banner388
banner390
banner410

Vietnam’ın Hanoi Şehrine yaklaşık 300 km uzaklıktaki Pirinç teraslarıyla ünlü Sapa kasabasına gitmek üzere Hanoi’daki tren istasyonuna gidiyorum. Sapa’yı gezdikten sonra tekrar Hanoi şehrine dönüp bir sonraki ziyaret edeceğim ülke olan Laos’a doğru yola çıkacağım. Zaten Vietnam vizemde bitmek üzere.

Sapa Kasabasına Nasıl Gidilir?

Sapa kasabasına gidebilmeniz için 2 seçenek var;

1-Otobüs; Hanoi’dan akşamüstü kalkan sleeping otobüsler ile sabah karşı Sapa’ya ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti 200.000 VND

2-Tren; Hanoi tren istasyonundan kalkan trenler ile Sapa’ya 50 km uzaklıktaki Lao Cai şehrine varıp, tren istasyonun önünden kalkan minibüsler ile 1 saatlik yolculuk sonunda Sapa’ya ulaşabilirsiniz. Tren biletleri seçmiş olduğunuz sınıfa göre değişiklik gösteriyor. Benim yolculuk ettiğim Hard Seat Sleeping vagon, 6 kişilik olup bilet fiyatları seçmiş olduğunuz ranzaya göre değişiyor. En üstteki ranzalar daha ucuz 210.00, 220.000 ve 280.000 VND arasında değişmektedir. Eğer Soft Sleeping vagondan bilet almak isterseniz 4 kişi ile seyahat ediyorsunuz. Sleeping vagonlar dışından oturarak da yolculuk etmek mümkün.


Tren yolculuğu yaklaşık 8-9 saat arasında değişiyor. Lao Cai tren istasyonun önünden direk Sapa’ya minibüsler var 50.000 VND veya yine aynı yerden 30 dk aralıklarla kalkan belediye otobüslerine binebilirsiniz 30.000 VND

Sapa Kasabasında Trekking

Hanoi’dan bindiğim tren ve minibüs yolculuğu sonunda sabah 07:00 gibi Sapa’ya varıyorum. Şehrin hemen merkezinde isterseniz inebilirsiniz. Benim Booking’den yaptırdığım rezervasyonun olduğu için minibüs direk otelin kapısına kadar bırakıyor. Sapa’da birçok otel mevcut, fiyatları 10-20 dolar arasında değişiyor.  

Benim kaldığım otel şehir merkezinde otele yerleştikten sonra biraz uyuyup sonrasında dışarı çıkıyorum. Sapa beklediğimden daha büyük ve gelişmiş. Kasabanın merkezinde Fransızların 1943’de inşa ettikleri Notre Dame Kilisesi var. Kilisenin yanında da büyük bir meydan, özellikle akşamları baya kalabalık oluyor. Meydanın çevresinde hatta Sapa’nın yer yerinde Vietnamlı Bayanların ve çocukların birçoğu kendi yaptıkları bazıları ise fabrikasyon olan elbise, çanta, çarşaf, oyunlar ve hediyelik eşyalar satıyorlar. Almak istiyorsanız söyledikleri fiyatın çok rahat  4-5 katı daha ucuza alabilirsiniz. Tabii indirim yaptıkları şeyler genelde el işi olmayan şeyler. El emeği söz nuru ile yaptıkları söylerde de makul ölçülerde indirim yapıyorlar yeterli almak isteyin.


Ertesi gün için günübirlik veya 2 gün 1 gece homestay konaklamalı şekilde tur almayı düşünüyordum. Homestay konaklama isterseniz eğer elbise satan bayanlardan tur satın alabilirsiniz. Kendi köylerindeki evlerinde sizi misafir edebiliyorlar. Fiyat ise 40 dolar bana pahalı geldiği için pazarlık yapmadım ama 32-35  dolara düşebilir fiyat bence. Aynı turu tur şirketleri 35 dolara satıyor ama köylülerin kendi evinde grup olmadan sadece size özel gerçekleştirdikleri tur tabiî ki de tercih edilmesi gereken olmalı. Tur şirketlerinde günü birlikte tur almak isterdeniz 15 dolar. Tur almaktan vazgeçip gerekli bilgi ve güzergahları tur şirketinden alıp ertesi gün kendim gezmeye karar veriyorum.


Ertesi gün her ne kadar erken kalkmak istesem de 10’da uyanıyorum. Kahvaltı falan derken yola 11 de çıkıyorum. Sapa’nın 2 km aşağısında Cat Cat köyü var. Trekking için gerekli levhaları da koymuşlar. Giriş ücreti olarak 50.000 VND ödedikten sonra köyü içine giriyorum. Köyün içinde gezerken hediyelik eşya alabilirsiniz. Filipinlerde ziyaret ettiğim Banaue gibi yoğun bir çeltik tarlası mecbur değil kısım kısım yerlerde var. Hatta bazı teraslarda mısır yetiştiriyorlar. Köyün aşağısında büyük bir şelale var. Şelalenin düştüğü tam bir kavşak gibi dağlardan akan 2 nehir şelaleyle buluşarak dağları yararak akıyorlar. İnsana huzur veren bir yer. Sapa’dan yola çıktığımdan beri şelaleye kadar hep yokuş inmiştim, tabii birde bulun bir çıkışı var. Nehrin kenarındaki patikadan yürüyerek köprüsünün üzerinden geçiyorum. Hafiften yağmur başlayınca hemen yol kenarında bir yere oturuyorum. İnternet var diyince kafe sahibi şaşırmadım desem yeridir. Ziyaret ettiğim birçok ülkeden daha hızlı ve stabil bir internete Vietnam’ın köylerinden birisinde buluyorum. Görevde tamamlandığına göre Sapa’ya dönebilirim. 


Toplam gezim 7 saat sürdü ve yaklaşık 20 km yürüdüm. Buna artı olarak 15 dolar da cebime kaldı. Otele dönmeden önce yol üstündeki bir yerde oturuyorum. Her zamanki gibi Noodle ve Fried rice siparişi verince restaurant sahibi yerel bir bira ikram ediyor. Alkol oranı %3.75 düşük değil fakat bana daha çok limonlu bir içecek tadı verdi içimi de çok rahat.

Yemek yedikten sonra Sapa sokaklarında turluyorum. Hediyelik eşya satmaya çalışan çocuklar her yerde ve oldukça da sevimliler. Ertesi gün Sapa’dan ayrılma vakti. Güzel bir kahvaltı sonrasın Otelden eşyaları alıp, Lao Cai’den kalkacak olan trenime binmek için Sapa’dan ayrılmak gerek. Kilisenin hemen önünden Lao Cai’ye otobüsler kalkıyor. Ücreti ise 30.000 VND. Sizi Tren istasyonun hemen önünde bırakıyor.


Akşam tam saatinde kalkan tren ile Hanoi’ya doğru yol alıyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.