banner388

Sözüdoğru’dan çarpıcı açıklamalar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklamasında bulunan Samsun Eğitim İş İlkadim İlçe Başkanı Jale Sözüdoğru, çarpıcı örnekler ve söylemlerde bulundu.

Sözüdoğru’dan çarpıcı açıklamalar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklamasında bulunan Samsun Eğitim İş İlkadim İlçe Başkanı Jale Sözüdoğru, çarpıcı örnekler ve söylemlerde bulundu.

08 Mart 2018 Perşembe 18:15
Sözüdoğru’dan çarpıcı açıklamalar

Samsun haber- Samsun Eğitim İş İlkadım İlçe Başkanı Jale Sözüdoğru, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. Erkeklerin ve kadınların eşit haklara sahip olduğunu vurgulayan Sözdoğru, "Siyasi iktidarın görevi şiddet dilini ve öç almayı yaygınlaştırmak değil, toplumdaki bireylerin eşit ve özgür olarak hayatlarını korumaktır" diye ifade etti.

“Her geçen gün artarak yükselmektedir”

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin her gün arttığını söyleyen Sözüdoğru, “8 Mart, kadınların; eşit işe eşit ücret, sendikalaşma ve oy hakları talebi ile 1857’de başlattıkları eşitlik mücadelesinde hakları uğruna can verdiği gündür. Ancak aradan geçen 161 yıla rağmen Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kez daha ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kalmaktadır. Ülkemizde, kadına yönelik şiddet, kadın emeği sömürüsü, kadın bedeni sömürüsü, kadın yoksulluğu, kadın işsizliği, çocuk gelinler ve okula gönderilmeyen kız çocukları, tacizciyi, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi, genel anlamda da iktidarının kadını yok sayan politikaları kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artarak yükselmektedir” diye ifade etti.

“Sayısında artış yaşanmıştır”

Çocuk gelin ve işçi sayısında da artış yaşandığını söyleyen Sözüdoğru, “Bugün 200 bin kız öğrencimiz, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte örgün eğitim dışına itilmiştir. Bu nedenle; çocuk gelin ve çocuk işçi sayısında artış yaşanmıştır. Erkek egemen toplumun kadınlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddeti; işyerlerinde, evlerde, sokaklarda, yaşamın her alanında, artarak devam etmektedir. Kadınların fıtrat gereği erkeklerle eşit olamayacağı, börek yapamayan kadının ailesinin dağılmaya mahkum olacağı, kadının evinin süsü olduğu, kadınlar için tek kariyerin annelik olduğu, kadının itaatinin ibadet olduğu yönündeki söylemler kadını yok sayan zihniyetin dışa vurumudur” şeklinde konuştu.

“Mücadele sürdüreceğiz”

Anayasa’nın 10. Maddesinden bahseden Sözüdoğru, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” demektedir. Siyasi iktidarın görevi şiddet dilini ve öç almayı yaygınlaştırmak değil, toplumdaki bireylerin eşit ve özgür olarak hayatlarını korumaktır. Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadın erkek eşitliğinde 144 ülke arasında 131. sırada yer almaktadır. Yani ülkemiz, kadın erkek eşitliğinin kesinlikle olmadığı ülkeler arasında yer almaktadır. Rapora göre, Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 36 iken üst düzey yöneticilerin yüzde 18’i kadın. Kadınların hayatın her alanında ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın ve çocuk istismarlarının ve tacizlerinin olmadığı bir dünya için mücadele sürdüreceğiz” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 08.03.2018 18:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.