banner388
banner390
banner410
banner408

Tarih Konuştu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tekkeköy’e Sözlü Tarih Araştırma Ve İnceleme Gezisi Düzenlendi

banner269

Tarih Konuştu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tekkeköy’e Sözlü Tarih Araştırma Ve İnceleme Gezisi Düzenlendi

12 Mayıs 2016 Perşembe 17:08
Tarih Konuştu

Tekkeköy Belediyesi ve Karadeniz Tarih Araştırmaları Platformu’nun (KATAP) katkıları ile tarih bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri verilen sözlü tarih araştırma ve inceleme yöntemleriçerçevesinde sahada faaliyette bulundu. Bu kapsamda öğrenciler Büyüklü, Kurşunlu ve Çırakman Mahallelerinde gerçekleştirilmiş ola saha araştırmalarında 90 ve üstü yaş gruplarında erkek ve kadın yöre sakinleri ile yapılan söyleşileri görsel cihazlar ile kayıt altına alındı. Böylelikle sözlü tarih çalışmaları için materyal veriler toplandı. Bu kapsamda sadece Büyüklü’de 30, Çırakman’da 129 kayıt yapılarak bizzat yaşanmış bir tarihe ait veriler akademik çalışmalarda değerlendirilmek üzere tasnif edilmiş old

PROF. DR. YAVUZ ERLER ÇALIŞMA HAKKINDA BİLGİ VERDİ


Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler'in saha üzerinde tespit edilen ve tarihi olaylara etki eden ekolojik yapıya ilişkin akarsu kaynakları ile şelalelerin, sel türünden doğal afetlerin oluşumundaki etkileri de yerinde incelenerek kayıt altına alınmasından sonra sözlü tarih araştırmaları ile ilgili olarak sahadaki incelemeler esnasında Prof. Dr. Fahri Sakal şu tespitlere yer verdi; “Sözlü tarih resmi ve yazılı basında yer almayanların, itilmişlerin, unutulmuşların ve yanı başımızda duran halkın tarihidir. Onların söz ve düşüncelerini kayıt altına almazsak, bir gün o fikirler kendileriyle beraber mezarlara gömüleceklerdir.”
Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler konuşmasının devamında“Yaşayan kültür varlıklarımız, tarihin canlı tanıkları olan büyüklerimize ve onların hatıralarına sahip çıkmamız ve bu hatıraları gelecek nesillere taşımamız oldukça önemli ; bu konuda üniversitelerimizin bünyelerinde barındırdıkları genç nesli bir önceki kuşaklarla buluşturma konusunda daha sorumlu ve bilinçli davranma noktasında katkıda bulunmalıdır. Ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrenci ve personeliyle bu konuda öncü olarak sahada çalışmalara başlamıştır” dedi.
Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi’nde ise doğal afet çeşitlerinden biri olan sellerin oluşmasında şelalelerin aşırı yağış debisi dönemlerinde taşınan taşlardan oluşan setler nedeni ile oluşturdukları göllerin patlaması sonrasında akarsu kenarlarında yer almış olan yerleşim yerlerinin maddi ve can kayıplı tahribatlara neden olduğunu belirtilmiş olan “Osmanlı Doğal Afetler” Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler kentsel yapılanmanın tarihsel eksikliklerini dile getirmesi ile bu konuda tarihe ait hale gelen verilerin olumlu veya olumsuz yanlarının değerlendirilmesi ile yeni kent planlarının gözden geçirilmesine yönelik gerekliliğinin altını çizdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sunulan imkanlar ile üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri sahada halkla bir araya gelerek tarihimize ilişkin yanlış anlatı ve verileri modern metotlarla tespit edilen veriler ile yeniden değerlendirilmesine imkan sundular.
Ayrıca yazılı materyaller ile tespiti bir hayli güç olan sosyal, iktisadi ve ekolojik yakın tarihe ilişkin pek çok veriyi kayıt altına tutarak yöre halkının bu arşivin oluşumuna katkıda bulunmasına imkan tanıyarak halk ve üniversite birlikteliğinin ortaya koyabileceği verimli bir çalışmaya imza atıldı.


 

Son Güncelleme: 09.06.2016 16:43
Anahtar Kelimeler:
TarihçalışmaSahaAkarsu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.