banner388

Samsun'da yaşanan sel felaketinin sorumlusu belli oldu

Terme Ticaret Sanayi Odası Salonu'nda TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Samsun'un Terme ve Salıpazarı ilçelerinde yaşanan sel felaketi masaya yatırıldı. İnşaat Mühendisi Murat Şenel, DSİ'nin projelerine ve uyarılarına rağmen yerel yönetimlerin dere yataklarında çalışma yaptığını söyledi.

Samsun'da yaşanan sel felaketinin sorumlusu belli oldu

Terme Ticaret Sanayi Odası Salonu'nda TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Samsun'un Terme ve Salıpazarı ilçelerinde yaşanan sel felaketi masaya yatırıldı. İnşaat Mühendisi Murat Şenel, DSİ'nin projelerine ve uyarılarına rağmen yerel yönetimlerin dere yataklarında çalışma yaptığını söyledi.

03 Eylül 2019 Salı 12:13
Samsun'da yaşanan sel felaketinin sorumlusu belli oldu

Samsun'da iki kişinin hayatını kaybettiği milyonlarca liralık zarara yol açan Terme ve Salıpazarı'nı vuran sel felaketinin DSİ'nin projelerine yerel yönetimlerin uymaması nedeniyle afete dönüştüğü ortaya çıktı. Terme Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, TMMOB ve Samsun Çevre Platformu'nun (SAMÇEP) işbirliği ile sel felaketinde yaşanan ihmaller masaya yatırıldı. Kurallara uymayan yerel yönetimler suçlu bulundu.

Terme Ticaret Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen toplantıya TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İshak Memişoğlu, SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, İnşaat Mühendisleri Odası'nı temsilen Murat Şenel ve Ziraat Mühendisleri Odası'nı temsilen Hayati Tosun konuşmacı olarak katıldı.

YEREL YÖNETİMLER BİLDİĞİNİ OKUDU

İnşaat Mühendisi Murat Şenel, DSİ'nin projelerine ve uyarılarına rağmen yerel yönetimlerin dere yataklarında çalışma yaptığını söyledi.

Şenel şöyle devam etti: 

"Terme Çayı için DSİ, 80 metre genişliğinde duvar önerdi. Ayrıca çayın etrafının  yapılaşmaya kapatılmasını istedi. Ancak yerel yönetimler bildiğini okudu. Yerel yönetimler duvar açıklığını azalttılar. 

Mevcut duvarları yükseltip, taşkını geçirecek kısmı imara açmışlar. Belediyenin yaptığı beton yollar, menfezler eksikliği nedeniyle bariyer vazifesi görmüş, eğimin çok olduğu noktalarda tarım arazileri sular altında kalmıştır. Yörede çeltik tarımı yoğun yapılırken, bu alışkanlıktan vazgeçildi, kavak ağaçları kesildi. Bunların yapılması suyun erken aşağıya inmesine yol açtı"

HESAP SORULMADIKÇA FELAKETLER DEVAM EDECEK

TMMOB İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Bu ihmalleri yapan siyasilerden halk hesap sormadıkça biz felaketleri yaşamaya devam edeceğiz. Sonra siyasiler ve bürokratlar çıkacaklar, buna kader diyecekler. Halkın artık uyanması lazım. Halkın yapacakları sorgulaması lazım. Çözüm önerilerini takip etmeleri gerekiyor. Halk artık bürokratların ve siyasilerin sözlerine itibar etmiyor. Vatandaş artık projelerin takibini kendisi yapmak zorunda. Yapılmayan projeler felaket olarak başımıza geliyor. Siyasilerden ve bürokratlardan dua değil, hayata geçirilmesi zorunlu projeleri uygulamasını bekliyoruz " diye konuştu.

GEREKLİ ADIMLAR ATILMIYOR

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Karadeniz otoyolu, kıyı kenar çizgilerine yapılan yapılar,  derelerin önüne setlerin konulması, yerel yönetimlerin beton asfalta dayalı belediyeciliği gibi nedenler suların denize ulaşmasını engelliyor. Bu nedenden dolayı selin tahribatı daha da artıyor. İklim değişikliğine yönelik hükümette gerekli adımları atmıyor" dedi

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK
 

Son Güncelleme: 03.09.2019 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Elif 2019-09-03 20:03:54

Seldeki can ve mal kaybının sorumlusu yerine selin sorumlusu diye başlık atmanızı cahilliğinize mi kasıtlı yayın yapmanıza mı borçluyuz?

Avatar
aa 2019-09-03 13:29:55

İtiraf ediyorum BEN

Avatar
ayakkabı kutusundaki dolarlar 2019-09-03 14:21:32

çok şükür haberin başlığındaki hatanızı düzeltmişsiniz.

Avatar
Yorum yok sorun var 2019-09-04 01:55:58

Aynı sorun çarşamba e tekkekoy e bi olan ırmağının uzanan hamzali elenenden denize dökülen derenin islah olmasiicin dilekce verdim.Dilekcem e karşılık köye geldier .sorun olduğu halde kendilerii büyük şehire yapması gerekir dedi .Büyük şehr DSİ onun üstüne atı konu hala askıda.. İhale Dsİnin ihalesi erilmişhep yandaş değil burada ...kim olduğunu onar biliyor....