banner388

Samsun Tabipler Odası: 'SASKİ' süreci yönetemedi!

Samsun Tabipler Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, kentin içme suyu ile ilgili başlayan tartışmaların güven sorunu yarattığını belirterek, “Her ne kadar üzerinde pek çok şekilde tartışma yürütülse de günümüzde şehirlerimizde kullanılan çeşme sularının sağlık açısından daha güvenilir olduğunu söylememiz gerekir” dedi.

Samsun Tabipler Odası: 'SASKİ' süreci yönetemedi!

Samsun Tabipler Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, kentin içme suyu ile ilgili başlayan tartışmaların güven sorunu yarattığını belirterek, “Her ne kadar üzerinde pek çok şekilde tartışma yürütülse de günümüzde şehirlerimizde kullanılan çeşme sularının sağlık açısından daha güvenilir olduğunu söylememiz gerekir” dedi.

05 Mart 2020 Perşembe 16:09
Samsun Tabipler Odası: 'SASKİ' süreci yönetemedi!

SASKİ’nin son günlerde Samsun şebeke suyu ile ilgili basına yansıyan ve toplumun çeşitli kademelerinde tedirginlik yaratan sorunla ilgili Samsun Tabip Odası’nın da kendini sorumlu hissettiğini belirten Dr. Murat Erkan, “Şehir şebeke suyu kaynağından arıtma işlemine oradan vatandaşların kullanımına kadar olan döngüde pek çok aşamada biyolojik, kimyasal takip sistemi içinde sürekli kontrol edilebilen, kontrol edilmesi kolay, ulaşılması kolay, daha ucuz, yaşam için belirli mineralleri içeriğinde barındıran özellikler taşımaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı yaşamın ve medeniyetin en önemli kaynağı olan suya ilişkin; şehir şebeke suyunun, yani çeşme suyunun  öncelikle tercih edilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

ŞEBEKE SUYUNA GÜVEN KALMADI

Erkan şöyle devam etti: “Buna karşılık kamuoyunun konuya ilişkin göstermiş olduğu hassasiyet toplum sağlığına ilişkin duyarlık açısından kıymetlidir. Ancak yine de yapılan uyarıların geniş halk kesimlerinde şebeke suyuna karşı güvensizlik yaratmayacak ölçüde kalması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.”
“Samsun Tabip Odası bir hekim meslek odası olmanın gerektirdiği sorumlulukla olayları hem bilimsel hem de sosyal açıdan, tıpkı daha önceki halkımızın sağlığı ile ilgili sorunlarda olduğu gibi büyük bir ciddiyetle değerlendirmektedir.” 

ALÜMİNYUMUN AZI ZARARSIZ

“Günümüzde insan sağlığı ile ilişkisi gittikçe önem kazanan alüminyum genellikle zararsız bir bileşen olarak bilinmektedir; fakat yine de yüksek derişimlerine ya da dozlarına uzun süreli maruz kalındığında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yaşamın her safhasında ve birçok alanda karşılaşabileceğimiz alüminyumun insan vücuduna etkileri; sindirim sistemine, hematolojik sisteme, iskelet sistemine ve sinir sistemine etkiler şeklinde sıralanabilir.”

ŞEBEKE SUYUNA GÜVEN KALMADI

 “Alüminyum gıdalar ve içme suyu gibi geniş bir kullanım alanına sahip olmasına karşın ağız yoluyla vücuda alımında akut toksik etkisiyle ilgili çok az bulgu mevcuttur. Dünyanın farklı bölgelerinde yapılmış içme sularındaki alüminyum seviyesi ile alzheimer hastalığı, demans ya da kognitif hasarlanma arasında ilişki olduğunu gösteren epidemiyolojik çalışmalar olsa da bu bulguların doğru olmadığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.”
“Diğer taraftan Alzheimer hastalığı gibi sinir sistemine ilişkin sağlık sorunlarının gelişimde pek çok etkenin olduğunu dikkate almak ve  değerlendirmek gerekmektedir.”

HASTALIK HEMEN ORTAYA ÇIKMIYOR

“Buraya kadar olan durumu tek cümleyle özetlersek; mevcut bilimsel verilere göre, bahsi geçen bu hastalıkların oluşması ve ortaya çıkması için on, yirmi yıl hatta daha uzun süreler yüksek düzeyde alüminyuma maruz kalımı olması gerekmektedir.”
“İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e göre sudaki alüminyum üst değeri litrede 0,2 miligramdır. Dünya sağlık örgütünün yayınlamış olduğu rehberlere göre ise sudaki alüminyumun sağlık açısından limit değeri,  yani halk sağlığı  açısından sorun teşkil etmeyecek değer;litrede 0,9 miligramdır.” 

