banner388
banner390
banner410

Afrika kıtasındaki ilk seyahatim Fas’a oldu. Aslında Fas’a gitmek aklımın ucunda bile yokken, oldukça ucuz fiyata uçak bileti bulunca aniden gitmeye karar verdim. Tabii bu ani kararın bir sebebi de Türk vatandaşlarının vizesiz olarak ülkeyi ziyaret edebiliyor olmaları.


Uçak biletlerini alıp yola koyulduktan sonra ilk durağım Fes şehri oluyor. Daha sonra sırasıyla Meknes, Kazablanka ve Rabat gibi diğer görülmesi gereken yerleri gördükten sonra en çok merak ettiğim şehir olan Marakeş’e ulaşıyorum.


Trenden indikten sonra ilk için para bozduracak yer aramak ama Change bürosu yok fakat bankamatikten para bozdurabiliyorsunuz aklınızda olsun. Hemen paramı bozdurup, 2 dün sonrası için Merzoguza’ya otobüs biletimi alıyorum. Daha sonrasında ise kalacak yer için otel bakıyorum. Normalde seyahatlerime çıkmadan otel işlerini internetten ayarlıyorum ama sefer öyle yapmadım. Şehre vardığım zaman etraftaki otellere fiyatları sorup, bana uygun olan yerde kalıyorum. Tren granın etrafında 3-4 tane otel yer alıyor. Tek tek fiyat sormaya başlıyorum. İlk durak Red hotel 560 dh deyince fiyat biraz pahalı geliyor. 3. Fiyat sorduğum otel 350 dh kahvaltıda dahil deyince hemen yerleşiyorum.


Biraz odamda dinlenip taksiyle Djeema El Fna gidiyorum. Fas’ın her şehrinde taksilerin fiyatı ve tarifeleri farklı. Akşam 19 dan sonra gece tarifesi geçerli ve 2.40 dh den açılıyor. Otelimden bindiğim taksiyle Djeema El Fna meydanına ulaşıyorum. Meydan oldukça büyük ve her yerde turist olduğu için çok pahalı ve de kazıklamaya çalışıyorlar. Zaten para az kazıklanmamak için dikkat etsem de başarıyorlar. Peki, nasıl oldu kazıklanma olayı. Meydanda bir şeyler yemek oturuyorum 1 tane karışık şiş, kuskus ve de 2 salataya 130 dh istiyor. Menüden fiyatları göstererek yediklerimizin fiyatından fazla istediğini anlatıyorum ama hemen masada duran ekmekleri göstererek 30 dirhem de ekmekler için vermemizi istiyorlar. Siz sipariş etmeden masaya acı sos, patates çıkartması, zeytin falan getiriyorlar tabii hepsi parayla. İkramların hepsi parayla bilginiz olsun.

Yemekle birlikte kazıkta yedikten sonra meydan da gezmeye devam. Şarkı söyleyenler, çeşitli enstrüman çalanlar, şırıngayla dövme yapanlar, maymunlarla resim çektirenler, yılan oynatanlar ne ararsanız var. Ara sokaklarda en az meydan kadar renkli gezmenizde fayda var. 1-2 tane terlik satan dükkana gidiyorum. Fiyatları oldukça pahalı 120 dh istiyorlar aynıları Fes de 25-30 dh e görmüştüm. Biraz terliklerle ilgilenince hemen fiyat 60 dh düşüyor daha ben ağzımı bile açmadım. Pazarlık yapmadan kesinlikle bir şey almayın.  Sokaklarda gezmeye devam ediyorum. Herkes seyyar olarak bir şeyler satıyor. Oldukça lezzetli gözüken ve nefis kokan sosislerden ekmek arası yaptırıyorum.


Meydan da yaklaşık 3 -4 saat zaman geçirdikten sonra taksiyle tekrar otelimin yolunu tutuyorum. Yorgun olduğum için erkenden yatıyorum. Ertesi sabah 9 gibi uyanıp önceden belirlediğim yerleri gezmek üzere otelden ayrılıyorum.


İlk durak Palace Bahia, İçeride yeni çalışmaları olduğu için fazla gezemiyorum. Hemen yakında yer alan Palace Baha gidiyorum, gezilecek yerlerin hepsi birbirine yakın. Sarayın tavanları ahşap oyması ve kapılardaki motiflerde oldukça güzel.


2.Durak Tombeaux Saadiens. Tombeaux Saadiens giderken sizi yönlendiren levhalar mevcut fakat levhaları takip edince çıkmaz sokağa girdim. Tam geri dönerken bir kapı açıldı ve gel gel diyen birisi. Hadi hayırlısı deyip kapıya doğru yönelip içeri girdim. Kapıya yaklaşınca oldukça büyük bir mağaza olduğunu fark ediyorum. Bir şeyler satmak istediğini düşünüp, hayır diyorum ama adam burada kestirme yol var gel diyince mağazanın içinden geçip arka sokağa çıkıyorum ki Tombeaux karşımda. Yine dar bir sokaktan geçerek Tombeaux ulaşıyorum. İçerde mezarlar var daha önce gördüğüm resimlere hatırlayınca hayal kırıklığı oluşsa da görülmesi gereken bir yer. 

Tombeaux Giriş Ücreti: 10 Dirhem


Çalışma Saatleri: 09.00-16.45

Müzeleri gezmektense Medina (eski şehir) sokaklarında gezmek daha cazip geliyor. Ayaklarımı ağrıyıncaya kadar medinayı turluyorum. Saat 15.00 gibi otele dönüp biraz dinlendikten sonra. Akşamüstü bir şeyler yemek için tekrar Djemaa El Fna çıkıyorum. Bu gün savarma yemek istiyorum. 1 savarma 1 etli sandiviç için ödediğim fiyat ise 64 dirhem. Yemeğiniz yanında kesinlik portakal suyu içmelisiniz. Oldukça ucuz ve de taze sıkılıyor. Dün içtiğimiz yere yine gidince satıcı beni hatırlıyor. 2 tane karışık (portakal greyfurt) karışık 12 dirhem ödüyorum. 1 tanede müesseseden hediye geliyor. Toplamda 3 tane içip 12 dirhem veriyorum ki oldukça ucuz.


Ertesi gün biletim olduğu için çok geç saate kalmadan otelime dönüyorum. Bakalım bir sonraki şehirde beni neler bekliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
REMZİ DÜZGÜN 2017-10-04 08:33:25

İnce ve yardimci olan dipnotlar teşekkürler

Avatar
Erkam B. 2018-05-07 02:47:36

Uçak bileti ne kadardı ve nereden nereye? Marakech ziyareti ortalama ne kadar tuttu? Agadir'e geçmek ne kadar tutar, düşünüyor musunuz? Saygılar ve teşekkürler.

Avatar
Mehmet 2019-10-02 11:45:22

1 dirhem kaç tl :)