banner388

Samsunlu üreticiler sorunlarını dile getirdi

Samsunlu çiftçi, ürünlerinin para etmediğini ve nakliye sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Konu ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Sebze ve Meyve Halinde yapılan görüşmede sorunlar dile getirildi.

Samsunlu üreticiler sorunlarını dile getirdi

Samsunlu çiftçi, ürünlerinin para etmediğini ve nakliye sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Konu ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Sebze ve Meyve Halinde yapılan görüşmede sorunlar dile getirildi.

02 Ağustos 2017 Çarşamba 09:47
Samsunlu üreticiler sorunlarını dile getirdi

Samsun Haber Samsun’un Bafra ilçesinde üretici, yaşadığı nakliye sıkıntısı nedeniyle fiyatların düşmesinden şikayetçi. Sevkiyatta yaşanan sıkıntı nedeniyle kavun ve karpuz fiyatları düşerken üretici malını zararına satmaya başladı.


Bafra Ziraat Odası Yönetimi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Sebze ve Meyve Halinde üreticilerin yaşadıkları sorunları dinledi ve sadece kavun karpuz değil tüm tarım ürünleri için destek verilmesini istedi. Üreticiler, sattıkları malın 25-30 kuruş olduğunu, halden çıkarken ise aynı malın 2-3 kez el değiştirerek tüketiciye 1 TL’den satıldığını dile getirdi.


Osmanbeyli Mahallesi’nden üretici Beytullah Öz yaptığı açıklamada, “Üretici olarak zarardayız. Mal elimizde patladı. Gübre mazot parasını ödeyemiyoruz. Kavunum var, domatesim var, karpuzum var. Komple zarardayız. Fiyatlar marketlerde yüksek çünkü nakliye pahalı. Her şey mazota yükleniyor, nakliyeye bağlanıyor. İki üç el değiştiriyor. Haldeki fiyatla tezgahlarda ki fiyat bir olmuyor. Vatandaş şu anda 1 liradan aşağı karpuz yediği yok. Köylünün eline geçtiği para 25 kuruş. Domatesin kilosu 30 kuruş. Toplayacaksın işçiye mi vereceksin, mazota mı vereceksin. Kavun bugün 40 kuruş. Bir amelenin günlüğü 100 lira. Bunu nereden çıkaracaksın, nasıl toplayacaksın. Görüyorsunuz malın yüzüne bakan yok. Hangi şartlarla biz ayakta duracağız. Hangi şartlarla biz borçlarımızı ödeyeceğiz. Hep yakıta, gübreye buluyoruz bunları, başka yolumuz yok perişan vaziyetteyiz” ifadelerini kullandı. 


Van, Şanlıurfa ve Gaziantep gelen tüccarlar ise nakliye sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Şu anda Bafra’dan Hakkari, Van, Adıyaman’a ürün gidiyor. Ama nakliye sorunumuz var. Nakliye sorunumuz haricinde hiç bir şey yok. Lezzet olarak mallar kaliteli. Van’dan boş araba istiyoruz 2 bin lira fark veriyoruz. Nakliye kaldırmıyor, nakliye kaldırsa bu hali boşaltırız ama araba yok. Adana’da karpuz 20 kuruş iken, Karadeniz sahili 1 liraya, 1,5 liraya karpuz yedi. Şu an Hakkari, Van yine 1 lira, 1,5 liradan yiyor” dediler. 


Sebze ve Meyve Halinde komisyonculuk yapan Mehmet Torun ise konu ile ilgili olarak, “Nakliye sıkıntısı çekiyoruz. Mal gönderiyoruz, gönderdiğimiz arkadaş oradan kamyon gönderiyor gelişi gidişi 5 bin lira. Bu da maliyetleri yükseltiyor. Bafra’nın malında sıkıntı yok ancak kamyon yok. Bafra'nın karpuzu, domatesi, kavunu kaliteli. Nakliyede sıkıntı var. Bugün ben 10 kamyon sevkiyat yapacağım, kamyon olmadığı zaman bunu 5’e düşüreceğim. O zaman da mal kalkmıyor” dedi. 


Son olarak Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Ünyeli konuştu ve, “4,5 liradan mazotu alırsa, gübreyi de 75 liradan alırsa çiftçi zarara uğruyor. Nasıl ayakta duracak, tek sıkıntı burada. Bu sıkıntıda doğrudan desteğin gübrede ve mazotta yüzde 50 indirip yaparak çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 02.08.2017 09:52
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunBafra
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.