banner388

Samsun Hakkında Flaş Değerlendirmeler

Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, Samsun'daki vatandaşların davranış ve tutumlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Samsun Hakkında Flaş Değerlendirmeler

Türk PDR Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, Samsun'daki vatandaşların davranış ve tutumlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

13 Şubat 2017 Pazartesi 18:33
Samsun Hakkında Flaş Değerlendirmeler

Samsun Haber - Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun Şube Başkanı ve Uzman Psikolojik Danışman Oğuz Özat, Samsun'da vatandaşların kendilerini güvende hissetmedikleri için saldırgan olduklarını belirterek, ''Birçok mahallede geçmişe dönük şiddet ve iletişim sorunları var. En basitinden trafikte bile çok fazla saldırgan tavır görüyoruz'' ifadelerini kullandı. 

AKŞAM 9'DAN SONRA İSTİKLAL CADDESİ BOŞ

Psikolojik olarak bir insanın kendisini güvensiz hissetmesi durumunda her türlü davranışı kendisine karşı bir tehdit olarak görebileceğini kaydeden Özat, ''Samsunlularda da özde bir güvenlik tehdidi var. Bir kadına adres sormaktan çekiniyorsunuz. En ufak bir trafik kazasında bazı insanlar 'Neden dikkat etmiyorsun?' diye bağırarak iniyor arabadan. Karşısındaki kişinin saldırgan olduğundan değil. 'O bana vurmadan ben ona vurayım' diyor. Karşıyı tehdit olarak algılayan bir kültürümüz var. Samsun'da da güçlü görünme kaygısı var. Ben daha güçlüyüm görüntüsüyle iletişime geçmeye çalışıyoruz. Karşıdaki kişi de aynı şekilde tepki verdiğinde çatışmalar silahlı yaralamalara kadar gidiyor. Bu tamamen hayatta kalma psikolojisinin yansıması. Ayrıca vatandaşların sokaklarla ilgili de bir tehdit algısı var. Bu nedenle akşam 9'dan sonra kimse dışarıya çıkmıyor" diye konuştu. 

SAMSUN KÜLTÜR ŞOKU YAŞIYOR

Samsun'un bazı mahallelerinde görev yapan psikolojik danışmanların verdiği bilgilere göre suç oranının ortalamanın üzerinde olduğunu ifade eden Özat, ''Samsun göç alan bir şehir ve bu göçler de genelde amaçsız bir göç. Belli bir işe yönelme yok. Gelenler de yine işsiz olarak geliyor. Gençlik yoğun biçimde işsiz. Ayrıca mahallelerde bir şiddete dönük geçmişten gelen kültür ve iletişim sorunu var. Samsun'da kimyasal uyuşturucu çok yaygın kullanılıyor. Bazı bölgelerde gençler sigaradan daha kolay uyuşturucuya ulaşabiliyor. Çok ucuz fiyatara alabiliyorlar. Bu konuda kurumların çalışmaları da var. İşsizliğin yükselmesi bir kriz durumu. Türkiye'de olduğu gibi Samsun da bir kültür şoku yaşıyor. İnternetin yaygınlaşması ve hızlı kentleşme bunda birer etken. Bir nesil geçmeden kentlerde insan sayısı 5 katına çıktı. Bu şokun sancıları da belli noktalarda karşımıza çıkıyor'' ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜM GENÇLİK MERKEZLERİNDE

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Samsun'un birçok noktasında faaliyet gösteren Gençlik Merkezlerinin daha aktif çalışması için proje hazırladıklarını söyleyen Özat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Yakın zamanda raporlarımızı Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a ulaştıracağız. Gençlik merkezlerimizde psikolojik danışma ve yardım sürecinin verilmesi o bölgedeki gençlerin ve ailelerin bu hizmete ücretsiz ulaşmalarını sağlayacak. Şiddet, öfke ve suçlarla mücadelede en önemli çalışma psikolojik yardım süreciyle oluşur. Okullarda meslektaşlarımız şiddetle ilgili çalışmalar yapıyor ancak okul dışındaki gençlerimizin de bu çalışmalara katılabilmesi gençlik merkezleriyle gerçekleşmeli. Bu projeyi çok önemsiyoruz.'' 

Kaynak: Haber Gazetesi / Zerrin Somuncu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 2017-02-14 11:11:18

Samsunu bu hale kaç yılda geldi. Eskiden Karadenizin en güvenli şehirlerinden biriydi. Tüm sorumlular istifa etsin

Avatar
hulya cugu 2017-02-23 10:27:47

Sosyolog olarak önerim aile danışmanlık merkezlerinin her mahallede açılması için devlet desteği verilmesidir.