banner388

Samsun'da "Ziraat Kültürü" söyleşisi

Samsun'da "Ziraat Kültürü" adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Ziraat Mühendisi Hasan Soydan, bulunduğumuz coğrafya hakkında açıklamalarda bulundu.

Samsun'da "Ziraat Kültürü" söyleşisi

Samsun'da "Ziraat Kültürü" adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Ziraat Mühendisi Hasan Soydan, bulunduğumuz coğrafya hakkında açıklamalarda bulundu.

06 Nisan 2017 Perşembe 13:38
Samsun'da "Ziraat Kültürü" söyleşisi

Samsun Haber - Zirai Karantina Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye katılan Araştırmacı Yazar Ziraat Mühendisi Hasan Soydan, herkesin 'bereketli hilal' üzerinde bir hesabı olduğunu ifade etti. Söyleşiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı. Söyleşiden önce selamlama konuşması yapan Nail Kırmacı, Hasan Soydan'ın anlatacaklarının tarımda yol gösterme bakımından çok önemli olacağını vurguladı.

Tarım tarihinin insanlıkla yaşıt bir konu olduğunu söyleyen Ziraat Matbuat Kitabi Derleyeni Araştırmacı Yazar Ziraat Mühendisi Hasan Soydan, "Tarımın Latincesi 'kültür'dür. Tarım tarihiyle uğraşmak kültür tarihiyle de uğraşmayı beraberinde getiren bir konudur. Kadim ve klasik eserlerimizde baktığımızda birçok şeyin cevabını buluyorum. Buradan öğrendiğim ve önemsediğim bilgilerden biri ilk ziraatçının Hz. Adem olmasıdır. Klasik kitaplarda böyle yazıyor ama Batı tandanslı baktığımız zaman; arkeolojik buluntular, kazılardan elde edilenler ve diğer bilim disiplinleriyle birlikte açıklama ihtiyacı duyuyoruz. Bu anlamda geriye dönüp baktığımızda karşımıza insanlık tarihinin Mezopotamya bölgesinde 'bereketli hilal' diye bildiğimiz Çukurova'ya kadar bir hilalin ucunun devam ettiği, Güneydoğu Bölgemizin hilalin üst kısmına denk geldiği bir bölgemiz var. Bu bölge insanlığın var oluşundan beri insanları doyuran, paylaşımın bitmediği ve hala savaşların devam ettiği çok stratejik bir bölge. Tarım sadece bir ticari faaliyet, insanların uğraş alanı değildir! En temelidir. Ancak öyle bir değerdir ki kaybedilmeden anlaşılmaz. Açlıkla terbiye edilerek anlaşılabilen bir şeydir. Tarım insanlığın var oluşunun hayatta kalmasının temelidir. Günümüzde gelişmiş ülkeler uzay teknolojileri diyorlar ama temeli yine toprak. Yine toprakta olmak... Topraktan doymak... Fakat bizi yanıltıyorlar galiba. Bize farklı farklı şeyler söyleyerek güneş, toprak ve suyun bir arada olduğu bereketli hilal üzerinde herkesin bir hesabı var. Bunu hatırlatmayı bir görev biliyorum" dedi.
Söyleşinin ardından Kırmacı, Hasan Soydan'a plaket takdim etti.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler:
Samsun Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.