banner388
banner390
banner410
banner408

Samsun'da salyangoz avcıları dertli

Samsun'da salyangoz avcılığı yapan denizciler av yasağından dert yandı.

banner269

Samsun'da salyangoz avcıları dertli

Samsun'da salyangoz avcılığı yapan denizciler av yasağından dert yandı.

27 Aralık 2017 Çarşamba 10:51
Samsun'da salyangoz avcıları dertli

Samsun haber - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, 19 Mayıs ilçesinde deniz salyangozu avcılarını ziyaret etti.

Karadeniz'e açılarak incelemede bulunan Müdür Atalay, denize bırakılan algarnaları çeken avcıların çok az sayıda deniz salyangozu yakaladığına tanık olduk.

"SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

40 yıldır deniz salyangozu avcılığı yaptığını söyleyen Halil Nefes, "Sıkıntılar yaşıyoruz. Eskisi gibi değil. Eskiden biraz daha verimli idi, şimdi biraz daha sıkı. Umduğumuzu bulamıyoruz” dedi. 

"BAŞKA GEÇİM KAYNAĞIMIZ YOK"

Çarşambalı deniz salyangozu avcısı Murat Ay ise “Bu bizim ekmeğimiz. Başka geçim kaynağımız yok. Balıkçılık yapmıyoruz, sadece salyangoz avcılığı yapıyoruz, tek işimiz bu. Tek bir isteğimiz var, ekmeğimizi geri istiyoruz. Babamızdan bize kalan ve bizden çocuklarımıza kalacak olan mesleğimizi yasak olarak istemiyoruz. Yasağın kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

"SALYANGOZ KARADENİZ'İN BİR TÜRÜ"

Deniz salyangozunun 12 milyon dolar ihracatı olduğuna dikkat çeken Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, "Salyangoz, Karadeniz’in bir türü oldu. Mümkün olduğu kadar uygun şekillerle, uygun yöntemlerle avlanılmasına önem veriyoruz. Yaklaşık 10-12 milyon dolar ihracatımız olan bir tür. Uzak Doğu’ya gönderiyoruz. Hem balıkçılarımızla birlikte olmak için hem bakanlığımızın asıl görevlerinden biri olan denetimi il müdürlüğümüz ekipleriyle birlikte nasıl yapıldığını, ne şekilde yapıldığını, balıkçılarımızın hangi şartlarda bu işi yaptığını görmek için denize açıldık” şeklinde konuştu.

"EKOLOJİK DENGE ÖLÇÜLÜYOR"

Temmuz ve Ağustos aylarında avlanmak istediklerini söyleyen balıkçılara cevap veren Altuğ, "Onların ekolojik dengesi ölçülüyor, biçiliyor bilim adamlarımızla beraber karar veriliyor. Ondan sonra uygulamaya alınıyor” ifadelerini kullandı. 

"SORUNU ÇÖZECEĞİZ"

Son olarak konuşan Karadeniz Deniz Salyangozu Avcıları Derneği Başkanı Serbülent Öksüz de “Bugün Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürümüzü ağırladık. Problemlerimizi yerinde gördü, durumu ona anlattık. Algarna avcılığına baktı. Avcılık şekline baktı ve kaldırdığımız ağda ıskarta oranına baktı. Bizim en verimli dönemimiz yasak. Şu anda denizde salyangoz olmadığını herkes gördü. Bu hayvan bu zamanlarda tutulmaz ama bize izin bu zamanlarda veriliyor. Haziran-temmuz ayları en verimli olduğu dönem. Bu bütün dünyada bu şeklide algarna ile tutuluyor ve buna tutulsun diye bütün ülkeler teşvik veriyor. Bu istilacı bir tür. Haziran-temmuz arası tutarsak hem ülkemiz daha çok para kazanacak hem de biz. Çünkü bunun yüzde 100’ü yurt dışına gidiyor. Bunu genel müdürümüze izah ettik, raporlarımızı sunduk. Buraya da avcılığı görmesi için çağırdık. Denize çıktık, salyangoz avlama çalıştık ama 5 -6 tane yakalayabildik. Bunu bir şekilde çözeceğiz. Her tarafı üzmeden, tüm kesimleri ikna ederek, bilimsel çalışmalar yaparak bunu çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 27.12.2017 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.