banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun’da Biyolojik Çeşitlilik İzleme Çalışmaları Başladı

Orman Ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Ve İzleme Projesi’ Kapsamında Çalışmalara Başladıklarını Belirtti

banner269

Samsun’da Biyolojik Çeşitlilik İzleme Çalışmaları Başladı

Orman Ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Ve İzleme Projesi’ Kapsamında Çalışmalara Başladıklarını Belirtti

02 Mayıs 2016 Pazartesi 14:58
Samsun’da Biyolojik Çeşitlilik İzleme Çalışmaları Başladı
ULUSAL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ENVANTER VE İZLEME PROJESİ

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Samsun’da 2016-2019 yılları arasında 5 tür bitki, 1'i endemik olmak üzere 3 tür memeli, 2 tür kuş, 2 tür iç su balıkları, 1 tür sürüngen, 1 tür amfibi ve 2 özellikli alanın izleneceğini söyledi. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ ile gizli kalmış zenginlikleri ortaya çıkarmaya başladıklarını belirten Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet  Sıddık Kılınçer, “Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerimizden biri olan Samsun ilimiz için de bu proje tamamlanmıştır. Bilim adamlarının koordinasyonunda arazi, laboratuvar ve uygulama çalışmaları sonucunda ilimizin flora ve fauna envanteri çıkarılmıştır. Samsun’da literatür ve arazi çalışmaları sonunda 147'si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki, 1'i endemik olmak üzere 51 tür memeli, 362 tür kuş, 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvan olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Nadir, nesli tehlike altında olan bitkilerin izlenmesi ve araştırılması için OMÜ ve Amasya Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını ifade eden Kılınçer, “Samsun’un karasal ve iç su ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi sonucunda tespit edilen endemik, nadir, nesli tehlike altında olan ve ekonomik değeri olan flora ve fauna türlerinin izlenmesi araştırılması ve bu türlere yönelik tehditlerin belirlenmesi, biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması ve gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenerek bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümlerin ortaya konulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğümüz ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Amasya Üniversitesi arasında protokol imzalanmıştır. Ortak çalışmayı amaçlayan protokol OMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Sevilhan Mennan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ile imzalanarak çalışmalar başlatılmıştır” diye konuştu.
2016-2019 yılları arasında bitki, memeli, kuş ve iç su balıkları gibi birçok türün inceleneceğini belirten Kılınçer, “2019 yılına kadar devam edecek olan projede görev alan akademisyenler, Ekip Lideri İÇ Su Balıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Memeli ve Sürüngen Uzmanı Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Çift Yaşarlar (Amfibi) Uzmanı Doç. Dr. Şevket Kandemir, Damarlı Bitkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer ve Kuş Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz’dır. 2016-2019 yılları arasında 5 tür bitki, 1'i endemik olmak üzere 3 tür memeli, 2 tür kuş, 2 tür iç su balıkları, 1 tür sürüngen, 1 tür amfibi ve 2 özellikli alan izlenecektir. Akademisyenler ile 11. Bölge Müdürlüğümüz Samsun İl Şube Müdürlüğü teknik personellerince arazi çalışmaları devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 02.05.2016 15:26
Anahtar Kelimeler:
CanlıTürBitki
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.