banner388

Samsun Valisi İbrahim Şahin'den jet talimatlar

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Samsun Valisi İbrahim Şahin'in başkanlığında toplandı. 

Samsun Valisi İbrahim Şahin'den jet talimatlar

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Samsun Valisi İbrahim Şahin'in başkanlığında toplandı. 

22 Nisan 2017 Cumartesi 12:27
Samsun Valisi İbrahim Şahin'den jet talimatlar

Samsun haber - Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığı'nda Tokat Valisi Cevdet Can'ın ev sahipliğinde yapılan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Amasya Valisi Salih Işık ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Niksar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasının yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgemizde başta kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer sosyal/ekonomik aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirmek ve bölgemizin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekte olan Kalkınma Ajansının '2017 Nisan Ayı Yönetim Kurulu' toplantısını gerçekleştirmek ve kurulun gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanmış bulunmaktayız" dedi.


2017 yılında desteklenecek projeler hakkında bilgiler veren Vali Şahin, "Bilindiği üzere, daha önce tamamlanan Samsun Fuar Kongre Merkezi, Çorum Teknoparkı ve Amasya'da Yeşilırmak Şişirme Bendi, Yenilenebilir Enerji ve Turizm Cazibe Alanı Projesi'nden sonra, Tokat'ta 2017 yılında Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenmesi planlanan 'Tokat Tarihi Meydan Çarşısı'nın Turizm Cazibe Alanına Dönüştürülmesi' projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Kent kimliğindeki niteliğine bağlı olarak, proje alanındaki geleneksel ticaretin korunması ve geliştirecek şekilde düzenlenmesi, mevcut kullanım ve dolaşımdan kaynaklanan sorunların çözülmesi, alanın ihtiyaçlarının tarihsel ve geleneksel çevrenin özellikleri gözetilerek çağdaş yaşamın gerektirdiği donatılarla giderilmesi ve planlanması amaçlanmaktadır. 2017 ve 2018 yılı bütçelerinden desteklenmek üzere yeni güdümlü proje fikirleri üzerine çalışılmaktadır. Ayrı ayrı sektörlerde dört önemli proje bölgemizin kalkınması açısından son derece önemli olacaktır. 'Altın Buzağı Can Sütü' projesiyle elde edilen süt tozunun, ilk dört saat içerisinde buzağılara yedirilerek Türkiye'de oldukça yüksek olan buzağı ölümlerinin önce bölgemizde, sonra da tüm ülkemizde azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca Çorum Kalesi'nin Turizm Cazibe Merkezine Dönüştürülmesi Projesi, Samsun Medikal Kümelenme Öğrenme Merkezi Güdümlü Proje ile Kızılırmak Deltası Doğal Yaşam Eksenli Kalkınma Güdümlü Projesi gibi önemli projelerin hazırlıkları yapılmaktadır. Bu kapsamda, Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi için gerekli hazırlık faaliyetlerinin tamamlanmasını da içeren kapsamlı bir kırsal kalkınma programı hayata geçirilecektir. Ayrıca, Kızılırmak Kuş Cenneti'nin daha fazla tanınmasına ve ekonomiye katkısının artırılmasını sağlamak üzere Kızılırmak Deltası'nda bir Kuş Parkı yapılması üzerinde çalışıyoruz. Bu parkta yüzlerce kuş çeşidinin ziyaret edilmesi, üreme ve yaşam süreçleri hakkında çocuklar ve aileleri için bir öğrenme ve eğlence merkezi olarak çok önemli bir cazibe merkezi olması sağlanacaktır. Yönetim modelini ve fizibilitesini çalışmak üzere OKA Genel Sekreterine talimat verilmiştir. En kısa sürede bu konuda mesafe alınması hedeflenmektedir" diye ifade etti.


Vali Şahin konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

Fizibilite çalışmaları kapsamında ayrıca; TR83 Bölgesinde ıtri, tıbbi bitkiler yetiştiriciliğine ilişkin olarak çalışma başlatılmasına ve bu bölgedeki endemik bitkilerin envanter ve haritalarının hazırlattırılması planlanmaktadır. Ayrıca, Çorum Sungurlu ve Alaca ilçelerinde Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Amasya Taşova ilçesinde ve Tokat Erbaa ilçesinde ise Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşuna ilişkin fizibilite çalışmaları yaptırılacaktır.

Öte yandan bölgemizin gelişmesine turizm sektörünün de önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası daimi listesinde ülkemizden 15 eser bulunuyor. Bunlardan birisi de Çorum'daki Hitit İmparatorluğu Başkenti Hattuşaş'dır. Buna ilaveten Samsun Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti ile Amasya'da bulunan Harşena Kral Mezarları için UNESCO Kültür Mirası başvuruları yapılmış ve iki varlığın da geçici listelere alınması sağlanmıştır. Bundan sonra yapılması gereken iş ve işlemler hızla tamamlanarak anılan bu iki değerimizin daimi listede yer alması ve dünya mirası olarak tescil edilmesi bölgemizin bölgemiz turizminin geliştirilmesine ve korunmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Turizmden söz açmışken, bölgemizdeki turizm potansiyelini değerlendirecek yurt dışı bağlantıların geliştirilmesi çalışmaları ayrıca ele alınmalıdır. MENA bölgesi diye bilinen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden turistlerin bölgemize gelmelerinin sağlanması bu kapsamda bir faaliyet alanıdır. Geçen ay Cidde Turizm Fuarı'nda ve geçtiğimiz hafta Riyad'da Turizm ve Seyahat Fuarı'nda açılan 'OKA Standının' bölgemizden Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Sanayi Odası başta olmak üzere turizm acenteleri, hastane ve otel sahiplerinin tanıtımlara katılması sağlanmıştır. Böylece bölgemizin Körfez ülkelerinde ve Ortadoğu pazarlarında daha iyi tanıtılması çabaları sürdürülmektedir.

Son olarak, bu toplantı vesilesi ile ev sahibi Tokat Valimiz ve Niksar Belediye Başkanımız ile Yönetim Kurulu toplantımıza katılan Sayın Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclisi Başkanlarımıza ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor ve Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantımızın bölgemiz için hayırlı olmasını ve başarılı çalışmalara vesile olmasını diliyoruz." dedi.

        
Toplantının ardından Tokat Valisi Cevdet Can misafirlerine Niksar'ın tarihi mekanlarından Melikgazi İlk Türk-İslam Mezar Taşları Müzesi, Melik Ahmet Gazi Türbesi, Arasta Çarşısı, Roma Arsenali ve Talazan Köprüsü'nü gezdirdi.


Toplantıya ayrıca, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.