banner388

Samsunlu solucan gübresi üreticileri birleşiyor

Samsunlu solucan gübresi üreticileri, üretimde kaliteyi arttırmak için 'birlik' kurmayı hedefliyor.

Samsunlu solucan gübresi üreticileri birleşiyor

Samsunlu solucan gübresi üreticileri, üretimde kaliteyi arttırmak için 'birlik' kurmayı hedefliyor.

19 Ağustos 2017 Cumartesi 10:11
Samsunlu solucan gübresi üreticileri birleşiyor

Samsun Haber - Samsun'da solucan gübresi üreticiliği her geçen gün yaygınlaşıyor. Üreticiler, birlik oluşturmak için harekete geçti.


Samsun ve ilçelerinde yer alan organik gübre üreticileri ve Kaliforniya solucanı, sürdürülebilir tarımı desteklemek ve toprakta bulunması gereken mikroorganizmaların korunabilmesi için yapılması gerekenler hakkında fikir alış verişinde bulundu. Atakum'da buluşan üreticiler, 'birlik' oluşturarak kaliteli ve doğru üretim yapmayı hedeflediklerini belirtti.



Solucan üreticileri yaptıkları açıklamada, "Üretilen tüm bitkilerin topraktan, havadan, sudan değerli elementleri yeterince alması gerekmektedir. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının iyi olması topraktaki biyolojik çalışmaya bağlıdır. Biyolojik çalışma topraktaki mikroorganizma ve canlılarla olmaktadır. Suni gübre kullanımı topraktaki canlıları olumsuz etkilemekte ve diğer taraftan topraklara yeterince organik madde verilmemesi topraktaki biyolojik yapıyı tahrip etmektedir. Günümüzde bu uygulamalar doğal dengenin bozulmasına olan etkileri ve besin zinciri yoluyla insanın yanı sıra tüm canlılara ulaşabilen yaşamsal tehlike yaratma özellikleri ile sanayi ya da kentsel kirlilikler kadar dikkat çekmeye başlamıştır. 


Sürdürülebilir tarım anlayışı içerisinde su ve toprak kaynaklarının korunması, entegre ilaç yönetimi gibi birçok uygulamalar yer almakla beraber, ilaç, sentetik gübre gibi doğal olmayan girdilerin kullanılmasından kaçınılarak kalite, sağlık ve çevresel standartlarla buluşan organik tarım teknikleri anahtar rol oynamaktadır. Suni gübreleme ve ilaçlamalar; zararlı veya zararsız ayrımı yapmaksızın floradaki tüm canlı mikroorganizmaları yok etmektedir. Bu durum topraklarımızın yapısını bozmaktadır. Uzun vadede baktığımız zaman; topraklarımız verimsiz, besin maddelerinde kalite düşüklüğü, kullanılan kimyasal suni gübre ve ilaçlamadan dolayı kanserojen ürünler elde etmemize sebep olmaktadır. Topraklarımızda bulunan canlılar azalmakta ve üründen alınan randıman ise düşmektedir. 


Gelişmiş toplumların tarımsal faaliyetlerine bakıldığında, suni gübrelemeyi azaltıp mümkün olduğunca organik gübrelemeye ağırlık verdikleri görülmektedir. Toprağa organik gübre verilmediği zaman, topraktaki faydalı canlıların ölmesi ile birlikte bitkiye faydasız bir toprak elde edilir ve ürün gelişimi yetersiz ve suni olmaktan ileri gidemez. Yapılan emeğin karşılığı alınamamış olur. 


Bizler samsun organik solucan gübresi üreticileri olarak 'topraklarımızı seviyoruz ve organik gübre üretimi için elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.