banner388

SAMSUN SPORTİF YAŞAM AKADEMİSİ SAMSUN'U GURURLA TEMSİL EDECEK

Samsun'un en önemli spor merkezlerinden biri olan Samsun Sportif Yaşam Akademisi, Federasyon Kupası ve Milli Takım Seçmeleri hazırlıklarını tamamlayarak Samsun'u temsil etmek üzere İstanbul'a yola çıktı. Su branşları kategorisinde Samsun'u temsil edecek olan Samsun Sportif Yaşam Akademisi, ülkeye milli sporcu kazandırmak için elinden gelen gayreti gösterecek. 

SAMSUN SPORTİF YAŞAM AKADEMİSİ SAMSUN'U GURURLA TEMSİL EDECEK

Samsun'un en önemli spor merkezlerinden biri olan Samsun Sportif Yaşam Akademisi, Federasyon Kupası ve Milli Takım Seçmeleri hazırlıklarını tamamlayarak Samsun'u temsil etmek üzere İstanbul'a yola çıktı. Su branşları kategorisinde Samsun'u temsil edecek olan Samsun Sportif Yaşam Akademisi, ülkeye milli sporcu kazandırmak için elinden gelen gayreti gösterecek. 

04 Haziran 2021 Cuma 10:20
SAMSUN SPORTİF YAŞAM AKADEMİSİ SAMSUN'U GURURLA TEMSİL EDECEK

SAMSUN SPORTİF YAŞAM AKADEMİSİ GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ

Kulübünüzü kısaca tanıtabilir misiniz?

Samsun Sportif Yaşam Akademisi G.S.K. 09.01.2021 tarihinde resmi olarak kurulmuş bir Spor Kulübüdür. Spor Kulübümüzün ana spor kategorileri Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Branşlarından olan Serbest Dalış (Havuzda mesafe ve Denizde derinlik yarışları), Sualtı Ragbisi, Paletli Yüzme ve Açık Su Yüzme branşlarıdır. 
Diğer bir uzmanlık alanımız ise Savunma Sanatları branşlarıdır. Kulübümüz geniş bir kitleyi sportif hayata kazandırmak için yoğun bir çaba sarf etmekte ve ortaklıklar kurma yoluna gitmektedir.
Kulübümüz, Merkezimiz olan Samsun ilinde ve Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, Türkiye genelinde "bilinçli serbest dalış", "su bilinci", "güvenli dalış" ve "sualtı sporları"nın yaygınlaştırılmasında rol oynamayı kendisine düstur edinmiştir. 

Ayrıca Samsun’un yeni sportif branşlarla tanışmasını sağlamaktır. Savunma ve Savaş Sanatları branşında da derinlikli bir eğitim ile başta çocukların kişisel gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Burada ‘savaş’ ile kastedilen kişilerin kendisi ile savaşmasıdır. Bu tüm Savaş Sanatlarında önemli olan BUDO kavramını işaret etmektedir bu anlamda kullanılmaktadır. 

Kulübünüzün hizmet sağladığı branşlar hakkında temel bilgiler verebilir misiniz?

Biz branşlarımızı 2 ana kategoriye böldük ancak bu daha da artacak gibi:

Su sporları ve Savunma Sanatları.

SU SPORLARI:

Serbest Dalış, Paletli Yüzme, Sualtı Ragbisi ve Açık su Yüzme 

Kulübümüz Türkiye'de Serbest Dalış ve Paletli Yüzme branşında aktif, özellikle Serbest Dalış branşında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nda akreditesi olan 9 kulüpten biridir. Bünyemizde iki serbest dalış antrenörü (2. kademe ve 1. kademe olmak üzere) ve yine 2. Kademe Paletli Yüzme antrenörü bulunmaktadır. Serbest Dalış antrenörlerimizin aktif olarak sporculuk hayatları da halen devam etmektedir. Aynı zamanda serbest dalış ve paletli yüzme takımları çalıştırmakta ve takım olarak yarışmalara katılmaktadırlar. Yine daha önce Türkiye’de ilk 3 sıralara yükselmiş bir Sualtı Ragbisi takımı vardı. Kulübümüz bu takımı, eski üyeleri ile  beraber tekrar bir araya getirmiş ve antrenmanlara başlanmıştır. 