ALÜMİNYUM ORANI İKİ KATINDAN FAZLA

“Yapılan açıklamalardan ve edinilen bilgilerden yola çıkıldığında Samsun içme suyunda belirli bir dönemde Alüminyum değerlerinin      "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik"te belirlenen sınırın iki katı ya da daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Belirli bir süredir içme suyuna ilişkin vatandaş şikayetleriyle örtüşen bu sonuç kamuoyu önünde tartışılır bir konu haline gelmiştir.”

VERECEĞİ ZARAR HENÜZ BİLİNMİYOR 

 “Bu durum, yapılan açıklamalarda olduğu gibi mevsimsel ya da sistemden kaynaklı olabilmektedir.  Çoğu zaman da  yüksek seviyelerin, mevsimsel geçişlerin ardından normal seviyelere indiği gözlemlenmektedir. Literatürde, kısa süreli ve bugün bahse konu olan sınırlardaki içme suyu Alüminyum  sevilerindeki yükselmelerin sağlık etkilerine ilişkin  bir değerlendirme yoktur.”

SASKİ’NİN YAPTIĞI DOĞRU DEĞİL

“Diğer taraftan konuya ilişkin sürekli mevzuata vurgu yapan SASKİ'nin ve yöneticilerinin  kamuoyunu olayın başlangıcından beri  bilgilendirmemesi ve aydınlatmaması en büyük eksiklik olmuştur. Şikayetlerin üzerinden günler geçmesi rağmen şehir şebeke suyunda Alüminyum miktarının yüksek olduğuna ilişkin açıklama  SASKİ yerine İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelmiştir. Bu açıklamada da olay "bir kaç ölçümde hafif düzeyde yüksek çıkmıştır" şeklinde adeta geçiştirilmiştir.”  

TÜKETİCİLER BİLGİLENDİRİLMELİYDİ

“Mevzuata bakıldığında, her iki kurum için de;  "tüketicilere bilgilendirmenin  hala yapılmaması, durumun yeterince izah edilmemesi" tutumu  başlı başına bir yönetmelik ihlalidir.”
“Yaşam kaynağı olan suya ve onu yüz binlerce insanımızın tüketimine sunan kurumlara önerimiz; toplumdan ve onu temsil eden demokratik kurumlardan hiçbir bilgiyi saklamadan zamanında bilgilendirme yapmaları, kamuoyunu şüpheye sevk edecek tutumlara yönelmemeleridir. Bundan sonra suya ilişkin yapılacak çalışmaları an be an kamuoyuyla paylaşmaları, gerekirse bu konuda sözü kurulacak bilimsel bir heyete vermeleridir.”

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK
 

Son Güncelleme: 05.03.2020 16:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SuTüketici si vatandaş 2020-03-05 21:44:51

Hayat su ile başlar sözünün değerini herkesin bilmesi gerekir

Avatar
davut pelit 2020-03-05 17:12:14

haklisiniz SASKI .....CAHILLER YONETIMIne donustu..BILIMDEN UZAK uzuluyoruz Samsunun dustugu hale uyuma Samsun SEHIRINE SAHIP CIK.

Avatar
Misafir 2020-03-05 18:02:36

Aaaaaa haşa samsunda bu görevi yapacak insan yokmuş gibi taaaa istanbullardan gelmiş lafı üzerine laf olur mu millet hasta olmuş saglık gitmiş kime ne kendilerine bir şey olmasın yeter

Avatar
Ali 2020-03-05 18:22:07

Yolovayi görevden almak kolay, kendi adaminizi samsundan alinda görelim. Samsuna aylardir zehir içiriyorlar...

Avatar
Hüdai 2020-03-05 21:24:44

Stk lar ve Samsun Tabipler odası delil niteliği taşıyan analiz raporlarını ve toplum sağlığının riske atıldığını ikrar etmektedir Sayın Cumhuriyet Savcılarımız bu açıklamaları suç duyurusu olarak kabul etmelidir,acilen soruşturma açmalılar.

Avatar
Doğrucu Adam 2020-03-05 22:20:28

Saski insan sağlığı ile oynamıştır. Bu kesinlikle bir suçtur. Hesabı verilmelidir. İnsanlar ahmak yerine konulmuş ve 1000 yolun yalanı “mevsim geçişi” ile insanlar aldatılmıştır. Bilinirliği bu tür kokular değil mevsim geçişinde bahar kokusu olur

Avatar
Samsunlu 2020-03-06 10:24:06

Bütün bu açıklamalardan sonra sayın cumhuriyet savcılarımızı gereğini yapmalarını için halkımızada gerekli konu ile bigilendirmeleri yönünde göreve davet ediyorum ilginize şimdiden teşekkürler.