banner388

Samsunlu çiftçileri sevindirecek haber!

Samsun'un Bafra ilçesinde çiftçiler tütün ekimine başladı. Çiftçiler sezonun açılışının yaparak tütünlerini ekti. Verimli bir sezon geçirilmesi beklenirken geçen sene 19 liradan alınan tütünün bu sene 25 liradan alınacağını öğrenildi.

Samsunlu çiftçileri sevindirecek haber!

Samsun'un Bafra ilçesinde çiftçiler tütün ekimine başladı. Çiftçiler sezonun açılışının yaparak tütünlerini ekti. Verimli bir sezon geçirilmesi beklenirken geçen sene 19 liradan alınan tütünün bu sene 25 liradan alınacağını öğrenildi.

30 Mayıs 2019 Perşembe 10:32
Samsunlu çiftçileri sevindirecek haber!

Dünyanın ve Türkiye’nin sayılı tütün üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda 3 bin 700 hane tütün fidesi dikimine başladı. Traktörlerin arkasında yerleştirilen aparatlar ile dikim işlemlerini gerçekleştiren çiftçiler, geçen sene 19 liradan alınan tütünün bu sene 25 liradan alınacağını öğrendi. 2000’li yılların başında şimdiki üretimin yaklaşık 2 katını üreten çiftçiler, tekrar eski günlerdeki rekolteyi yakalamak için güneşin altında ter döküyor. 

BOL BOL ÜRETMEK İSTİYORUZ 

Hedeflerinin 20 bin ton tütün üretmek olduğunu ifade eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra’nın 90 mahallesinin yaklaşık 70’inde tütün üretiliyor. Bu mahallelerin neredeyse tek geçim kaynağı, tütüncülük. Yan gelir olarak da hayvancılıkla uğraşıyorlar. Bugün Bafra’nın Ortadurak Mahallesi’nde incelemeler yaptık. 80 haneli mahalle tamamen tütüncülük yapıyor ve kente göç vermiyor. Bafra’nın tamamında 200 bin dekarın üzerinde tütün ekimi yapılıyor. 3 bin 700 sözleşmesi olan çiftçimiz var. Dünyada en kaliteli tütünün Türkiye’de olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de en kaliteli tütünün Bafra’da olduğu söyleniyor. Bugün itibariyle 3 bin 700 hane ortalama 3 ton tütün üretse, 10 bin tonun üstünde tütün üretmiş oluruz. 2000-2005 yılları arasında Bafra’da 20 bin ton civarında tütün üretiliyordu. Özelleşme ve göçler, bu rekolteyi düşürdü. Ama geriye dönük bu rakamları yakalama umudumuz var. Çünkü kırsalda tütünden başka yapılacak ikinci bir alternatif yok” ifadelerini kullandı.

Bafralı çiftçiler, kırsal mahallelerde tütün ve hayvancılık ile geçimlerini sağlıyorlar. 

Son Güncelleme: 30.05.2019 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 2019-05-30 13:27:35

Çiftçimiz üretsin 25 e satsın ingilizler sarsın yapıştırsın bize 800' e geri satsın. Mükemmel ticaret.

Avatar
Engin sezgin 2019-05-31 23:16:46

Oncelikle slm (tutun 25 olsun diye sevinemiyoruz neden mazotu kupreyi hesaba katan yok gecen yilin urunu olan tutun 19 degil 21 idi.glen fak ise 4tl peki gecel yil 18/46 dap gupresi 80 90 tl arasi iken buyil 145 tl oldu mazot 3500 3800 iken 6500 oldu biz simdi nasil zam aldik acaba bunu acikliyacak birileri varmi tarima deatek buşekil oliyorsa birakin destek olmayin köstekle olmayin....?(urettigimIzi isleyip geri satarken dolar bazinda satarken alirkende oyle alinki çifcileeinizi yani bizleri bitirmeyin biz uretmesek siz bir hicsiniz ticaret yapamasiniz yemeye ekmek bulamazsiniz hersey toprakta yetisiyor ve o topragi isleyen bizleriz bizlere destek olacaksaniz hakkinca olun adamgibi olun ....?