banner388

Samsun'dan yola çıkan leylek Mozambik'e ulaştı

Samsun'da halkalanan 8 leylekten biri 7 bin kilometre yol giderek Mozambik'e vardı.

Samsun'dan yola çıkan leylek Mozambik'e ulaştı

Samsun'da halkalanan 8 leylekten biri 7 bin kilometre yol giderek Mozambik'e vardı.

06 Haziran 2017 Salı 13:25
Samsun'dan yola çıkan leylek Mozambik'e ulaştı

Samsun haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi, Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği'yle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan 8 Leylek'e halkalama yapıldı. 1 Temmuz tarihinde yapılan çalışmaların ardından hayvanların yaşamları ve göç yollarının araştırılması hedeflendi. Alınan sinyallere göre 1 leylek 7 bin kilometre yol giderek Mozambik'e diğeri ise 6 bin kilometre yol giderek Tanzanya'ya ulaştı. 


DİĞER LEYLEKLER


Başka bir leyleğin Sudan'da 4'üncüsünün ise Etiyopya'da olduğu öğrenildi. Yola çıkan 8 leylekten 2 si elektrik tellerine takılarak telef olmuş diğer ikisinden ise alınan sinyaller kesildi. 

“BUNU BEKLEMİYORDUK”


OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Leyleklerin genellikle Sahraaltı Afrika'ya gittiklerini biliyoruz. Ancak iki leyleğin Mozambik ve Tanzanya'ya kadar gitmiş olmalarını beklemiyorduk. Tahminimizden daha uzağa göç ettiler. 4 leyleği takip etmeye devam ediyoruz. Gidişlerindeki göç rotaları ile ilgili bir tespitimiz oldu. Ayrıca gördük ki Afrika'da bulundukları bölgede besin ve su kaynaklarına göre sıklıkla yer değiştiriyorlar. Sabit bir yerde sürekli konaklamıyorlar. Kışlama alanlarında gezdiklerini gözlemledik. Leyleklerden birisi dönüş yoluna geçti. Diğerleri aynı bölgede konaklamaya devam ediyorlar. Bakacağız leyleklerin hepsi dönecek mi, nereye gelecek, Kızılırmak Deltası'na geri dönecekler mi, eğer buraya geleceklerse aynı yuvalarına geri mi dönecekler bunların hepsini yaptığımız bu takip çalışmasıyla öğreneceğiz. Bizde verileri heyecanla takip ediyoruz" dedi.

“NASIL UÇTUĞUNU ÖĞRENİYORUZ”


Yavuz, “Kuş hangi yükseklikten uçmuş, termal mi yapmış, süzülerek mi gitmiş yoksa aktif uçuş mu yapmış bunun gibi detaylı bilgileri de vericiler sayesinde öğrenebiliyoruz. Uydu vericilerin yaklaşık 3 yıl süresince bize veri gelmeye devam edecek" diye ifade etti.
 

Son Güncelleme: 06.06.2017 14:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.