banner388

Samsun'un Tarihi Değerleri Halkla Buluştu

Samsun'un tarihi değerleri halkla buluştu. Gerçekleştirilen açılışta Samsun'un idarecilerinin yanı sıra çok sayıda katılımcı yer aldı.

Samsun'un Tarihi Değerleri Halkla Buluştu

Samsun'un tarihi değerleri halkla buluştu. Gerçekleştirilen açılışta Samsun'un idarecilerinin yanı sıra çok sayıda katılımcı yer aldı.

21 Kasım 2016 Pazartesi 19:51
Samsun'un Tarihi Değerleri Halkla Buluştu

Samsun’da restorasyon çalışmaları yapılan Samsun’un tarihi değerlerinin bugün açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ak Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Ak Parti İl Başkanı, Atakum, İlkadım, Terme, Kavak, Bafra, Havza, Salıpazarı ilçelerinin belediye başkanları ile Eminiyet İl Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve halk katıldı.
Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ve Şehit ve Gazi Anı Evi’nin açılışı öncesinde konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, “Cennet topraklarımızın her karışı aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin kanıyla ıslanmıştır. Aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin ölümsüz hatıralarının gün yüzüne çıkarıldığı bu müzede gerçekleştirmiş olduğunuz vefalı çabalarınız gözlerimizi yaşarttı. Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ve Şehit ve Gazi Anı Evi olan bu eserlerin oluşumunda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Açılıştan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “İlkadım ilçesinde yaşayan herkes bu caddeye girdiğinde burada bir tekkenin olduğunu bilir. Atatürk, Samsun’a 19 Mayıs sabahı ayak basıyor. Burada konaklıyor ve buradan ayrıldıktan sonra Samsun ahalisi, Atatürk’ün verdiği talimatın gereği olarak Samsun’da bir direnişi başlatmak üzere bu mütevazi mekanda toplantılar gerçekleştirmeye başlıyor ve bizde bunun farkında değiliz. Samsun’da müdafai hukuk etkinlikleri, kuva-i milliye etkinliklerinin nerede yapıldığını bilmemiş olmamız ve bununla alakalı bir envantere sahip olmayışımızın büyük bir eksiklik olduğu kanısına vardık. Tarihçi Baki Sarısakal beni buraya getirdi ve dolaştırdı" ifadelerine yer verdi.

Restorasyon çalışmasında gayret gösteren herkese teşekkürlerini sunduktan sonra konuşmasına başlayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bu çevrenin Samsun evleriyle döşenmesi çok mühimdir. Şehit ve Gazi Anı Evi, Samsun’a yakışır bir noktaya yerleştirildi. Tekke ve zaviyelerle ilgili kanunları okursanız, kapatılma nedenlerini bulabilirsiniz. Fakat Sadi Tekkesi'nin Milli Mücadele'deki yerini, cumhuriyetin kuruluşundaki katkılarını gördüğümüzde de aslında 2 farklı örneği gözler önüne sermesi sebebiyle de mühim bir yere sahiptir. 15 Temmuz’a da işaret etmektedir. Dini akımlardan faydalananların ülkeye, millete, vatana, bayrağa ne kadar katkıda bulunduğunu bir taraftan anlarken, zararlı akımların ülkeye, millete ne büyük bir badire atlattığının da farkına varıyoruz. Öte yandan şehit yakınları ve gaziler bazı zamanlarda uygun olmayan ortamlarda konuk ediliyorlar ya da buralarda dernekler, vakıflar kuruyorlar ve etkinliklerini devam ettiriyorlar. Bu güzel mekan gerek şehit yakınlarının, gerekse gazilerin hem hatıralarını taşıyacak hem de bu mekanlar onların kendi evleri, dernekleri, vakıfları gibi olacaktır” dedi. 

 

Son Güncelleme: 22.11.2016 17:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.