banner388

Samsunlu tütün üreticileri destek bekliyor

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Tütünün de tarım ürünü olarak kabul edilmesi lazım" dedi.

Samsunlu tütün üreticileri destek bekliyor

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Tütünün de tarım ürünü olarak kabul edilmesi lazım" dedi.

20 Mart 2018 Salı 17:08
Samsunlu tütün üreticileri destek bekliyor

Samsun haber - Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, tarım ürünlerine verilen desteğin tütüne de verilmesini istedi. Tütünün devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Tosuner, "19 liraya satılan tütünün bugün 17 lira maliyeti var. Üreteci tütünü 25 liraya satarsa para kazanır. Çiftçi çok mağdur. Devletimiz bu tütünü tarım ürünü bildiği halde, tarım ürününün dışına çıkarttı ve destek vermiyor. Tütünü tarım ürünü olarak kabul etmezse kırsalda göç yüzde 30’lara ulaşacak. Üretici masrafını kurtarmadığı için yapmıyor, tütünden başka da bir gelir kaynağı yok. Tütünün de tarım ürünü olarak kabul edilmesi lazım" dedi.

Samsun'un Bafra ilçesi Çetinkaya Mahallesi’nden tütün üreticiliği yapan Can Ahmet Kurt, "Bu sene teslim ettiğim tütünden kârımız yok, zararımız çok. 10 liraya tütün dizdiriyoruz, 17 liraya mal ediyoruz, 19 liraya tütün satıyoruz. Biz destek istiyoruz. Buğdaya, mısıra, silaja, çeltiğe verdiği gibi destek istiyoruz. Bakanımızdan ricamız bu. Tütüne hiçbir destek yok. Yasaksa hiç yapılmayacaksa yapmayalım" diye konuştu.

Bafra ilçesi Barış Mahallesi'nde tütün üreticiliği yapan Mehmet Kansız ise, “Genelde Bafra Ovası tütün üzerine yürüyor. 18-46 bir torba gübre 95 lira, tütün 19 lira. Üretici nasıl yapacak? Mazot olmuş 5 lira. Bafra kırsalda tütün ovası. Bu beyaz lahana olayı değil. Ben bugün 1 ton tütün satıyorsam benden stopaj parası kesiyor, benden vergi alıyor. Benden vergi aldın mı destek vermen lazım. Bir buğdayla bir tütünle olmuyor. Özellikle çiftçinin istediği mazot, gübre. Bugün gübre 50 lira olursa ben 2 ton daha fazla yaparım. Gübreyi alamadığım için tütünü 1 tonla geçiriyorum. 5 çocuğum var. Bugün 1 ton tütünle geçinebilir mi” şeklinde konuştu
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.