banner388

Samsun'un Avrupa ödüllü müzesine ziyaretçi akını

Türkiye'nin dünya müze haritasındaki tek kent müzesi olan Samsun Kent Müzesi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Samsun'un Avrupa ödüllü müzesine ziyaretçi akını

Türkiye'nin dünya müze haritasındaki tek kent müzesi olan Samsun Kent Müzesi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

01 Şubat 2018 Perşembe 10:18
Samsun'un Avrupa ödüllü müzesine ziyaretçi akını

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, Samsun Kent Müzesi ile ilgili konuştu. Avrupa Müze Akademisi tarafından Türkiye'nin Dünya Müze Haritası’nda yer aşan Samsun Kent Müzesi, 5 yıllık süreçte 700 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi, 2013 yılında eski binalar restore edilerek halkın kullanımına açıldı. Müze, açıldığından 2 sene sonra Dünya Müze Otoriteleri tarafından kurulan Avrupa Müze Akademisinin her yıl düzenlediği Avrupa Kent Müzeleri Akademileri Yarışması'na çağrılan 240 müze arasında birinci olarak büyük bir başarı elde etti. Müze böylece, Avrupa Müze Akademisi tarafından Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’nda bulunan tek kent müzesi oldu. 

"TÜRKİYE'NİN DÜNYA MÜZE HARİTASINDAKİ TEK MÜZESİ"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, müzenin Avrupa'daki yarışmadan büyük bir prestij ödülü alarak döndüğünü belirterek, "Dünya Müze Otoriteleri tarafından kurulan Avrupa Müze Akademisi her yıl dünyada örnek olan 6 müzeyi seçiyor. 2015 yılında da dünyadaki 240 müze arasından Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesini dünyanın en prestijli 6 müzesinden biri olarak tescilledi. Samsun Kent Müzesi Dünya Müze Haritası’na işlendi. Her platformda bundan gururla bahsediyoruz. Samsun Kent Müzesi, Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’nda bulunan tek kent müzesi olma özelliğini de taşıyor" ifadelerini kullandı.

"SON 5 YILDA 700 BİN KİŞİ GEZDİ"

Necmi Çamaş, müzeye ilginin her geçen gün arttığını söyleyerek, "Bizim müzenin girişinde yazıldığı gibi, ‘Ben Samsun’um Samsun benim. Yaklaşık 15 bin yıllık geçmişe yaslanırım. Tarihimde sayısız medeniyetlerin izleri saklıdır. Roma’yı da yaşadım, Bizans’ı da Selçuklu’yu da yaşadım, Osmanlı’yı da ama kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kentim ben’ diyerek müzeyi gezmeye başlıyoruz. Müzemizi açıldığı günden bu zamana kadar yaklaşık 700 bin kişi ziyaret etti. 2017 yılında ise 200 binin üzerinde ziyaretçi müzeyi gezdi. Biz müzemizde özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza bütün katmanlarla hizmet verebilecek sunum anlayışıyla hareket ediyoruz. Özellikle ilkokul ve ortaokul çağlarındaki gençlere yönelik uyguladığımız bir sürü proje var. Küçük yaştaki öğrencilere burada geleneksel oyunlarımızı öğreniyorlar. Drama eğitimi alıyorlar. Yaşları büyük olan öğrenciler ise Samsun’un tarihi hakkındaki bütün gerçekleri burada gözlemleyerek öğreniyorlar. Kent Müzesi Samsun’da bulunan herkesin uğrak noktası olduğu gibi ulusal ve uluslararası anlamda da bir çekim noktası olarak hizmet vermeye devam ediyor” diye konuştu.

"BİZANS'TAN CUMHUİYETE GİDEN YOL BU MÜZEDE"

Çamaş ayrıca, 15 bin yıllık geçmişten bugüne kadar olan tüm gelişmelerin müzede olduğunu vurgulauarak, "Samsun’un tarihini, coğrafyasını, nüfus yapısını, sosyokültürel hayatını, ticaret hayatını, siyasi hayatını, kentsel gelişimi gibi aradığını her şeyi çok yalın bir anlatımla bu müzede ziyaretçiler görebiliyor. Samsun bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok kadim bir şehirdir. Ama Samsun’un en önemli kimliği, bu da kurtuluşa giden ’19 Mayıs’ ruhudur. Kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kent olmanın omuzlarımıza yüklediği şuur ve sorumluluk sonuna kadar bu müzede de hissediliyor. Kurtuluş Mücadelesi ve Cumhuriyet'in kuruluşuyla alakalı bir bölümümüz de müzede yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahlar sergileniyor. Yine o dönemde ‘taş baskı’ olarak bastırılan propaganda afişinin aslı da bu müzede sergileniyor. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yolda aradığın her şey de müzemizde bulunuyor" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsun 2018-02-01 10:33:36

Yurt içi ve yurt dışında pek çok müzeyi gezmiş birisi olarak gerçekten çok başarılı bir müze olduğunu söyleyebilirim. Ancak maalesef öyle ziyaretçi akınına falan uğramıyor. Böyle harika bir müzenin özellikle Samsun'luların akınına uğraması lazım ama AVM lerde boş boş dolaşmak daha zevkli herhalde

Avatar
KAAN TÜRK 2018-02-01 15:33:01

BİZİM ÜLKEMİZDE BÖYLE ŞEYLER KIYMET GÖRMÜYOR ANCAK; ÇOK BAŞARILI BİR ÇALIŞMA OLDU KENT MÜZESİ. UMARIM İHMAL EDİLMEDEN FAALİYETİNE DEVAM EDER.