banner388

Samsun'daki O Yıkım Kararı Hakkında Flaş Karar!

Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Yörükler Mahallesinde kaçak olduğu iddiasıyla yıkım kararı verilen yazlıklar hakkında idare mahkemesi kararını verdi.

Samsun'daki O Yıkım Kararı Hakkında Flaş Karar!

Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Yörükler Mahallesinde kaçak olduğu iddiasıyla yıkım kararı verilen yazlıklar hakkında idare mahkemesi kararını verdi.

08 Kasım 2016 Salı 17:30
Samsun'daki O Yıkım Kararı Hakkında Flaş Karar!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs ilçesine bağlı Yörükler Mahallesi Galeriç Ormanları mevkisindeki Cumhur Kent sakinlerine yazlıklarının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı iletilmişti. Kendilerine gelen yıkım kararı tebligatları alan yazlık sahipleri ise Samsun 2. İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı. Samsun 2. İdare Mahkemesinde dün yapılan duruşmada mahkeme dava konusu yerlerdeki yazlık sahiplerine 30 gün süre vererek yeni belge bilgilerin incelenebilmesi amacıyla yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yaşanan bu gelişmeler karşısında Cumhur Kent’i ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ve 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ev sahiplerinin sorunlarını dinledi. Bu bölgede 180 adet milli servet değerinde ev bulunduğunu belirten mülk sahipleri adına konuşan Av. Ferda Sertkaya, “Cumhurbaşkanımız ‘bu insanlara yardım edin, önünü açın, zulmetmeyin’ dedi, burada 60 yaşında, 70 yaşında insanlar durumdan dolayı ağlaşıyor. Eğer burada koruma amaçlı bir imar planı çalışması olmuş olasydı, yıkıma da gerek kalmayacaktı. Ramsar Sözleşmesinden önce yapılmış bu binalar, birinci derecede sit alanın değil, sulak alanda değiliz, Kuş Cennetinde değiliz ve olsak dahi derme çatma, gayri nizami asla söz konusu değildir” diye konuştu.

1947 yılında 16 bin 700 dönüm hak sahiplerinin burada kendilerine ait Osmanlıdan kalma yerleri için o dönemdeki tek parti tarafınan hak sahipleri adına Ziraat Bankasına paralarının yatırılıp, devletleştirildiğini belirten 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “1952 yılında ise Menderes buraları ‘aynı paralarla geri verin’ dedi. 1961 yılında ellerinde bir Cumhuriyet tapusu var otlak, yaylak, kumluk koordinatları yok, kışın yağmur yağıyor alanın her tarafı su dolup, alan daralırken yazın bu arazi 16 bin dönüm oluyor. Bu sefer de diyor ki ‘sizin yeriniz 910 dönüm’ ve bunun üzerine hak sahipleri dava açıp, 'bizim yerimiz 16 bin 700 metrekare, işte devletin de verdiği tapu' diyor.  Bu 77 nolu parsel ölçülünce 16 bin 700 metrekare çıktı ve 1993 yılında mahkeme bu araziyi hak sahiplerine veriyor. 2001-2002 yıllarında ise Yargıtay diyor ki ‘1961’deki tapuya uyacaksın’ . 3-4 gün önce yeni gelen hakim de Yargıtayın bozma kararına uyuyor. Fakat ister 900 dönüm olsun, ister 16 bin dönüm olsun buradaki insanlar içerisinde bir yazlık yapacak kadar hisse satın almışlar. Bizdeki belgeleri onlara gönderdik, size de verdik ve burada vatandaşın hakkı yenmiştir. Bu bölge 910 dönüm değildir, 1947 yılında devletleştirilirken ki metrekaresi debelli, 1952 yılındaki tekrar özelleştirilirken ki metrekaresi de belli. Bu yüzden de 1961 yılında kesilen tapuya bakmaya gerek bile yok. Burada bakılacak olan bilgi devlet ne kadar yeri para karşılığında satın almış ve Menderes döneminde onlara geri iade etmiş.  Hakim 1961 yılındaki kararı uygun bulunca, köylü mağdur olmuştur” diye konuştu.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılarının ‘git bir gör bakalım nasıl yerler’ diyerek, bu yerle ilgili kendisinden bir rapor istediğini söyleyen AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel ise, “Bu talep üzerine ben de belediye başkanımı alıp, görmeye geldim, çünkü her iki tarafta ayrı ayrı şeyler düşünüyorlar. Bugün burada asıl mesele hukuki sürecin ne durumda olduğunu hala bilinmiyor ve bu nedenle de sadece fiziki durumu görmeye geldik. Hukuki açıdan her iki tarafın da devam eden mahkemeleri var ve bu evlerle ilgili problemler var, onları görmeye geldik. Burada yapılan bu konuşmalar lütfen başka tarafa çekilmesin, biz bunu değerlendireceğiz” diye konuştu. 

Bölgedeki vatandaşlar ise, “Sonuçta burada evler zamanında yapılmış ve her ne kadar kanunsuz bile olsa belediye bu evlere elektrik bağlamış, su bağlamış ve tüm belediye hizmetlerinden yararlanıp, 25 senedir vergimizi ödüyoruz. Geldiniz ve gördünüz, lütfen bizi kurtarın” şeklinde yardım talebinde bulundular.

Son Güncelleme: 11.11.2016 18:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mağdur 2016-11-08 19:21:56

il başkanımıza 19 mayıs belediye başkanımıza teşekkür ediyruz

Avatar
mağdur 2016-11-11 18:15:05

Başkanlarımıza teşekkür umarım bundan sonrada yanımızda olurlar.Siyasi güç çok önemli.