banner388

Samsun'dan Yükselen Ortak Ses

Samsun'un 13 ilçesinin ziraat odaları başkanları fındıkta yaşanan sorunlara karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderlerinden yardım talep etti.

Samsun'dan Yükselen Ortak Ses

Samsun'un 13 ilçesinin ziraat odaları başkanları fındıkta yaşanan sorunlara karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderlerinden yardım talep etti.

22 Kasım 2016 Salı 14:46
Samsun'dan Yükselen Ortak Ses

Samsun’un Asarcık, Ayvacık, Havza, Çarşamba, Bafra, Terme, Vezirköprü, Ladik, 19 Mayıs, Alaçam, Salıpazarı ve Kavak ilçelerinin Ziraat Odası Başkanları hazırladıkları ortak yazılı açıklama ile fındıkta yaşanan sorunlara çözüm talebinde bulundular. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Milli ürünümüz olan fındığın tekelleşme yoluyla bir yabancı firmanın eline bırakılması doğru  değildir. Fındık siyasi bir malzeme olmaktan çıkıp, milli bir ürün haline getirilmeli, TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da sıkça dile getirdiği üzere Türk fındığını aşağılayarak, kendine yeni pazarlar açmaya çalışan, fındığın değerini düşürmeye çalışan, dış kaynaklı İtalyan oyununun farkındayız ve biz bu tezgahlara, bu ekonomik oyunlara gelmeyeceğiz, direneceğiz, bu oyunu da bozacağız. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yıl fındık rekoltesinin 468 bin ton civarında olduğunu açıkladı ve sonrasında fındıkta görülen küllenmenin bu rekolteyi bir miktar daha aşağı çektiği bilinmesine rağmen, fındık yokken, kilo fiyatının 10 TL'ye kadar düşürülmesi 'oyunun ne kadar büyük' olduğunu göstermiştir. Üreticinin elindeki fındığı yok pahasına almaya çalışan 'Tekelleşme' meraklılarının 'fındık olmamasına rağmen fiyatı aşağıya çekmesi' oyununa da gelmemeliyiz, çünkü onların amacı üreticiyi bezdirmek, Türkiye'nin fındıktaki söz sahipliğini, üretimdeki payını aşağılara çekmektir. Fındık fiyatlarının yükselmesini istemeyen, fındıkta çıtayı yükseltmek istemeyen çevreler var. Amaçları da fındık fiyatlarını bir noktada bırakıp, üreticiyi alıştırmak ki böylelikle ileriki yıllarda yüksek fiyat beklentisi içine girilmesin. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ‘rekolte düşük, fındık fiyatları yükselecek’ sözlerinin altına imza atacak kadar inanan bizler, fındık fiyatlarındaki bu düşüşün bir oyun olduğunu, amaçlarının üreticiyi mağdur etmek olduğunu biliyoruz. Fındık fiyatlarında önlenemeyn bir düşüş söz konusu ve devletçe, milletçe dur deme zamanı geldi. Artık devletimizin müdahale alımı yapma zamanı geldi. Mağdur üreticiler yaratmamak için daha da geç kalınmamalıdır. Fındıkta devlet politikası zaruridir ve ihracatçılar, fındık tüccarları ile 'dış kaynaklı İtalyan oyunlarına izin vermemeli, milletimize sahip çıkılmalıdır. Siz değerli devlet büyüklerinin getireceği çözümle bu oyunun bozulacağına inancımız tamdır. Fındıkta oynanan oyunlara dur demek için gün bugündür” 

Son Güncelleme: 24.11.2016 10:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.