banner388

Samsun Türkiye'yi süpürüyor...

Samsun'da süpürge otunun hasadı başladı.

Samsun Türkiye'yi süpürüyor...

Samsun'da süpürge otunun hasadı başladı.

29 Ağustos 2021 Pazar 10:26
Samsun Türkiye'yi süpürüyor...

El emeği süpürge üretiminde kullanılan süpürge otunun hasadı başladı. Samsun'un Vezirköprü ilçesi İncesu Mahallesi'nde  her yıl rekor seviyede süpürge otu üretilerek el emeği süpürgeler yapılıyor ve Türkiye'ni dört bir yanına satışı yapılıyor.  Süpürgelerin fiyatları ise 10 ile 20 TL arasında değişiyor.
El süpürgesi üreticilerinden Mustafa Doğanay süpürge yapımı ile ilgili, "Süpürge otunun nisan ayında ekimi yapılır. Mayısın 15'inden sonra çapası başlar. Ağustos ayında ise hasat edilir. Tarlada kesimi yapıldıktan sonra traktörlere yüklenerek köyde temizleme işlemi olur. İlk olarak tohumu çıkartılır. Tohumundan yem, kavşağından mallara saman yapılır. Sonrasında ise süpürge yapma aşaması tamamlandıktan sonra satıma hazır hale gelir. Evlerde kullandığımız süpürgelerin imalatını yapıyorum. Mahallemiz komple bu işi yapıyor. Geçim kaynağımız budur. İncesu Mahallesi, Süpürgeciler Mahallesi olarak geçer" ifadelerini kullandı.

Gençlerin süpürge yapmaya merakı kalmadı


Süpürgeci Şaban Yılmaz ise “Süpürgenin alım satımı yapacak kişiler, perakendecisi, toptancısı geliyor buradan alıyor. Bu süpürgenin toptan fiyatı 20 TL'dir. Diğer çeşitlerine göre 15 TL, 10 TL fiyatlarında satılıyor. 100 senedir bu köyün geçim kaynağıdır. Köy tarım arazilerinde hasat dönemi başladı. Rusya, İstanbul, Samsun ilçeleri ve diğer ilçelere gönderiyoruz. Her yere gönderiliyor. Her geçen gün ilgi azalıyor. Elektrikli süpürgeler çıktığından beridir fazla alım olmadığından fazla satamıyoruz. Kendi geçimimizi sağlayacak kadar yapıyoruz. Gençler dışarı gitmeye başladı. Fazla faaliyet yok. Köyde kalan dedelerimiz, babalarımız yapıyor. Gençlerin süpürge yapma merakı kalmadı" diye konuştu.


 

Son Güncelleme: 29.08.2021 10:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.