banner388

Samsun’da 5 işçinin yaralandığı iş kazasıyla ilgili açıklama

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde asansörün halatının kopması sonucu 5 işçi yaralanmıştı. MMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yolaydın konuyla ilgili açıklama yaptı.

Samsun’da 5 işçinin yaralandığı iş kazasıyla ilgili açıklama

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde asansörün halatının kopması sonucu 5 işçi yaralanmıştı. MMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yolaydın konuyla ilgili açıklama yaptı.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 10:22
Samsun’da 5 işçinin yaralandığı iş kazasıyla ilgili açıklama

Samsun haber - Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan İlkadım Sanayi Sitesinde bir iş yerine ait vinç ve asansör karışımı taşıyıcının halatı kopmuştu. Meydana gelen kazada 5 işçi yaralandı. 

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın yaptığı açıklamada olayda hayatını kaybeden kimsenin olmadığını açıkladı.


“YÜK TAŞIMAK İÇİN YAPILMIŞ”


Makina Mühendisleri Odası tarafından ön incelemenin yapıldığını belirten Yolaydın, “Pasansör olarak kullandığı makinanın bir asansör ya da yük asansörü olmadığı, kabin yardımı ile kuyu içinde katlar arasında yük taşımak için yapılmış bir vinç olduğu görülmüştür.  Vincin kabininde ve katlarda personelin binmesini engelleyecek herhangi bir tedbir olmadığı, makinanın insan asansörü olmadığı gibi yük asansörü de olmadığı anlaşılmıştır. Yük asansörünü insan asansöründen ayıran en temel özellik yük asansörünün kabininin içerisinde çağrı butonunun (hareketi sağlayan buton) olmamasıdır” dedi.


“PERİYODİK KONTROLLER YAPILMALI”


Halatı kopan asansörün yük taşımak için kullanıldığını belirten Yolaydın, “Yük asansörlerinde insan asansörlerinde bulunan durak kapısı, fren paraşüt sistemi, karşı ağırlık sistemi, kuyu dibi tamponlar vb. ekipmanlar kullanılmaktadır. Ancak bu asansörler yük taşımak için tasarlanırlar. İçinde asansörün hareketini sağlayan bir buton bulunmaz. Asansör olmadığı halde asansör olarak kullanıldığı görülen bu vincin Çalışma Bakanlığı mevzuatları gereği periyodik kontrollerinin yaptırılması ve kesinlikle insan taşınmasına müsaade edilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

EĞİTİMLER  VERİLMELİ


İş yerleri tarafından bakımların yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Yolaydın, “Tekrar hatırlatmak gerekir ise; iş yeri sahiplerinin işletmelerinde kullandığı basınçlı kaplar, tüm kaldırma makinaları ve ekipmanlarının Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş “A” Tipi Muayene Kuruluşlarına periyodik kontrollerini yaptırmaları bir zorunluluktur. İşletme sahiplerinin amaçları dışında makine ve ekipmanların kullanımına müsaade etmemeleri, işyerlerinde çalışanlarının İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimlerini tamamlamaları, çalışanların da iş güvenliği kurallarına uymaları bu tip kazaların önüne geçecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kubilay Türkyılmaz 2017-08-16 10:49:49

samsun sanayisi gerçekten çok ama çok ilkel şartlarda. en büyük denilen firmalarda bile büyük iş kazaları oluyor. ciddi anlamda denetim maalesef yok. Canlar yanmaya devam ediyor.

Avatar
mete 2017-08-16 15:20:50

ne olursa bu memleketi yönetenler suclu olacak, maden olur 301 kisi ölür kader, pkk sehit eder isin fitratinda var, kaza olur asansör düser ihmal olur sans talih ne olmasi lazim. sel olur doga olayi ne olacak slykeyin memleketde ne olacakda biz yöneticileri sucluyacagiz. bizler gibi secmen bulamaz bu yöneticiler biz cok safiz en basit kelime ile

Avatar
yasin cizen 2017-08-16 14:22:59

bıktı artık millet bu makine mühendisleri odasından yine yanlış bilgi veriyorlar.