banner388

Tarihi koltuğa oturmak cesaret istiyor

Bafra'da antika dükkanında yer alan tarihi ağa koltuğuna oturmak cesaret istiyor.

Tarihi koltuğa oturmak cesaret istiyor

Bafra'da antika dükkanında yer alan tarihi ağa koltuğuna oturmak cesaret istiyor.

14 Kasım 2017 Salı 09:42
Tarihi koltuğa oturmak cesaret istiyor

Samsun Haber - Samsun'un Bafra ilçesinde bir antikacıda bulunan yüz yıllık ve bir çiftlik ağasına ait olduğu öğrenilen koltuk, tarihe ışık tutuyor. Bafra'da marangozluk yapan 54 yaşındaki Durgun Yurdseven, antika merakı sayesinde antika dükkanının sahibi oldu. Yurdseven, ailesinden kalan eski eşyalar ve çevresinden edindiği antikalar ile kendisine ait Sanat Kervanı Müzesini kurdu. Müzesinde çok sayıda eser bulunan Yurdseven, en çok değer verdiği eserler arasında yer alan ağa koltuğuna başkasının oturamadığını söyledi.



Müzede ağa koltuğunun yanında yaklaşık 150 yıllık bir de çeyiz sandığı yer alıyor. Yurdseven, antikalarını daha büyük ve merkezi bir yerde sergilemek istediğini belirterek bu konuda yetkililerden yardım istedi. 


"YAKIŞIK ALMAZ!"

Koltuk hakkında konuşan Yurduseven, "Araştırmalarım sonucu bu koltuğun bir ağa koltuğu olduğunu öğrendik. Çiftlik ağasının koltuğu olduğunu düşünüyoruz. Karşılıklı yerlerinden tutma yerleri var. Galiba, ağa üzerine oturunca iki kişi karşılıklı tutarak ağayı taşıyordu. Bu şekilde ağayı bahçesine veya tarlasına götürüyorlar, gezdiriyorlardı. Oturma yeri deri. Bakır telle işlemeleri var. Yüz yıldan fazla bir tarihi var bu koltuğun. Ben bu koltuğa oturmadım. Ağanın koltuğuna oturmak bizim gibi garibana yakışmaz. Ağanın koltuğunun üzerine oturulmaz. Yakışık almaz, ayıp olur" açıklamalarında bulundu.


"ATALARININ YAŞADIĞI ZORLUKLARI ÖĞRENMELERİNİ İSTİYORUM"

Marangoz mesleğinden emekli olduğunu söyleyen Yurduseven, "Eskiden kalan araç-gereçlere merakım vardı. Büyüklerimden kalan eşyaları biriktirdim. Başka insanlardan aldım. Biriktirdiğim şeyler artınca böyle bir yer açtım. Burası bir müze oldu. Atalarımızdan kalan, onların kullandığı birçok araç gereç var burada. Atalarımızı unutmamak için, ata yadigarlarını vatandaşlarımızın görmesi için sergiliyorum. Kendimde boş zamanlarımı değerlendirmek için ahşaptan el işleri de yapıyorum. Bu müzeden bir şey satmıyorum. Özellikle gençlerin öğrencilerin burayı gezip görmesini istiyorum. Tarihini öğrensinler. Atalarının nasıl ve hangi zorlukla yaşadıklarını öğrenmelerini istiyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü gezi düzenleyerek öğrencileri buraya getirebilir. Onlar da atalarının nasıl yaşadığını öğrenmiş olur. Buradaki yerim biraz dar. Belediyemizin bana geniş bir yer temini etmesini ve bu ata yadigarlarını daha fazla insanın görmesini isterim" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ŞEBNEM TÜRKOĞLU 2017-11-14 10:23:54

YA SAÇMALAMAYIN..BU KOLTUK DEĞİL ADI ''SEMER''DİR..VE GÜNEYDOĞUDA BÜTÜN HEDİYELİK EŞYA SATICILARINDA BULUNUR..BENİM BİLE VAR..EVİMİN KAPISININ ÖNÜNDE..MİSAFİRLER RAHAT AYAKKABILARINI GİYSİN DİYE...UFAK BİR KÜRSÜDÜR..ÇOK KOMİKSİNİZ YA