Kulübümüz Serbest Dalış'ta şimdiden madalya seviyesinde olan (tamamen kulübün temelden yetiştirdiği) ve girdiği branşlarda ilk 10'da yer alan sporcular yetiştirmiştir. 

Paletli yüzme de yine Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu branşları içerisinde yer alan, yüzme branşına benzeyen ancak kullanılan profesyonel ve özel paletlerle çok büyük güç üreterek suda ciddi hızlara ulaşılarak en iyi derecelerin elde edilmeye çalışıldığı bir branştır. Sualtı Sporları ile olan bağlantısı da bazı dip (sualtı) kategorilerinin bulunmasıdır. 

Sualtı Ragbisi de en az 3,5 metre en fazla 5 metrelik derin havuzlarda oynanan, karşılıklı iki köşedeki sepet gibi kalelere gol atma için takımların mücadele ettiği ve hiçbir dış hava kaynağının kullanılmadığı bir oyundur. Dünyanın tek 3 boyutlu takım oyunudur. Aynı zamanda yine dünyanın en zor sporlarından bir olarak gösterilmektedir. 
Açık su yüzme ise son yılların popüler bir faaliyetidir. Her yaştan insanın, deniz ve hava şartların elverdiği ölçüde denizde, uzun mesafe yüzdüğü, daha çok hobi ve aktif yaşam için spor bilinci ile yapılan bir branştır.

Diğer taraftan, Karadeniz Zıpkınla Balık Avının yoğun olarak yapıldığı bir bölgemizdir. Bu tehlikeli bir branştır ve kesinlikle bilinçli yapılmalıdır. Bunun için ise öncelikle bu sportif faaliyeti yapmak isteyen kişilerin serbest dalış eğitimi alması gereklidir.  Bu konuda eğitimlerimiz ve bilinçlendirme çalışmalarımız da devam etmektedir.  
Ayrıca önemli bir not; Serbest Dalış ve Paletli Yüzme branşları Dünya Olimpiyat Komitesi'nce yakından takip edilmektedir. Olimpik branş olarak değerlendirilme sürecindedir ve Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) bu konuyu yakından takip etmektedir. 

SAVUNMA SANATLARI BRANŞLARI:

Kulübümüzün kendine ait bir spor salonu vardır ve bu salonda, hem diğer branşlarının temel kara antrenmanlarını yönetmekte, Covid önlemleri çerçevesinde, hem de sualtı sporları branşlarını organize etmekte ancak yoğun olarak da Savunma Sanatları branşları icra edilmektedir. 

Şu an kulübümüzde Aikido, MMA, Wing Chun, Kick Boks ve Muaythai ve Güreş antrenörleri bulunmaktadır. Eğitmenlerimiz alanında bilinen iyi antrenörlerdendir. Savaş sanatları salonumuz bölgenin sayılı salonlarındandır. Savunma Sanatları felsefesi gereği, kulübümüz bu konuda oldukça hassastır. Yine kulübümüz bu branşların Resmi Federasyonlarında akredite olan tüm Karadeniz'deki ender kulüplerden biridir. Salonumuz sıkça karşılaşılan salonların aksine, modern ve bu branşlar için özel dizayn edilmiştir. Bir fitness salonu değildir; ancak Samsun’un ilk Dojo’sudur. 
Aikido branşı kökleri Japon samuraylarından gelen kadim bir savaş sanatıdır. Ancak günümüzde özü bozulmadan modernize edilmiştir ve bir disiplin sanatı haline dönüşmüştür. Tamamen kişisel gelişim ve kişinin kendisi ile mücadelesidir aikido. Bu nedenle üzerinde sayısız kitaplar, makaleler, tezler yazılmış bir sanattır. Karadeniz'deki kıdemli 4-5 antrenörden biri kulübümüz bünyesindedir.

Bunun ile birlikte kulübümüz, pandeminin de etkisi ile dış mekan (outdoor) branşları ile de yoğun olarak ilgilenmektedir. 

