banner388

Samsun'un Emlakçılar Odası'ndan ‘belge’ Yorumu

Samsun'un Emlakçılar Odası Başkanı olan Mevlüt Oral, Halk Eğitim Merkezinden aldıkları ‘emlakçı’ belgesinin geçerli olmadığını söylediler.

Samsun'un Emlakçılar Odası'ndan ‘belge’ Yorumu

Samsun'un Emlakçılar Odası Başkanı olan Mevlüt Oral, Halk Eğitim Merkezinden aldıkları ‘emlakçı’ belgesinin geçerli olmadığını söylediler.

20 Temmuz 2016 Çarşamba 15:45
Samsun'un Emlakçılar Odası'ndan ‘belge’ Yorumu

Kursu düzenlemiş olan Atakum'un Halk Eğitim Müdürü olan Hasan Tanrısever bu belgeleri dağıtırken hiç kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ diye bir şey demediklerini açıkladı.
Emlakçılar Odasısının Başkanı olan Oral, Halk Eğitim Merkezince açılmış olan ‘emlak danışmanlık kursu'nun bilgi sahibi olmanın dışında iş yeri açmak için yardımcı olamayacağını belirtip, hiç kimsenin bu kurss katılım sağlamasını istedi. Halk Eğitim Müdürü Tanrısever belgelerini verirken hiç kimseye ‘iş yeri açabilirsin’ diyerek garanti verilmediğini özellikle belirtti.



Mevlüt Oral konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunarak, “Emlak Müşavirliğinin Yasası nerede ise çıkmak üzere. Bu konu ile ilgili Türkiye’de kurs açmamış olan tek oda biziz. Bu kurslar yasalardan sonra hiçbir geçerlilik ifade etmemektedir. Maalesef ki yine de bu şekilde çalışmalar devam ediyor. Halk Eğitim kursları açıyor. Tabi ki açabilir, yasal olarak hiç bir engel teşkil etmemekte. Bu şekilde kurslar açılmadan önce odalardan destek alınmalıydı. Kurslara katılım sağlayan arkadaşlarımız, ‘Bu belge ile Emlakçı açarım’ diye düşünerek rahat rahat günlerini gün etmemeliler. Aldıkları belgenin hiçbir geçerliliği yoktur. Eğer ki geçerliliği olsaydı biz oda toplatısı yaparak, vatandaşlara bilgi verirdik. Emlakçılık mesleğini yapmak isteyenler varsa, vvergi mükellefi olarak, sicil kayı ardından oda kaydı yapsınlar, dükkan açmaları için bir belgeye ihtiyaçları  yok” dedi.

Asıl sorun yasanın çıkması ile başlayacağını dile getiren Oral, “Bu tarz işlerde yasadan sonra sorunlar çıkmakta. Emlakçı olmak isteyenlerin Müşavirlik yasası çıktığında , en az liseden mezun olma şartı olacak. 1 yıl boyunca bir emlakçının yanında çalışmış olması gerekmektedir. Yapılan sınavda başarılı olacak. 3 seferden sonra sınavı başarılı tamamlayamayan emlakçı olma şansını kaybedecek. Şartları yerine getiren kişiler emlakçı olabilecekler. Samsun’da tam 2 bin 500 adet belge alan kişi bulunmakta. Bu yasanın çıkması ile Samsun’da 2 bin 500 adet emlakçı mı olacak? sorusu akla geliyor. İnsanlar sırf emekli olacakları zaman elimde bir belge bulunsun diyerek bunu yapmaktalarMesleğimiz emekli yada işsizlerin mesleği değildir. Emlakçılık, kolay bir meslek olmamakla saygın bir meslektir. Oda olarak kurs açmıyoruz. Bizler belge dağıttığımızda ‘bize bu belgeyi niye verdiniz’ diye soran olmayacak.Hiçkimsenin bu tarz kurslara katılmalarını tavsiye etmiyorum.‘Ben belgeyi aldım, dükkanımı açarım’ bu düşünce içinde olmasınlar. Fakat eğitim amacı ile katılım sağlayanlar olursa eğer tabi ki saygı duyuyorum” diye konuştu.

''KURSA KATILIM SAĞLAYANLARIN BİR ÇOĞU EMLAKÇILAR''

Bizler hiç kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ diye belge dağıtmadık diyen Atakum'un Halk Eğitim Müdürü Hasan Tanrısever, “Emlak Danışmanlık Kursu’nu ara sıra açıyoruz. Şuan 2 adet kurs birden açmış bulunmaktayız. Kurslardan sonra dağıtılan belgelerle ne yapacakları bizim konumuz değiliz. Bizlerin dağıtmış olduğu belgeler eğitim aldıklarına dair belgelerdir. İş yeri açılma konusu bizim tamamen dışımızda olan bir konudur. Emlakçıların bir çoğunda bu belge bulunmuyor. Fakat iş yeri açıyorlar. Kursa katılanların çoğuda emlakçılık yapanlardan oluşmaktaıdr. Belgelerimiz konu hakkında eğitim aldıklarını belirten belgeler, hiç kimseye ‘ belgelerle iş yeri açabilirsiniz’ diye bir garanti vermedik. Bu kurslar odalarca açılan paralı kurslardır. Ben belge dağıtırken, hiç kimseye ‘bununla iş yeri açabilirsin’ diye vermedim. Bu belge kişiyle makamların arasındaki bir mevzudur. Belgeyi kabul edip etmedikleri bizlerin dışında.” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 20.07.2016 16:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.