banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar'dan yabancı tabelalara sitem!

Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı basın açıklamasında, “yabancı tabelalar” konusunda hükümetin yeni çalışmalar yapması gerektiğine vurgu yaptı.

banner269

Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar'dan yabancı tabelalara sitem!

Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı basın açıklamasında, “yabancı tabelalar” konusunda hükümetin yeni çalışmalar yapması gerektiğine vurgu yaptı.

25 Eylül 2019 Çarşamba 17:13
Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar'dan yabancı tabelalara sitem!

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın Türkçe kelimeleri kullanmayan kuruluşlara ruhsat vermeyeceğini belirtmesinin ardından “yabancı tabelalar” konusunda bir tepkide Samsun’dan geldi. 
Samsun İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar “yabancı tabelalar” konusuna değinerek Suriyeli sığınmacıların da ülkeye gelişiyle yabancı tabela sayısının arttığını ifade ederek hükümetin bu konuda önlemler alması gerektiğini ifade etti. 
İşte o basın açıklaması:

VATANDAŞLAR TARAFINDAN BÜYÜK ŞİKAYET KONUSU

“Bu gidişle Türkçe yerine tamamen yabancı dille yazılmış tabelalar hakim olacak” 
Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere birçok şehrimizin cadde ve sokaklarında yabancı dillerde yazılmış çok sayıda iş yeri ve ticari kuruluş tabelası yer almaya başlamıştır.
Samsun İlimizde dahil olmak üzere pek çok ilimizde bu tabelaların sayısı, Suriyeli sığınmacıların son yıllarda açmış oldukları iş yeri ve ticari kuruluş sayısı ile birlikte iyice artmıştır. 

Her türlü kurum ve yönetmeliği hiçe sayan Suriyeli sığınmacılar, Türkçe kelimelere hiç yer yermedikleri iş yeri ve ticari kuruluş tabelalarda tamamen Arapça kelimeler kullanmaya başlamıştır. Bu durum, vatandaşlar tarafından büyük bir şikayet konusu haline dönüşmüştür. 
Halbuki Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı’nın bu konusunda yapmış olduğu düzenleme gayet açık ve bütün iş yeri ve ticari kuruluşlarını kapsamaktadır.
Bu düzenlemede, işyeri ve ticari kuruluş tabelalarında Türkçe kelime kullanımının esas alınması gerektiği kaydedilerek, “Ancak yabancı kelime kullanılacaksa bunun Türkçe kelimenin yüzde 25’i büyüklüğündeki puntolarla tabelaya yazılması kurala bağlanmış” denilmektedir.    

HÜKÜMET NE YAPIYOR?

Durum böyle ve yasal düzenleme ortada iken, hükümet ne yapıyor? Hükümet ne yazık ki hiçbir şey yapmadan olanları sadece seyrediyor. 
Türk Dil Kurumu, bu konuda ne diyor? Tabelaların yabancı kelimelerle dolduğunu belirterek, Türkçeyi diğer diller arasında değerine yakışır bir biçimde yükseltmemiz gerektiğini söylüyor. Türk Dil Kurumu ayrıca dil ve bağımsızlık arasında güçlü bir bağ olduğunu vurguluyor. Hükümet ne yapıyor? Olanları maalesef seyrediyor.


Hükümetin, bu durumu seyretmek yerine, gelişi güzel bir şekilde hazırlanmış ve kurallara uygun olmayan tabelalara yönelik mutlaka çalışma yapması gerekmektedir. Hükümet çalışma yapmaz ve önlem almayı geciktirirse, şehirlerimizde bu gidişle Türkçe yerine tamamen yabancı dille yazılmış tabelalar hakim olmaya başlayacaktır.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Totti 2019-09-25 20:07:03

Dün tramvaya bindim sanki suriyeye tatile gitmişim gibi Türk aradı gözlerim okadar yabancı olunca tabelalarda normaldir

Avatar
aynur 2019-09-26 09:26:29

sayın mıllet vekılımeclıse gıdınde erken emeklılıgı cıkarın surıyelılerı doyurmayın