banner388

Samsun’da “3. Ot Yemekleri Festivali”

Samsun’un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizmciler Derneği’nce ortaklaşa “3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali” düzenlendi.

Samsun’da “3. Ot Yemekleri Festivali”

Samsun’un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizmciler Derneği’nce ortaklaşa “3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali” düzenlendi.

19 Mayıs 2017 Cuma 16:47
Samsun’da “3. Ot Yemekleri Festivali”

Samsun HaberFestival, Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi’nde ve Yörükler Mahallesi’nde ot toplama yarışmasıyla başladı. Kadınları Samsun yöresinde yetişen otlardan yaptıkları yemekler Sevgi Gölü’nün yanındaki kapalı alanda düzenlenen etkinlikle sergilendi.

Festivalin açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kosova Milletvekili Muferra Şinik, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler festivaldeki sergileri gezdiler. Daha sonra mutfak atölyesine geçen protokol burada yapılan yemekleri izlediler.

Serginin gezilmesinin ardından konuşan Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, “Bu festivali canı gönülden yapıyoruz. İnşallah nicelerini yaparız” dedi.

Başkan Yılmaz: “Bu kadar güzel mutfak zenginliğini başka yerde görmedim”

Bu tür festivalleri destekleyeceklerini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bu festivalin organizasyonunu gerçekleştiren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Katılımın yoğun olduğunu görüyoruz. Sadece Samsun değil, Samsun dışından da gelenler var. Sadece ot yemekleri değil, başka maharetlerde burada var. Bu kadar güzel mutfak zenginliğini başka yerde görmedim. Böyle bir organizasyonun şehrimde olmasından dolayı gurur duyuyorum” diye konuştu.

Şinik: “Türkiye ile yemek kültürümüz de aynı”

Kosova Türk Milletvekili ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muferra Şinik, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) okuyan çocuklarımıza sürpriz yapmak için 20 Kosovalı anne Samsun’a geldik. Samsun Balkan Türkleri Derneğinin misafiriyiz. Burada çok duygulu anlar yaşandı. Ot festivaline geldik. Burada sadece ot ile ilgili yemekler göreceğimi zannettim. Ama hamur ve başka türlerde otun içerisine karışında ortaya çok güzel yemekler çıkmış. Bütün hanımlarımızın ellerine sağlık. Bu organizasyonu yapanları tebrik ediyorum. Hanımlarımız sadece el becerilerinde değil, çok güzel el işlerini de yapmışlar. Kosova ile Türkiye arasında lezzet farkı görmüyorum. Türkiye ile ortak tarihimiz, ortak kültürümüz olduğu gibi ortak yemeklerimiz de var. En önemlisi de bizim Türkiye ile gönül bağımız var”

Karaaslan: “Samsun bu festivale ev sahipliği yapmakla önemli bir iş başarıyor”

Ot yemekleri festivalin 19 Mayıs kutlamalarına alınmasına sevindiklerini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Bugün ot festivalinde özellikle 19 Mayıs ile bir arada olması bizler için ayrı bir mutluluk oldu. Toprağın içinden bize bahşettiği o ürünleri burada bir arada görmek bizleri mutlu etti. Bunlar aynı zamanda bizim kültürümüzün devamı açısından da çok önemlidir. İnşallah Samsun’un bu tür yöresel yemekleri üzerinde de güzel bir çalışmalara imza atarız. Samsun bana göre bu festivale ev sahipliği yapmakla önemli bir iş başarıyor. Festivalin katılımı sadece Samsun ile sınırlı değil, şehir dışından da çok fazla katılım var. Bizlerde sizlere destek olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN: “OT YEMEKLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAK ÖNEMLİ”

Yöresel yemeklerin ötesinde Samsun’da ot yemeklerini ortaya çıkartılmasının önemine değinen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Başlangıçta Dilek hanım bana geldiğinde tereddütler yaşıyordu. ‘Ot yemekleri denildiğinde acaba dalga geçerler mi, aşağılarlar mı?’ diye. Yöresel yemekleri bizim canlandırmamız çok önemli. Hatta buradaki otları ortaya çıkarmamız çok daha önemlidir. Bizim yörelerimize ait mutfağımızı canlandırmamız gerekiyor. Bizim her ilçemizin hatta her köyümüzün mutfağı değişiyor. Onun için de yurtdışından ve Samsun dışından gelen misafirlerimize sadece Samsun’da tadabileceği yemeklerle misafir etmemiz gerekiyor. Yöresel yemeklerin ötesinde bizim burada ot yemeklerini ortaya çıkarmamız çok önemlidir. Karadeniz bölgesi ot yemekleri ile ilgili veya türleriyle ilgili çok zengin bir yöremizdir. Biz bunu olabildiğince ayağa kaldıracağız. Bu anlamda yapılabilecek ne varsa biz destekleyeceğiz”

Konuşmaların ardından 2 gün boyunca Bafra ilçesi Sürmeli Mahallesi ve Yörükler Mahallelerinde en fazla ot toplayanlara ve bugün de ot yemeklerinde en güzel yemeği yapanlara ödülleri verildi.

Ot yemeklerinde Isırganlı Bisküvi ile Şadiye Keskin birinci olurken, yaprak dolma ile Ayten Ertekin ikinci, ısırganlı içli köfte ile Fatma Özer üçüncü olurken ve mansiyon ödülünü de pancar kavurması ile Kadriye Dirlik kazandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.