banner388

Samsun Limanı’na protesto: Gemilerle çıkarma yaptılar

Karadenizli salyangoz avcıları yasağı protesto etmek için Samsun Limanı'na çıkarma yaptı.

Samsun Limanı’na protesto: Gemilerle çıkarma yaptılar

Karadenizli salyangoz avcıları yasağı protesto etmek için Samsun Limanı'na çıkarma yaptı.

17 Mayıs 2017 Çarşamba 16:04
Samsun Limanı’na protesto: Gemilerle çıkarma yaptılar

Samsun haber - Samsun'un 19 Mayıs ilçesi Dereköy Balıkçı Barınağı'ndan 25 salyangoz avcılığı yapan tekne Samsun Limanı Tütün İskelesi çevresinde toplandı. Eylem yapan avcılar yazın salyangoz avcılığı yapılmasını isteyerek yarın Samsun'a gelecek olan Bakan Faruk Çelik ile görüşmek istediklerini söylediler. 


Karadeniz Deniz Salyangozu Avcıları Derneği Başkanı Serbülent Öksüz, yaptığı açıklamada şunları söyledi "Çalışmak için birçok yere başvurduk. Şu anda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı bekliyoruz. Deniz salyangozu biten bir şey değil, çoğalan bir şeyi yakalamak için uğraşıyoruz. Arkadaşlarımızın maddi durumu kötü. Kredi çekip borçlananlar var. Bunun için dernek kurduk. Yarın bakanımız burada olacak. Kendisiyle görüşmek istiyoruz. Derdimizi kendisine anlatacağız. Balıkçıların mağdur olduğunu, deniz salyangozunun yurt dışına gittiğini, istilacı bir tür olduğunu ve bunun için hem bizim hem ülkemizin de kazanacağını kendisine ileteceğiz. Yurt dışındaki balıkçılar gibi bizim de kazanmamız gerektiğini söyleyeceğiz. Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, İtalya gibi ülkeler deniz salyangozu tutanlara teşvik veriyor. Biz teşvik istemeden çalışmak istiyoruz. Salyangozun en verimli ayı olan Haziran ve Temmuz ayında algarna (tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) ile çalışmak istiyoruz. Ufak ve büyük balıkçı arasındaki farkın açılmasını bu şekilde önleyebiliriz. Ufak balıkçı çok mağdur. Sesimiz ilk defa bu kadar çok çıkıyor. Bunu aşarsak inşallah balıkçılar rahat bir şekilde yaşamaya çalışacak.

Gelmek isteyen birçok arkadaşımız vardı ama mazotları olmadığı için gelemediler. 50 kooperatif, 3 birlik başkanı toplanarak imza topladık. Dernek olarak defalarca Ankara'ya gittik. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Bakan Bey olur derse ‘bu sene çalışmaya başlayacağız’. İki ay istiyoruz yazın iki ay bizin için çok iyi. Çünkü kayıklarımız ufak olduğu için kışın çalışamıyoruz. Diğer ülkeler tutuyor biz tutamıyoruz. Deniz salyangozunun yüzde 100’ü yurt dışına gidiyor. Etini Fransa, Japonya gibi birçok ülke istiyor. Kabuğunu da alıyorlar. Bunun için kurulmuş fabrikalar var"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.