banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun Türkiye birincisi oldu

Samsun Ağustos ayında organ bağışçısı oranında Türkiye birincisi oldu.

banner269

Samsun Türkiye birincisi oldu

Samsun Ağustos ayında organ bağışçısı oranında Türkiye birincisi oldu.

04 Eylül 2018 Salı 13:30
Samsun Türkiye birincisi oldu

Samsun haber - Türkiye'de 30 bini aşkın hasta organ ve doku nakli için sıra bekliyor. Türkiye'de organ nakli sonrasında başarı oranı yüzde 90, karaciğer naklinin başarı oranı ise yüzde 70 oranında olduğu açıklandı. Samsun'da 14 bin 206 bağışçı bulunurken Ağustos ayında 698 yeni bağışçı ile Türkiye ortalamasında organ bağışçı sayısında birinci oldu. Konuyla ilgili Samsun İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, basın toplantısı düzenledi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç yaptığı açıklamada “Organ bağışı kararı yoğun bakımlardaki beyin ölümü tespiti sonrası ailelere sorulan ve o aşamada çok zor verilen bir karar olması nedeniyle halkımızın bu konuda daha doğru bilgilerle önceden aydınlatılması, ileriye yönelik olarak organ bağışı ve organ nakli sayılarımızın artmasına katkıda bulunacaktır. Türkiye'de organ naklindeki en büyük sıkıntı organ bağışının azlığıdır. Organ bağışçısı sayısını arttırabilmek için pek çok faaliyet yürütüyoruz. Bu faaliyetlerle Samsun'da ve bölge genelinde organ bağışı sayısını ve organ naklini arttırmak, organ bağışı ve nakli konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bunun için birçok etkinlik düzenleyerek bilgilendirme toplantıları, paneller, duyurular ve çeşitli aktiviteler yapıyoruz. İl genelinde Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi ve bağlı 8 ildeki tüm hastanelerimizin organ nakil koordinatörleri, organ bağış birim sorumluları, ASM ve TSM'deki arkadaşlarımız gönüllülük esasına dayanan çalışmalarıyla hafta sonu ve mesai saatleri dışında da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor, tüm kurum ve kuruluşlarda halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, park ve alış veriş merkezlerinde organ bağış stantları açarak bilgilendirme faaliyetleri ve farkındalık eğitimleri gerçekleştiriyorlar” dedi. 

Samsun'da organ bağışı konusunda bir çok toplantı ve panel düzenlendiği hatırlatan Dr. Oruç, "Samsun’da organ bağışı konusunda birçok toplantı ve paneller yaptık, şehrin her yerine bilgilendirici afişler astık. Tüm bu faaliyetler sonucunda Samsun'da organ bağışçı sayısı Ağustos ayı sonu itibariyle 14 bin 206’dır. Vatandaşlarımızın faaliyetlerimize olan ilgisi ve katılımı ile ve arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalarla Türkiye'de il bazında bağışçı sayısına göre Samsun ili Ağustos ayında 698 bağışçı ile Türkiye birincisi olmuştur. Ayrıca kurum bazında bağışçı sayısına göre 2018 Ağustos ayında Samsun OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 516 bağışçı ile Türkiye birincisi olmuştur. Herhangi bir nedenle organ yetmezliğine giren hastaların tek geçerli ve sağlıklı tedavi yöntemi organ naklidir. Yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle, organ nakli yapılamayan hastalar kısa süre içinde organ yetmezliğine bağlı hayatlarını kaybediyor. Bizim yaptığımız bu faaliyetlerdeki amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezimize, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir" diye konuştu.

Samsun'da 2018 yılında 49 beyin ölümü vakasından 20 tanesinin organları bağışlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.