banner388

Şok Karar! Samsun'da Artık...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Resmi Gazetede yayımlanan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği" ile Samsun izinli kenevir yetiştirilecek iller arasında alındı.

Şok Karar! Samsun'da Artık...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Resmi Gazetede yayımlanan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği" ile Samsun izinli kenevir yetiştirilecek iller arasında alındı.

30 Eylül 2016 Cuma 13:25
Şok Karar! Samsun'da Artık...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kenevire bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenmesini sağlamak amacı ile kenevir yetiştiriciliğine ilişkin düzenleme yapıldı. Hazırlanan izinli ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine dair "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği" dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Hazırlanan bu yönetmeliğe göre, izinli kenevir yetiştiriciliği Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek, bu illerin dışında kenevir yetiştiriciliği yasaklandı.

İhtiyaç halinde kenevir yetiştiricilik bölgelerini azaltmak veya çoğaltmak için Bakanlık yetkili kılındı ve bu kapsamda, Bakanlık yeni yetiştiricilik bölgeleri ihdas edebileceği gibi mevcut yetiştirme bölgelerini de iptal edebilecek. Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerin ise 1 Ocak-1 Nisan tarihlerinde yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvurmaları gerekmekte.

Kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çifti, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmak ve hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevir bitkisinin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmek zorunda. Amacı ne olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevir imha edilip konu adli mercilere intikal ettirilecek.






KENEVİR NEDİR?

Kenevir aslında eskiden beri ülkemizde yetiştirilen ve birçok şekilde faydalanılan bir kültür bitkisidir. Örneğin kenevir saplarından elde edilen lifler pamuk ve keten liflerine nazaran daha sağlam, fakat daha kabadır. Bu liflerden kınnap,sicim, halat, branda bezleri, çuval, torba, çanta ve kese yapılabiliyor. Kenevir tohumları %30-38 yağ, %25 kadar protein ayrıca lesitin ve K vitamini içerir ve şekerlemelerde kullanılır. Kavrularak çerezi bile yapılan kenevir iyi bir kuş yemidir. Kenevirin yağı ise arap sabunu yapımında, vernik, yağlı boya ve cila imalında kullanılır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan kenevirin küspesi de iyi bir hayvan yemidir. Kenevir sapları kağıt sanayiinin hammaddesi olup iyi cins kağıt yapılmaktadır ve aynı zamanda iyi bir yakacak hammaddesidir. Kalorisi ise taş kömürünün sadece yarısı kadardır.    

Son Güncelleme: 30.09.2016 14:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan das 2016-09-30 16:36:37

Soka girmeye gerek yok turkiyedeki tek ruhsatlı kenevir ekim yeri zaten samsuncu sadece diğer iller de eklendi

Avatar
vatandas 2016-10-01 05:53:59

dogru karar cunku kenevirin faydalari saymakla bitmez,kanseri de olduruyo,epilepsi (havale)bitiriyo..gercek bi
ilac!!!