banner388

Şok İddia! Samsun'da 5 Bin Kişi Kansere Yakalanacak

Şok iddia! Samsun'un Bafra ilçesindeki birçok mahallede asbestli borular kullanıldığı ve bu nedenle de önümüzdeki 3 yıl içinde 5 bin kişinin kanser hastalığına yakalanma ihtimali olduğu iddia ediliyor.

Şok İddia! Samsun'da 5 Bin Kişi Kansere Yakalanacak

Şok iddia! Samsun'un Bafra ilçesindeki birçok mahallede asbestli borular kullanıldığı ve bu nedenle de önümüzdeki 3 yıl içinde 5 bin kişinin kanser hastalığına yakalanma ihtimali olduğu iddia ediliyor.

17 Ekim 2016 Pazartesi 11:38
Şok İddia! Samsun'da 5 Bin Kişi Kansere Yakalanacak

Asbest nedir? Asbest; ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. İçme suyu ve kanalizasyon hatlarında asbestli boru kullanılıp kullanılmadığı yıllardır tartışmakta. Bu konuda geçtiğimiz yıl MHP milletvekili Bahattin Şeker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, "Köylerde içme suyu ve kanalizasyon hatlarında asbestli boru kullanıldı mı?" sorusunu sormuş ve bakın Bakan Müezzinoğlu bu soruya nasıl yanıt vermişti;

"1975-1995 yılları arasında İlbank tarafından asbestli çimento boru kullanıldı, ancak  2000 yılından bu yana artık İlbank asbestli boru kullanmıyor. Belediyelerin yaptırdığı içme suyu hatlarında asbestli boru kullanılıp kullanılmadığı net olarak bilinmemekte.Türkiye'de asbestli boru kullanılma ihtimali olan 58 ilde 1240 köy bulunuyor."

Samsun'un Bafra ilçesinde son 3 yılda 2.500 kişiye kanser teşhisi konuldu ve bu konuda bilgi veren, Bafra Devlet Hastanesi doktoru bu sayının önümüzdeki 3 yıl içinde 5.000'e çıkma ihtimalinin olduğunu belirtti. Kanser yaptığı artık kesinleşen bu asbestli boruların içme suyu şebekesinde Bafra'nın yüzde 70'inde kullanıldığı ve bu boruların değiştirlmemesine gerekçe olarak da bütçe yetersizliğinin sunulduğu iddia edilmekte.

Bafra’da son 2 yılda  kanser oranında % 35 artış yaşanmasında en büyük etken olarak gösterilen asbestli boru kullanımının mahallelere göre dağılımının ise şu şekilde olduğu iddia edilmekte:
 
Alparslan mahallesi        % 90
Altınkaya mahallesi        % 98
Altınyaprak mahallesi        % 80
Bahçeler mahallesi        % 85
Büyük cami  mahallesi        % 96
Cumhuriyet mahallesi        % 80
Çilhane mahallesi        % 95
Emirefende  mahallesi        % 90
Fatih mahallesi            % 85
Fevzi Çakmak Mahallesi            % 75
Gaziosmanpaşa mahallesi            % 90
Gazipaşa mahallesi        % 70
Hacınabi mahallesi        % 95
İsmetpaşa mahallesi        % 70
İshaklı mahallesi        % 80
Kavakpınar mahallesi        % 70
Kemalpaşa mahallesi        % 95
Kızılırmak mahallesi        % 90
Mevlana mahallesi        % 80
Tabakhane mahallesi        % 90

Kaynak: BRTHaber
 
Son Güncelleme: 17.10.2016 11:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.