banner388

Samsun'daki bu ormana giriş yasak!

Samsun’da bilim adamlarının dışında kimsenin giremediği Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanında bakın neler var.

Samsun'daki bu ormana giriş yasak!

Samsun’da bilim adamlarının dışında kimsenin giremediği Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanında bakın neler var.

04 Kasım 2017 Cumartesi 09:34
Samsun'daki bu ormana giriş yasak!

Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesi Çınarlık mevkisinde bulunan ve 1984 yılından beri koruma altında olan Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanına sadece bilim adamları girebilmekte. Orman, aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı ve içerdiği zengin bitki ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında öneme sahip.

Ormanda birçok yaban hayvanının bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, “Orman ve jetasyonunda dominant ve karakteristik türler dişbudak, dişbudak yapraklı kant ceviz, meşe, sivri meyveli dişbudak, kayacık, karaağaç, doğu gürgeni, adi gürgen, akçaağaçtır. Ağaç katını oluşturan ağaçların boyları 20 m. ile 40 m. arasında değişmektedir. Ağaç katına ait 12 takson tespit edilmiştir. Diğer subasar ormanlardan farklı bölgesel endemik olarak dişbudak yapraklı kanatlı ceviz Tabiatı Koruma Alanının değer kaynağıdır. Tabiatı Koruma Alanı’nda çok sayıda otsu bitkiler de saptanmıştır. Çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edilmiştir. Hacıosman Tabiatı Koruma Alanında Bern Sözleşmesi ek liste 1’de yabani sıklamen (Cyclamen coum) ve tehlike altındaki habitatlardandır” dedi.

Kılınçer, ormandaki mantar türleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan araştırmalar sonucunda alanda 32 familyaya ait 72 mantar türü belirlenmiştir. Bu 72 türden 20 sine Samsun çevresinde sadece bu ormanda rastlandığı ifade edilmektedir. Belirlenen türler içinde bir tür zehirli, 34 tür yenmez, 31 tür yenilebilir, 6 tür yenme özelliği açısından belirsiz özelliktedir. Ayrıca Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı karaca, yaban domuzu, tilki gibi memeli türleri ile birçok ötücü kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır”

Son Güncelleme: 04.11.2017 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aybüke Sakın 2017-11-05 12:45:24

Bir Çarşamba doğumlu biri olarak Hacıosman Ormanının Tabiatı Koruma Alanının Önemi Ülkemizdeki bütün ender türlerin bulunduğu ormanlara da gösterilmeli

Avatar
qwerty 2017-11-05 22:26:38

Ben oranın yasak olduğunu bilmeden 2 kez girmiştim.Müthiş bir yer. filmlerdeki gibi ağaçlar yaşlanıp kendiliğinden yıkılmış. Orman insan öncesi dönemdeki gibi kendi kendine gelişiyor. İçeride köpekle kayboldum.Sonra 20 metrelik bir ağaca çıkıp deniz yönünü bulup kurtulmuştum. İçeride ayaklarımı sülükler mahfetmişti. ayrıca vaşak ve çok büyük yılanlar varmış. onlara raslamadığım için şanslıyım. yine çok büyük bir sansar gördüm. bir sürü su çulluğu da var.yabani armut ve meyveler az da olsa var. çoban köpeği ile içeri girmiştim. o kadar büyük sazzlıklar ve otlaar varki köpek korkudan yerinden kımıldayamadı. bu anlattığımm zaman 1998 yılı. Şimdi daha fazla bitki örtüsü vardır çünki etrafı iyice tel örgülerle kapatılmış.Ayrıca içerde 4-5 tane büyüklü küçüklü ırmak var.

Avatar
mitat 2017-11-06 02:56:54

Carşambalı olarak kıvanc verici