banner388

Samsun'daki Romanlar perişanlık içerisinde

Samsun'daki Roman Vatandaşlar 'Roman TOKİ'si' olarak bilinen 200 evlerde yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Samsun'daki Romanlar perişanlık içerisinde

Samsun'daki Roman Vatandaşlar 'Roman TOKİ'si' olarak bilinen 200 evlerde yaşadıkları sorunları dile getirdi.

03 Eylül 2017 Pazar 12:00
Samsun'daki Romanlar perişanlık içerisinde

Samsun HaberSamsun'un Canik ilçesinde büyük çoğunluğunda Roman vatandaşların kaldığı 200 evlerin sorunları büyüyor. Romanlar, 2008 yılında taşındıkları evlere artık sığmadıklarını, her evde 10'ar kişi kaldıklarını, ilerleyen süreçte çocuklarının sokakta kalmasından endişe duyduklarını dile getirdi.


BİR EVDE 10 KİŞİ KALIYORUZ

Mahalle sakini Günay Özlaf, her evde 2-3 hanenin yaşadığını belirterek, "Buraya taşınalı 9 yıl oldu. O zamandan bu zamana kadar çocuklarımız büyüdü, evlendi ve onların da çocukları oldu. Şu anda biz bu evlere sığamıyoruz. Biz evde 10 kişi yaşıyoruz. Evler 2 oda bir mutfak. 10 yıl sonra bu evler bize hiç yetmez. Gençlerimiz sokakta kalacak. Ne yaparız bilmiyorum. Şu anda buraların kiralarını da ödeyemiyoruz. Çocukların işleri yok, nasıl ödeyelim biz bu paraları? Bizi buradan atarlar mı atmazlar mı bilmiyoruz ama sokağa atmasınlar bizi. Nerede yatacağız?" dedi.



APARTMAN YAŞAMI BİZE UYGUN DEĞİL

Gülay Özlaf, apartman yaşamının kendilerine uygun olmadığını söyleyerek, "Hep sokakta oturuyoruz. Başka bir TOKİ'de var mı böyle bir şey? Binalarda bunalıyoruz. Eskiden herkesin evi ayrıydı, bir gizliliğimiz vardı. Evler de çok bakımsız. Banyolar sürekli akıyor bu yüzden kavga ediyoruz, fareler ve pireler cirit atıyor. Bir yağmur yağdığında kanalizasyon suları bodrumdan taşıyor. Biz de boğulup gideceğiz diye korkuyoruz. Seçim zamanları geliyorlar, sonra kayboluyorlar. Oyumuzu alıyorlar ama yardım da etmiyorlar" ifadelerini kullandı.



YUSUF BABA'DAN ALLAH RAZI OLSUN

"Allah razı olsun Yusuf baba bize ev yaptı" diyen bir başka mahalle sakini Hatice Kocapala ise, "Ama binalar almıyor artık bizi. Hepimizin çocukları büyüdü, evlendi. Onların da çocukları oldu. Evlenme çağında çocuklarımız da var. Biz bir evde 9 kişi yaşıyoruz şu anda. O yıllardan bu yana çok kalabalığız, toplu mezar oldu burası. Paramız da yok ki bir arsa alıp çocuklarımıza ev yapalım. Hepimiz bir aradayız. Birbirimizi yiyoruz. 10 yıldır apartmanlara alışamadık. Biz evlerin içinde duramıyoruz. Evlerin de çok sıkıntısı var. Bir sel gelse çoluk çocuğumuz boğulup ölecek burada. Yine bize başkandan hayır var" dedi.



İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN

Mahalle sakini Naci Dumrul, en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu dile getirerek, "Burada birçok insan kağıt toplayarak geçiniyor. Başka şehirdeki Romanlar belediyenin çöp veya park işlerinde çalışıyor. Biz neden çalışamıyoruz? Yazık günah bize. Bizim artık elimizden tutma zamanları geldi. Gençlerimizin hali nedir, kağıt toplamaktan, hamallık yapmaktan bıktık usandık artık. Biz de artık işimizi gücümüzü bilelim, rahatlıkla ekmeğimizi yiyelim" dedi.



MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

200 Evler Mahallesi Muhtarı Güner Sobatay, mahallenin erken evlenen ve nüfusunun hızla artan bir mahalle olduğunu belirterek, "264 hanelik TOKİ yapıldı. Şu anda evler bize yetmiyor. Sığınaklarda da oturanlar var. TOKİ'ye kiralar da ödenemiyor. Mahkeme süreci de devam ediyor. Devlet neye karar verecek bilemiyoruz ama ortada böyle bir vahim durum var. Fakir, işsiz ve kıt kanaat geçinen bir mahalle. TOKİ'nin de kira beklentisi var haklı olarak ama ödenemiyor; iki arada bir derede kaldık" ifadelerini kullandı.



Haber Gazetesi / Zerrin SOMUNCU

Son Güncelleme: 03.09.2017 16:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih1453 2017-09-03 14:21:51

Hemmen ev vereleim beleşten nasıl olsa alıştılar. Sanki bu memlekette kıt kanat geçinen tek onlar anlamıyorum ya hepsinin einde son model led tvler ben halen tüplü televizyon kullanıyorum

Avatar
cihan 2017-09-03 21:05:09

bir evde 10 ar kişi kalmak istemiyorsanız bu kadar çabuk çoğalmayın

Avatar
önyargılı olma 2017-11-10 22:23:07

Bizi başkalarıyla karıştırmayın bizi bilen biliyor biz ne para dinlenmek ne gül satmak nede hırsızlık yapmak ev temizliğine gider hurdacilik yapar helalinden kazanır günlük kazanır günlük yeriz maddi durumu iyi olanda var olmayanda o insanlar ev alamayınca mecbur kalabalık aile oluyolar dediğin gibi okuyan iş bulamıyor onlar nasıl bulsun kimsenin rahatına düşkün olduğu da yok hava kar buz iken bile emeğinin peşine düşüyorlar görünce açıyorum ama mecbur senin gibi serefsizler anlamaz

Avatar
Oturup da bol keseden atmayin. 2020-01-17 09:34:49

Bu kadar acimasiz olmayin.gercekten cok fakirlik cekiyorlar.kadinlari ev temizligine gidiyor bizim turk kadinlarindan 10kat daha durustler.erkeklerine kimse is vermiyor ki onlar da ne yapsin.

Avatar
.. 2017-09-04 03:07:33

Nasıl gecinemiyolar. Bizden fazla isleri var gül satiyolar. Para dileniyorlar. Kagıtttan dua satiyolar. Sahilde at arabasi kullaniyolar. Da ne istiyolar anlamadım kadınlard bos oturmasın calissinlar. Millet birbirinin bokunu temizliyor kagitmi toplayamiyorlar. Valla kızdım ya. Okuyan is bulamiyor kim bedavadan is bulmus acaba. Ev bulmus sigamadiklari eve sukretsinler. Onu bulamayan insanlarda var. Evlenen cocuklarimiz var diyorlar genc bunlar calissinlar. İllaki is vardr. Bedavadan kimse almaz. Arastircaklar. Benim tanidim var roman calisan belediyede bile. Rahatiniza duskun olmayin