banner388

Samsun'da seçilmiş kadınlar buluştu

5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü nedeniyle Samsun'da kadın muhtarlar buluştu. Elvin Derneği tarafından düzenlenen etkinlik TBMM'deki kadın milletvekili sayısının değişmesi gerektiği vurgulandı.

Samsun'da seçilmiş kadınlar buluştu

5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü nedeniyle Samsun'da kadın muhtarlar buluştu. Elvin Derneği tarafından düzenlenen etkinlik TBMM'deki kadın milletvekili sayısının değişmesi gerektiği vurgulandı.

05 Aralık 2018 Çarşamba 19:03

Samsun Haber-Kadın girişim tarından Duruşehir'de açılan Bağca Restorant da düzenlenen etkinliğe Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara, Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Samsun Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Usta Rendeci, Samsun’daki kadın muhtarlar, Elveren İnsanlar Derneği (ELVİNDER) üyeleri ve Samsun’daki kadın muhtarlar katıldı. 

RENDECİ BAŞKANLIĞA GETİRİLDİ

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Usta Rendeci'nin olması nedeniyle yeni görevini kutlayan ELVİNDER Başkanı Yeşim Gürsoy, kadınların hayatın her alanında varlığını gösterebilmesi için çekici bir güce ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

Günün anlam ve önemi değinen Gürsoy, “5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye,  Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı” diye konuştu. 

HAKLARIMIZIN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Konuşmasına devam eden Gürsoy şu ifadelere yer verdi:

“Bir kahvaltı programı düzenledik kadın muhtarlarımızla birlikteydik aynı zamanda Adatepe Mahalle muhtarımız olan hava usta öğre ticinin muhtarlar Konfederasyonu da Kadın Kolları Başkanı olarak seçilmesi buna layık görülmesi ve bu çalışmalarında Samsun'dan bir başarı örneği ile gidiyor olması bizleri Ayrıca gururlandırdı kendisine çıktığı yolda başarılar diliyoruz yerel yönetimlerdeki kadınlarımızın sayılarının kesinlikle artması gerekiyor Bunun yıllardır mücadelesini veriyoruz bunun oluşabilmesi nin en önemli faktörü de bu konudaki çalışmaların kanun nezdinde ve karar alıcılar mekanizmasında belli bir kotaları getirilmesi gerekiyor kadınlar ne kadar mücadele edersin yerleşmiş bu Ataerkil yapının içerisinde belli bir yerlere gelmesi ne yazık ki İstenilen oranda olmuyor geçen 84 yıl zaten bunu gösteriyor ilk Meclis kurulduğunda 318 vekilin içerisinde 17 tane kadın varken bugün 550 milletvekillik meclisimizde kadın sayımız 90 sayılar da bu zaten oranı ne kadar düşük olduğunu ve yılların ne kadar yavaş geçtiğini bir göstergesi baktığınızda belediye başkanımız de yerel seçimler var Belediye Başkanlığı seçimlerinde 55 gün muhtar gün içerisinde 700 e yakın kadın muhtarın olmasındaki sayılarda bize çok net bir şekilde Sadece bu üç gruba baktığımızda bile durumun vahametini ortaya koymuş oluyor Bizler yeni son yıllarda özellikle yapılan sivil toplum kuruluşları olarak cinsiyet ayırt etmeksizin kadının bu yönünü ön plana çıkarmaya bu konuda hem kadının cesaretlendirmeye hem de kadının buralara getirilme noktasında yapılacak değişikliklere ve kararnamelere ihtiyaç olduğunu belirten projeler yapmaya devam edeceğiz. Bu günümüzü kutlayan ve bu günleri bize bırakan başta Gazi Mustafa Kemal ve bütün şehitlerimizi saygıyla anıyor, İsviçre'den bile 36 yıl önce bize verilen bu hakların artık hak ettiği yere gelmesini temenni ediyoruz. Siz basın mensuplarımıza da bizim sesimiz olduğunuz için bizleri doğru taşıdığınız bu dileklerimizle ve arzularımızı önderlik ettiğiniz için de sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.”

Son Güncelleme: 05.12.2018 19:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.