bir rahatlama oldu. Şu anda en az rahatlama olan kavşakta yüzde 60 oranında bir rahatlama var. Bir de yapay zeka ve adaptif kavşağı henüz devreye almadık. Bu sistemleri devreye aldığımızda ilave rahatlama olacak. Şu anda Samsun'da 106 kavşakta, 4 tane bulvarda, ana arterde çalışmalarımızı haziran sonuna tamamlıyoruz. Temmuz ayında da yapay zekayı devreye alacağız. Samsun'da trafik akışının güvenli ve hızlı şekilde akmasını sağlayacak bir projede ASELSAN, İçişleri Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile müşterek çalışıyoruz. Türkiye'nin en iyi projelerinden birisi olacağını sanıyorum. Şu ana kadar 80 kavşağın yapımını tamamladık. 26 kavşağın yapımı da haziran ayının sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

Düzenlemeler 106 kavşak ve 4 bulvar ana arteri olmak üzere toplam 110 noktada yapılacak. 79 kavşak adaptif kavşak olacak. Adaptif olan 79 kavşakta sinyalizasyon sistemi olacak. Geri kalan 31 kavşakta ve ana arterde fiziksel düzenleme olacak, bunlarda sinyalizasyon olmayacak. Proje kapsamındaki 80 kavşağın yapımı tamamlandı. Yerleştirilen kameralar aktif hale getirildiğinde yapay zeka devreye girip kavşak kollarındaki araçlar anlık olarak sayılacak ve bu sayımlar doğrultusunda da kavşaktaki yeşil ışık süreleri belirlenen sınırlar dahilinde otomatik olarak ayarlanacak. Acil durum gibi pek çok durumda da sistem otomatik olarak trafiği rahatlatacak.

Son Güncelleme: 01.07.2022 14:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
seçmen 2022-07-01 14:13:56

samsun luya sorun trafikte rahatlama varmı o paraya 4 tane köprülü geçiş yapılsaydı samsun rahatlardı 5-10 sene

Avatar
yeter 2022-07-01 14:48:33

yazıklar olsun, haram olsun kime rant sağladıysanız, hesabını mahşerde verin inşaAllah,

Avatar
mustafa 2022-07-01 14:36:00

6 ayda amorti eder samsun da :)))

Avatar
Haluk 2022-07-01 14:10:20

Akıllı kavşak demişler ama yaya ile araca aynı anda yeşil yanıyor. Bizim kavşaklarda vatandaş kendi akıllı olsun. Aselsan bunu nasıl yaptı onu da anlamadım.

Avatar
Totti 2022-07-01 16:06:21

Olsun halk varya sömürüp duruyorlar

Avatar
Adem 2022-07-01 23:20:25

Yazıklar olsun parkomat peşkesinden sonra şimdi bu peşkes trafiği mahvettiler vizyon yok mantık yok sadece rant var yapılanlarda

Avatar
Turan 2022-07-01 18:43:09

Herkes yakınıyor ama kimse demiyor ki ne yaparsan yap insan insan olmayınca kurallara uymamaya meyilli olunca bunları hak ediyoruz. O hani sağdan kapalı taraftan geçip milletin önüne geçen tipler varya işte onlar gbiilerden bahsediyorum, dönüş şeridine değil de devam şeridine geçip bekleyen insanların önünden geçiş yapanlar varya onlardan bahsediyorum, sinyalini kullanmayanlar varya onlardan bahsdiyorum, makasçılar varya işte onlardan bahsediyorum.

Avatar
Akif 2022-07-01 19:36:33

2023 te gelir elbet