banner388

Samsunlu Kadınlar Demiri Tavında Dövüyor

Samsun Alaçam’da yaşamını sürdüren kadındalar asırlardan beri demir döverek para kazanıyor.

Samsunlu Kadınlar Demiri Tavında Dövüyor

Samsun Alaçam’da yaşamını sürdüren kadındalar asırlardan beri demir döverek para kazanıyor.

05 Aralık 2016 Pazartesi 11:04
Samsunlu Kadınlar Demiri Tavında Dövüyor

Alaçam’ın Umut Mahallesi’nde hayatını sürdüren kadınların büyük bir çoğunluğu eşleriyle beraber demircilik işinde alın teri döküyor. Mahallenin demircilik mesleğine olan ilgisi de çok uzun zaman öncesine dayanıyor. Elverişsiz koşullar nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşamayan mahalleli demircilikle geçimini sağlıyor. Kadınlarda evdeki işlerinin yanı sıra eşlerine yardım ediyor. Kadınlar atölyede demir dövüyor, demir harlıyor, kaynak yapıyor kısacası erkeklerin yaptığı bütün işleri yapabiliyor. Bazı kadınlar çocukluklarından beri demircilikle uğraşırlarken, bazıları ise evlendikten sonra mesleğe atılıyor. Eşlerine yardım edebildikleri için mutlu olduklarını dile getiren kadınlar işlerini severek yapıyorlar.

"Köyümüz yıllardır göç vermedi"
Mahallerinde demirciliğin geçmişten geldiğini belirten ve kendisi de demirci olan Umutlu Mahallesi Muhtarı Satılmış Uçan, "Mahallemizde yapılan demirciliğin tam olarak ne zaman başladığı bilinmemekte. Peygamber mesleği olarak nitelendirilir. Demircilik mesleği çok gerekli olan bir zanaat. Son dönemlerde yaşanan teknolojik gelişmeler karşısında el sanatları kaybolmaya başladı. Demirciliği devam ettirebilmemiz için devletimizin bize biraz destek çıkması lazım. Bu sanatı öğrenmek hiçte kolay değil. Makine ve eğitim konusunda destek olunmasını bekliyoruz. Anneannelerimiz, dedelerimiz bizleri bu işi yaparak yetiştirdi. Mahallemiz yıllardır göç vermedi. Ama bu durum çok sürmez. Artık şimdi yavaş yavaş göç vermeye başladık. Yetkililerimiz bu sanata önem veriyor fakat biraz daha destek olunması gerekiyor. Teknolojik desteklerden faydalanabilirsek göçü önleyebiliriz. Osmanlı’dan kalan bu sanatı yaşatmak bizim görevimiz ama tek başımıza gücümüz yetmiyor" dedi.

Son Güncelleme: 06.12.2016 11:28
Anahtar Kelimeler:
SamsunDemir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.