banner388

Samsun’da Sanata ve Kültüre Olan İlgi Artıyor

Samsun’lu vatandaşlardan Kent Müzesine yoğun ilgi

Samsun’da Sanata ve Kültüre Olan İlgi Artıyor

Samsun’lu vatandaşlardan Kent Müzesine yoğun ilgi

07 Ocak 2017 Cumartesi 11:40
Samsun’da Sanata ve Kültüre Olan İlgi Artıyor

 
‘’Yaşayan Kent Yaşayan Müze’’ parolasıyla yola çıkılarak oluşturulan Samsun Kent Müzesi ilgi toplamaya devam ediyor.

Açıldığı günden bu yana dikkat çeken Samsun Kent Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Şu ana kadar 300 binden fazla ziyaretçi kabul eden müze 2016 yılı içerisinde ise 150 bin ziyaretçinin ilgisini çekmeyi başardı. Samsun Kent müzesi sadece Samsunlular değil Avrupa’dan da birçok ziyaretçi akınına uğruyor.

Örnek gösterilen bir müzeye sahip olunduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, “Müze, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2015 yılında jüri özel ödülüne layık görüldü. Ama en önemli ödülü şu anda dünya müze otoriteleri tarafından kurulan Avrupa Kent Müzeleri Akademisi'nin her yıl düzenlemiş olduğu Avrupa Kent Müzeleri Akademileri Yarışması'nda dünyanın en iyi 6 müzesinden birisi olduk. Avrupa Müze Akademisi'nin dünya haritası üzerindeki işaretli müzelerine baktığımızda Türkiye’den kent müzesi adına sadece Samsun Kent Müzesi'ni görebilirsiniz. Samsun Kent Müzesi Türkiye’de klasik müzecilik anlayışının dışına çıkmış, konu anlatımları, sergileme üniteleri ve anlatılanların sloganlaştırıldığı kendine özgü bir kent müzesi kimliğini taşımaktadır” dedi.



Kendi ölçeğindeki müzelerle kıyaslandığında önemli bir yerde durduğunu söyleyen Necmi Çamaş, 15 bin yıllık Samsun tarihini bu müzeye taşıdıklarını söyleyerek ‘’15 bin yıl öncesinden kurtuluş mücadelesine, Kurtuluş Mücadelesi'nden bugüne kadar Samsun yaşayışlarının tümünün bu müzede olduğunu vurgulayan Necmi Çamaş, "Samsun’a gelen birisi Samsun’un her şeyini öğrenmek ister. Bir medeniyete sahip olmuş coğrafyadaki yaşanabilecek her türlü unsurları içinde barındıran bir kent müzesi bu. Müzenin girişinden itibaren yaklaşık '15 bin yıllık geçmişin arkasına yaslanırım' cümlesinin altında Bizansı da yaşadım, Roma’yı da, Selçuklu’yu da yaşadım, Osmanlı’yı da. 'Kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kentim ben' diyoruz. Oradan başlayıp, Samsun’un kendi alanında yaşanmışlıklarından başlayıp Kent Müzesi'nde şiirsel bir anlatımla sergilenebilir unsurlarını görebilirsiniz” şeklinde konuştu.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.