banner388

Sokakta kıyma çekenlere ağır ceza

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, gerekli şartları karşılamayanlara 3 bin 200 TL para cezası kesileceğini söyledi.

Sokakta kıyma çekenlere ağır ceza

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, gerekli şartları karşılamayanlara 3 bin 200 TL para cezası kesileceğini söyledi.

23 Ağustos 2017 Çarşamba 10:45
Sokakta kıyma çekenlere ağır ceza

Samsun Haber - Kurban Bayramına sayılı günler kala hazırlıklar devam ediyor. Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, bayramda işleme kayıt belgesi olmayan ya da hijyen kurallarına uymadan kıyma çekenlere 3 bin 200 TL para cezası kesileceğini söyledi. Konu ile ilgili konuşan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı ve Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, önemli açıklamalarda bulundu.


"SOKAKTA KIYMA ÇEKMENİN CEZASI 3 BİN 200 TL"

Sokaklarda belgesiz ve hijyensiz kıyma çekmenin ağır para cezası olduğunu vurgulayan Nail Kırmacı, "Sertifikası olmadan ve sağlıksız şekilde kıyma çekenlere 3 bin 200 TL para cezası kesilecek. Bu cezalar, et işleme kapsamına girerse ceza miktarı daha da ağır olur. İşleme kayıt belgesi olmayan ya da hijyen kurallarına uymadan kıyma çekenlere 3 bin 200 TL para cezası kesilecek. İşletme kayıt belgesi olan fakat hijyen kurallarına uymayanlara da ceza kesilecek" ifadelerini kullandı.


HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyleyerek, "Herkes kendi işini yapsın. Vatandaşlar ve yetkililer iş kasaplara geldiğinde bizden her türlü hijyen koşulunu istiyor. Etlerde çok az bir bakteri bile olsa kasaplara ağır cezalar kesiliyor. Kasaplıkla alakası olmayan bazı insanlar, 1 sene boyunca beklettiği, kir ve pas içerisindeki kıyma makinesini kurban bayramında sokağa çıkartıyor ve kıyma çekiyor. Bir çok alakasız meslek grubundan insan da dükkanlarına astıkları yazılarla kıyma çekebileceklerini beyan ediyorlar. Bu işleri kasapların yapmasını, alakası olmayan insanların da cezalandırılmasını istiyoruz. Bayramda ayrıca acemi kasaplar da mal kesmeye kalkmasın. Her kurban bayramında kendini kesenleri görüyoruz. Ya da işi bilmeyen insanlar hayvanı mundar edebilirler. Kasapların büyükbaş hayvanı 300-400 TL arasında, küçükbaşı ise 150-200 TL arasında keser" dedi.


KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALI?

Şen, kurban etlerinin saklanması ile ilgili ise şunları söyledi: "Vatandaşlar kurban etlerini ilk önce 1 saat kadar normal oda sıcaklığında bekletsinler. Etlerin direkt buzluğa ya da dondurucuya atılmaması gerekiyor. Kıyma çektirecek vatandaşlar da etlerini 2. gün kıyma çektirsinler. Çektirilen kıymalar da hemen donduruculara konulmasın. Etler kesildikten hemen sonra sıcağı sıcağına buzdolabına ya da donduruculara konulursa etler haşlanır ve yeşilleşmeye başlar. Bu aynı zaman da etin bozulmasına da neden oldur. Etlerin saklanmasındaki en önemli unsurlardan birisi de etlerin dinlendirilmesidir. Etler kesildikten ve ayrıldıktan sonra süzgeçli kaplara bölüşülmesi gerekiyor. Bu şekilde bekletilen etler, süzgeçli kaplar halinde dolabın normal yerinde 1 gün dinlendirilmelidir. Etlerin kanı böylece süzgeçli kabın altına toplanacak ve et soğutulmuş olacak. Bu işlemin ardından etler 1 gün sonra dondurucuya ve buzluğa konulabilir. Etlerin dinlendirilmesinden sonra, paketleme işlemi de önem arz ediyor. Etlerin küçük parçalanması da korunmasında yardımcı olabilir. Etler ne kadar çok paketlenirse, o kadar iyi muhafaza olur. Paketlerin de hava almaması gerekiyor. Vatandaşlar etleri özellikle vakumlayarak, paket yaptıktan sonra donduruculara koysunlar."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.