banner388

Samsun’da bir tarih gün yüzüne çıktı

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurtuluş Yolu tekrar gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılıyor.

Samsun’da bir tarih gün yüzüne çıktı

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kurtuluş Yolu tekrar gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılıyor.

02 Ocak 2018 Salı 14:48
Samsun’da bir tarih gün yüzüne çıktı

Samsun haber - Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlatmak için Samsun’da Amasya’ya giderken kullandığı 98 kilometrelik kurtuluş yolu Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılıyor. Hazırlanan proje kapsamında kurtuluş yolu restore edilerek çeşitli dekorlarla süslendi.

Kurtuluş Yolu projesini yakından takip eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “1919 da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ün Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuktaki bu güzergah 99 yıl sonra yeniden bizi o günlere götürecek. TBMM ve Anıtkabir kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini yeniden anlatıyoruz. Eski yapılar restore ederek, güzergaha kağnı arabaları ve o dönemde olan kaybolmuş bir çok tarihi yapıyı yerleştiriyoruz. Onlardan bir tanesi de yol gösterici çanlar. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılmaktaydı. Tıp kı o günkü konumu itibariyle biz de ilk çanı Kazancı Mahallesi Bilmece Mevkii'ne yerleştirdik. Çalışmalar tamamen bittiğinde Atatürk'ün kullandığı bu yol açık bir hava müzesi olacak" dedi.

Başkan Yılmaz açıklamasını şu şekilde sürdürdü; "O dönemler özellikle minibüsçülerin kendilerine has şivesi ile bu güzergahta yolcu taşımaları çok meşhurmuş. Doruk’a, Diphan’a, Üçhanlar’a, Kavak’a ve Samsun’a diye şiveli bir yolcu çağırmak hala daha bir çok kişinin hafızasında. Bu ayrıntıya da dikkat çekerek Doruk, Diphan ve Üçhanlar’ı belirgin objeler haline getirdik” 

Son Güncelleme: 02.01.2018 14:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2018-01-02 15:36:51

taşeröne kadro verdirmeyen başkan zil çaldı derse devam diyorsun

Avatar
mustafa kemal 2018-01-02 16:21:05

kurtuluş yolunda define aramaya devam...

Avatar
Godalak 2018-01-02 20:17:35

Baskanim kadifekale halki magdur 3.hat dolmusun arastrmaya gtmesini istyrz.hstaneye gitmk icin sari taksilerin bagajina biniyoruz

Avatar
Metin 2018-01-03 00:53:02

Yine yandaşlara ihale, önce şehir içi ve köy yollarını yapın.

Avatar
sez 2018-01-03 08:57:02

bunları yapacağınıza yolu suyu olmayan yerler var caddeler rezillik içinde hale milletin parasını boşa harcamayın