Bize kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Ben Kaan Aydıngül. Uzman Sosyolog ve Aile Danışmanıyım. 13 yıldır ulusal STK’larda, dezavantajlı grupların faydası, kalkındırılmasına ve desteklenmesine yönelik oluşturulan projelerde yöneticilik yapıyorum. Ancak 1994 yılından beri Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu bünyesinde sırasıyla, Sporcu, Hakem, Güvenlik Hakemi, Uzman Serbest dalış Güvenlik Dalgıçlığı ve Paletli Yüzme ve Serbest Dalış antrenörlüğü görevlerini yürüttüm ve yürütmekteyim. 
Ayrıca, diğer antrenörlerimiz ve idari kadromuzun desteği ile kulübümüzde bir nevi spor koordinasyonunu devam ettirmekteyim. Çok uzun zamandır Sivil Toplum’da çalışma ve bitmeyen spor sevdamız ile şu andaki konsept ve prototip yapılanmamızı oluşturduk. 

Müsabaka TSSF 

Amaçlarınızı nasıl sıralarsınız?

Başkanımız Ergül Aydıngül de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Sosyoloji mezunudur. Onun da köklü bir STK geçmişi olduğundan, spor ve STK bilincini kulübümüzde yine bize destek veren sporcularımızın desteği ile kurumsal bir biçime büründürdük. Aklımızda tüm ailenin beraber, spor yaparak ve birtakım sosyal faaliyetler ile vakit geçirebileceği bir merkez yaratmak isteği vardı ve bu nedenle kulübümüzü kurduk. 

Türkiye’de bilinçli olarak da ebeveyn ile çocukların birlikte bir disiplin sanatını icra etmesi uygulamasını yıllardır yapıyorduk. Bunun ile ilgili olarak ADEM’E bağlı Samsun İlk İş Babalık Platformu ile de uzun zamandır buna yönelik çalışmaları planlamaktayız. Önümüzdeki günlerde ebeveyn çocuk faaliyetlerimizi, pandeminin, elvermesi ile birlikte hızlandıracağız. 

Kulüp fikrimi dezavantajlı gruplara yönelik daha iyi hizmet vermek ve bazı sorunlarla ilgili direkt kulüp çatısı altında çözümler aramak ve aynı zamanda sporun yaygınlaştırılması için kurduk. 3 yıldır bireysel çabalara sürdürdüğümüz, dezavantajlı çocuklardan oluşturduğumuz bir serbest dalış takımını yardımcı antrenörümüz ve bazı duyarlı kişilerle sürdürmekteyiz.  Bu çabamız meyvesini geçen 28 Şubat 2021’de aldık. Sporcumuz bazı sosyal-psikolojik dezavantajına rağmen gençlerde 3’lük aldı. Aynı durumdaki diğer bir sporcumuz küçük bir kural hatası ile diskalifiye oldu ancak göğsümüzü kabartan bir derece ile çok zor olan bir branşta ciddi bir derece yaptı. 
Yakında bir faaliyet var mı? 

Şu an biz yeni bir Federasyon Kupası'na gitmek için hazırlanıyoruz. 04-06 Haziran 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan Serbest Dalış Havuz Federasyon Kupası ve Milli Takım Seçmelerine katılacağız. İyi sonuçlar gelmesini bekliyoruz .

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu görsel olarak uzun zamandan beri müsabakaları canlı olarak yayınlıyor. Takip etmek kişiler sualtı ve su üstü canlı görüntülerle performansları TSSF YOUTUBE (https://youtube.com/c/TSSFYOUTUBETV) seyredebilir. Takımımızın performansları Cumartesi ve Pazar günleri Statik Apnea, Dinamik Apnea Çift Palet, Dinamik Apnea Monopalet olarak devam edecektir. İlgili resmi hesaplarımızdan performans saat ve kulvar bilgilerini yayınlanacaktır. 

Son olarak Sualtı Sporları’non diğer branşlara göre spora katılım yaşı daha yüksek. Aikido ve diğer branşlarda da yine bu avantaj var. Çocuklarımızı branşlarımızla tanıştırmak istiyoruz. Alt yapı için sporcu kabulüne başladık. Kapımız her tür danışma hizmeti için sonuna kadar açık.

Son Güncelleme: 04.06.2021 10:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.